Nieuws

banner DVP 2018 kleiner

We nodigen je graag uit op de vijfde 'Dag van de 4dePijler' op zaterdag 24 februari in het Vlaams Parlement: een inspirerende dag vol ontmoetingen en uitwisseling, waar je als vrijwilliger met een hart voor het Zuiden centraal staat, en in aanwezgheid van mininister-president Geert Bourgeois.

"Sterke vrijwilligers, straffe verhalen" is dit jaar de titel. Want de 4de Pijler drijft op sterke vrijwilligers. En we hebben elk ons straf verhaal over de passie die ons drijft en over het project waarin we geloven. Daarom staat het vrijwilligerswerk centraal op de Dag van de 4de Pijler

Van 10u tot 11u30 is er het plenaire gedeelte. Een aantal 4de Pijlers inspireren ons met hun ‘straf verhaal’. In de namiddag kan je kan kiezen uit tien boeiende workshops. Je pikt een heleboel actuele informatie mee voor je project. Je kan zelf de hele dag verhalen uitwisselen met anderen. En tussendoor is er een gezellige lunch.

De Dag van de 4de Pijler is een initiatief van het 4de Pijlersteunpunt van 11.11.11, met de steun van de Vlaamse overheid.

 


DE INSCHRIJVINGEN VOOR DE DAG VAN DE 4DE PIJLER ZIJN AFGESLOTEN 
omdat het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

WACHTLIJST
Heb je alsnog interesse om aan aanwezig te zijn, dan kan je je opgeven voor 
de  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. door een mailtje te sturen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 


Sprekers2

 

Van 1 november tot 15 december kunnen 4de Pijlers die lid zijn van het 4de Pijlerpanel en geregistreerd zijn op 4dePijler.be opnieuw een projectaanvraag indienen bij het 11.11.11-fonds voor 4de Pijlers.

Dat fonds richt zich op de ondersteuning van Zuidprojecten van 4de Pijlers en voorziet een steun van € 1000 per project.

 Lees hoe je een project kan indienen

Ondernemers zonder Grenzen nog kleineer

Gendergelijkheid is een belangrijk element in ontwikkelingssamenwerking. De helft van de bevolking bestaat uit vrouwen, toch hebben wereldwijd vrouwen nog steeds een grotere kans om in armoede terecht te komen dan mannen. De noden van vrouwen en het belang van gendergelijkheid in organisaties wordt nog te vaak vergeten bij het opstellen van doelen.

Wil je testen hoever jouw 4de Pijler staat op gebied van gendergelijkheid en gelijke kansen voor mannen en vrouwen?
Vul dan eens de  genderchecklist voor 4de Pijlers in: naar de genderchecklistGendercartoon

Wat leer je bij als je als vrijwilliger gaat meewerken in een project in het Zuiden? 
Ontdek het zelf door online de Vaardigheidstest Wereldburgerschap in te vullen.

Welke vaardigheden heb je nodig om naar het buitenland te vertrekken. En wat heb je bijgeleerd tijdens je verblijf als vrijwilliger of stagiair in het buitenland? Waar ben je goed in? En hoe kan je die talenten nadien ook tonen, als je gaat solliciteren, bijvoorbeeld?

Migratie komt overwegend negatief in beeld en dus zou je het niet verwachten, maar toch vinden 8 op de 10 Vlamingen het belangrijk om solidair te zijn met mensen op de vlucht. Ze zijn bezorgd om de vluchtelingenproblematiek, maar zijn ook bereid om te helpen en willen dat de politieke wereld actie onderneemt.

Dat zijn de belangrijke resultaten van een peiling bij de Nederlandstalige Belgen uitgevoerd in opdracht van 11.11.11. 

Réné Thielemans woont en werkt in Bolivia om er de projecten van 4de Pijler Mano a Mano Bolivia te realiseren. In een persoonlijke brief deelt hij graag zijn ervaring als ‘migrant’ met ons. Want zijn we als 4de pijlers niet allemaal een beetje ‘louter een migrant’ en nooit echt ‘iemand van hen’?

Aan de slag met je project in het Zuiden? De provincie West-Vlaanderen en het 4de pijlersteunpunt organiseren dit najaar een nieuwe basisvormingsreeks ontwikkelingssamenwerking.

Op zes avonden maak je kennis met alle aspecten die je nodig hebt om een duurzaam project in het Zuiden te steunen of te starten. En je leert wat eigentijdse ontwikkelingssamenwerking inhoudt.

Je kan voor elke workshop apart inschrijven of voor de hele vormingsreeks.

Op 13 juni besliste de Raad van Bestuur van 11.11.11 om voor het eerst projectsteun toe te kennen aan 100 4de Pijlers.

Met het ‘11-fonds voor 4de Pijlers’ zet de 11.11.11 een stap om 4de Pijlers actiever te betrekken bij de Koepel van de Noord-Zuidbeweging.

Hier ondek je de lijst van de geselecteerde projecten. 

Hoe bouwen we bruggen tussen de Noord-Zuidbeweging, 4de Pijlers, diaspora-verenigingen en mensen met een migratieachtergrond? We lanceerden die vraag al op de Dag van de 4de Pijler, samen met de documentaire ‘De Wereld in Beweging’, over de rol die diasporaverenigingen spelen in België.

In mei en juni organiseren we 15 ontmoetingsavonden om elkaar regionaal beter te leren kennen, in Turnhout, Brecht, Mechelen, Antwerpen, Hasselt, Sint-Niklaas, Oudenaarde, Gent, Halle, Diest, Brussel, Leuven, Roeselare, Bruggen en Kortrijk

[DOWNLOAD de POWERPOINTS van de Dag van de 4de Pijler ONDERAAN dit artikel!]

270 deelnemers waren zaterdag aanwezig in het Vlaams Parlement om bruggen te bouwen met andere 4de Pijlers. In een positieve sfeer en met een verbindende boodschap van solidariteit voorop: “4de Pijler bouwen bruggen, geen muren.”

Gastvrouw Annabelle Van Nieuwenhuyse en Ralf Bodelier van ‘World’s best News’ zorgen meteen voor die positieve sfeer in de zaal door te onderstrepen dat 4de Pijlers goed bezig zijn met hun projecten en hen aan te sporen om vooral hun positieve resultaten in de kijker te plaatsen.

Pagina 1 van 4