Nieuws

Aan de slag met je project in het Zuiden? De provincie West-Vlaanderen en het 4de pijlersteunpunt organiseren dit najaar een nieuwe basisvormingsreeks ontwikkelingssamenwerking.

Op zes avonden maak je kennis met alle aspecten die je nodig hebt om een duurzaam project in het Zuiden te steunen of te starten. En je leert wat eigentijdse ontwikkelingssamenwerking inhoudt.

Je kan voor elke workshop apart inschrijven of voor de hele vormingsreeks.

Op 13 juni besliste de Raad van Bestuur van 11.11.11 om voor het eerst projectsteun toe te kennen aan 100 4de Pijlers.

Met het ‘11-fonds voor 4de Pijlers’ zet de 11.11.11 een stap om 4de Pijlers actiever te betrekken bij de Koepel van de Noord-Zuidbeweging.

Hier ondek je de lijst van de geselecteerde projecten. 

Hoe bouwen we bruggen tussen de Noord-Zuidbeweging, 4de Pijlers, diaspora-verenigingen en mensen met een migratieachtergrond? We lanceerden die vraag al op de Dag van de 4de Pijler, samen met de documentaire ‘De Wereld in Beweging’, over de rol die diasporaverenigingen spelen in België.

In mei en juni organiseren we 15 ontmoetingsavonden om elkaar regionaal beter te leren kennen, in Turnhout, Brecht, Mechelen, Antwerpen, Hasselt, Sint-Niklaas, Oudenaarde, Gent, Halle, Diest, Brussel, Leuven, Roeselare, Bruggen en Kortrijk

[DOWNLOAD de POWERPOINTS van de Dag van de 4de Pijler ONDERAAN dit artikel!]

270 deelnemers waren zaterdag aanwezig in het Vlaams Parlement om bruggen te bouwen met andere 4de Pijlers. In een positieve sfeer en met een verbindende boodschap van solidariteit voorop: “4de Pijler bouwen bruggen, geen muren.”

Gastvrouw Annabelle Van Nieuwenhuyse en Ralf Bodelier van ‘World’s best News’ zorgen meteen voor die positieve sfeer in de zaal door te onderstrepen dat 4de Pijlers goed bezig zijn met hun projecten en hen aan te sporen om vooral hun positieve resultaten in de kijker te plaatsen.

Op de 'Dag van de 4de Pijler' in het Vlaams Parlement lanceerde 11.11.11 het '11.11.11-fonds 4de Pijler'. De koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging wil hiermee haar waardering tonen voor de inzet en werking van de vele vrijwilligers binnen de 4de Pijler. 11.11.11 beschouwt de 4de Pijlers als een belangrijk onderdeel van de Noord-Zuidbeweging!

Het 11.11.11-Fonds voor 4de pijlers richt zich op de ondersteuning van Zuidprojecten van 4de Pijlers die lid zijn van het 4de Pijlerpanel en voorziet een steun van 1000 € per project. Voor 2017 kunnen 4de Pijlers een projectaanvragen indienen tot 15 april 2017.

49 4de Pijlers stuurden een verhaal in voor de verhalenwedstrijd ‘BRUGGENBOUWERS’ : sprekende anekdotes, pakkende getuigenissen, ontroerende observaties… 

De jury nomineerde 10 verhalen voor de publieksprijs, maar jij beslist wie wint. Tot 16 februari kan je zelf stem uitbrengen op je favoriete verhaal.
De winnaars van de juryprijs (€ 2000) en de publieksprijs (€ 1000) worden bekend gemaakt op de Dag van de 4de Pijler.

De jury bestaat uit Kris Vanslambrouck (Zuiddienst 11.11.11), Marina Van huffel (4de Pijlerpanel), Diane Van Dijck (provincie Antwerpen)

Ontdek de verhalen en breng je stem uit

 Schrijf vanaf nu in voor de vierde DAG VAN DE 4de PIJLER op zaterdag 18 februari in het Vlaams Parlement, georganiseerd door het 4de Pijlersteunpunt van 11.11.11: een dag vol ontmoetingen en actuele workshops voor iedereen die betrokken is bij een eigen project in het Zuiden.

Ontdek het PROGRAMMA en SCHRIJF IN:

 www.dagvande4dePijler.be

Doe mee en win € 2000 voor je project.

Vertel ons in 500 woorden een inspirerend verhaal over je project. 

Bouwt jouw 4de Pijler ook bruggen tussen mensen? Brengt jouw project culturen en gemeenschappen bij elkaar? In het Zuiden of in Vlaanderen? Dan willen we jouw verhaal horen.

Over bijzondere mensen die je hebt ontmoet. Over jullie samenwerking. Over misverstanden en wat er al eens mis liep. Over wat jullie gemeenschappelijk hebben of zo toch verschillend maakt

Je kan je verhaal insturen tot 25 januari. De winnaars van de jury- en publieksprijs worden bekend gemaakt op de Dag van de 4de Pijler.

 

Bekijk hier hoe je kan deelnemen

 

Na de aardbeving van 2010 in Haïti werkte het team van Finado met veel geduld aan de heropbouw van haar schoolprojecten in Haïti.  Maar op 5 oktober sloeg het noodlot opnieuw toe. De verwoestende orkaan Matthew maakte veel van dat werk ongedaan.  De schade is enorm en de vraag naar hulp is groot.

De vernielende kracht van orkaan Matthew was schrikwekkend. Vooral het zuidwesten van het land is ernstig getroffen. De ravage is enorm!  In sommige streken zijn zelfs tot 99% van de sponsorgezinnen van Finado dakloos geworden.

Plan Bobath is een zorgproject gericht op de sensibilisatie,revalidatie, participatie en integratie van kinderen met hersenletsel in Senegal (Guediawaye en Thiès).  Kinderen met een beperking worden niet of nauwelijks begeleid in Senegal. Er bestaan nauwelijks gespecialiseerde structuren om hen op te vangen.

Een kind met een beperking wordt vaak gediscrimineerd in het gezin zelf, heeft geen toegang tot het reguliere onderwijs of tot gespecialiseerde diensten. De socio-culturele vooroordelen duwen hen (en vaak ook hun moeder) in de marginaliteit.

Pagina 1 van 4