Vormingsreeks regio :Olen-Westerlo-Laakdal-Balen Avond 1 : Sociaal ondernemen

2018-09-24
Gemeentehuis, Boerenkrijglaan 61, Westerlo
19:30

Vormingsreeks voor 4de Pijlers, ngo-vrijwilligers en geïnteresseerden in mondiale thema's. 

Inschrijven (gratis - zie onderaan)

Avond 1 : Sociaal ondernemen 24/09/2018

Steeds meer initatieven laten de zuivere hulp-logica achter zich en starten micro-ondernemingen. Men investeert in de lokale economie, een win-winsituatie voor alle partners. Wat houdt sociaal ondernemerschap in en hoe verschilt dit van de traditionele ontwikkelingssamenwerking? Wat zijn (succesvolle) voorbeelden in Noord en Zuid ? Hoe kan je door te ondernemen zowel financieel rendement halen als een sociale impact hebben? Hoe en waar vind je 'sociaal investeerders' voor je project. Pol De Greve van Context, international cooperation, leidt ons in op de de boeiende wereld van sociaal ondernemen. 

Locatie : Gemeentehuis - Boerenkrijglaan 61, 2260 Westerlo

Avond 2 : Hedendaags vrijwilligerswerk 22/10/2018 


Vrijwilligerswerk is onmisbaar voor 4de Pijlers en verenigingen. We kijken vanuit een bril van hedendaags vrijwilligerswerk naar het werven van vrijwilligers, goed onthalen en omkaderen. Wat is een haalbaar takenpakket voor je vrijwilligers ? Hoe kan ik vrijwilligers enthousiast maken en behouden ? We zoeken samen naar ingrediënten die jullie vrijwilligerswerking een stap vooruit kunnen helpen. Luc Callaerts, medewerker 4de Pijlersteunpunt van 11.11.11 heeft meer dan 30 jaar begeleiding van vrijwilligerswerk op de teller staan. 

Locatie : leslokaal van de bibliotheek - Markt 19, 2430 Laakdal

Avond 3 : Fondsenwerving 26/11/2018


Succesvol fondsen werven vraagt een planmatige aanpak. Deze workshop verkent een aantal mogelijkheden om fondsenwerving voor je project meer strategisch op te bouwen. Waarom heb je nu eigenlijk middelen nodig en hoe vertel dat aan potentiële donoren? Waar vind je donoren en hoe bouw je een relatie met hen op ? Hoe organiseer je je intern om fondsenwerving succesvol aan te pakken ? Ilja De Coster, deeltijds zelfstandig consultant en deeltijds fondsenwerver bij Amnesty International, kent de knepen van het vak en wil ze graag met ons delen. 

Locatie : Vrijetijdscentrum De Kruierie - Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen

Avond 4 : Klimaat en ontwikkelingssamenwerking  17/12/2018


Miljoenen armen in het Zuiden zijn de allereerste slachtoffers van de klimaatopwarming. Nochtans is het niet hun levensstijl die het klimaat aan het wankelen brengt. Elke kg CO2 die wij uitstoten, legt een hypotheek op hun toekomst. Zo is de klimaatopwarming dubbel onrechtvaardig voor het Zuiden. Wat met de klimaatakkoorden, welke gevolgen heeft de klimaatopwarming voor ontwikkelingssamenwerking, wat kunnen we doen als 4de Pijler, klimaatvluchtelingen... ? Lien Vandamme, beleidsmedewerker Klimaat 11.11.11, brengt ons een helder overzicht van de 'Klimaattoestand'. 

Locatie : Gemeentehuis - Boerenkrijglaan 61, 2260 Westerlo

Avond 5 :  Omgaan met de wereld rond je project en met corruptie 21/1/2019


Je project is geen eiland. Er zijn andere instanties rond je project die een rol spelen, zoals de lokale gemeenschap, de lokale overheden, hogere overheden, bedrijven,... Hoe betrek je die 'anderen' bij je project ? Wat als er actie op sociaal of politiek vlak nodig is ? Welke rol spelen jullie en jullie partnerorganisaties ? Het is niet ondenkbaar dat je ook met corruptie geconfronteerd wordt. Corruptie bestaat in vele vormen. Hoe ga je daar mee om en hoe bied je weerstand ? Hoe haal je je slag toch thuis ? Tijdens de workshop krijg je tips en tricks aangereikt en leren we van de ervaringen van anderen. Johan Cottenie, gewezen hoofd van de Zuiddienst van 11.11.11 en ex-directeur van de ngo-federatie, heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van projecten in het Zuiden. 

Locatie : bibliotheek - Oevelseweg 24, 2550 Olen (zijingang van Bib naast Argenta kantoor)

De avonden zijn telkens van 19.30u tot 22u. 

Inschrijven

 1. Voornaam(*)
  Ongeldige invoer
 2. Familienaam(*)
  Ongeldige invoer
 3. Naam van je organisatie
  Ongeldige invoer
 4. E-mailadres(*)
  Ongeldige invoer
 5. Je telefoon- of GSM nummer(*)
  Ongeldige invoer
 6. Ik neem graag deel aan volgende workshops(*)

  Duid minstens 1 keuze aan
 7. 11.11.11 respecteert uw privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Uw gegevens gebruiken we enkel om u op de hoogte te houden van onze activiteiten. Indien u vragen hebt over de manier waarop 11.11.11 omgaat met uw persoonsgegevens, kunt u zich informeren via onze Privacyverklaring die ook op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar is bij 11.11.11, Dienst Communicatie, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel. U kunt uw vraag ook richten aan de verantwoordelijke voor privacy van 11.11.11 (DPO): via e-mail privacy@11.be of via 11.11.11, DPO, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel

 

Bekijk alle activiteiten