logo

Hoe is de situatie nu na de uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan in Oost-Congo?

Nieuws

Hoe is de situatie nu na de uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan in Oost-Congo?

Sinds 22 mei barst de Nyiragongo-vulkaan nabij de stad Goma (DR Congo) uit. Door de uitbarsting op zich kwamen 37 mensen om het leven. Nu volgt een zware periode voor de ruime regio rond de vulkaan. Huizen zijn weg en er is een groot gebrek aan voedsel en water. 4de Pijlerorganisaties Rugendo en ADRA Belgium zien die crisis van dichtbij. Wij vroegen hoe de situatie nu is en welke impact dat heeft op hun werking.

Lava slokt huizen op in Bushara village, Nyiragongo area, nabij Goma. (Photo by JUSTIN KATUMWA/AFP via Getty Images)

 

4de Pijlerinitiatief Rugendo uit Mol helpt bij opvang van vluchtelingen uit Goma

Op het eiland Idjwi zijn de voorbije weken duizenden vluchtelingen uit het nabijgelegen Goma toegestroomd. Dat is enigszins verbazend, want Idjwi is  een uitgestrekt eiland midden in het Kivu-meer.

“Er zijn veerboten tussen Goma  en Idjwi. Veel mensen met familie, vrienden of kennissen in Idjwi waagden zich aan de 30 km lange overtocht vanuit Goma. Ook veel kinderen alleen die door hun ouders de stad uit gestuurd zijn om veilig te zijn voor de vulkaan Nyiragongo. Die worden opgevangen bij familie, vrienden, scholen.” vertelt Suzy Mentens van de Molse vzw Rugendo.

“Het is moeilijk om een beeld te krijgen op het aantal vluchtelingen, want ze verblijven niet in opvangkampen, maar bij families thuis. In het dorp Ntalangwa, waar wij met samen met onze lokale partnerorganisatie E.D.I. projecten realiseren, gaat het om 130 personen.”

Noodhulp

“Die families doen hun best om die dichte of verre verwanten onderdak te bieden in deze noodsituatie. Het grote probleem voor de eilandbewoners is om voor eten en andere basisbehoeften te voorzien voor de vluchtelingen. Ze moeten zelf al leven van 1 à 2 dollar per dag en van hetgeen ze op hun veld verbouwen. Daarom is onze lokale partner E.D.I. gestart met noodhulp. Ze voorzien voedselpakketten en zeep voor deze 130 personen.”

E.D.I., partnerorganisatie van Rugendo, deelt noodhulp uit na vulkaanuitbarsting. fotograaf: Yves Pierre Minani

Extra fondsen

“De mogelijkheden van Rugendo zijn natuurlijk beperkt. Bij de gemeente Mol hebben we noodsteun aangevraagd en we hopen zo de helft van de voedselkosten voor de komende 3 weken voor onze rekening te nemen. We rekenen op 3 dollar per persoon per dag om de vluchtelingen dagelijks 2 maaltijden te kunnen aanbieden. En ook wat zeep en hygiënische producten.

“Maar zelfs al gaat het om kleine bedragen, dan nog is het voor onze partner ginds van groot belang om aan te voelen dat ze er niet alleen voor staan. Dat er zelfs tot hier in Europa mensen zijn die hun situatie aantrekken.”

Rugendo bekijkt dan nog hoe het verder gaat en waar we nog steun kunnen vinden. Veel zal uiteraard afhangen van hoe de vulkaan zich gedraagt! Is Goma snel opnieuw veilig? Of sleept deze crisis nog maanden lang aan?
“De druk op de samenleving is enorm. En de armoede is groot. Sommige vluchtelingen keren zelfs al terug naar Goma, en stellen zich liever bloot aan de onveiligheid in de stad, dan honger te lijden in Idjwi.

Rugendo realiseert al sinds 2016 sociale projecten in Idjwi. Ze steunen er de vrouwenorganisatie E.D.I. asbl (Ensemble pour le Développement d’Idjwi) die opgericht werd door Yves, directeur van de lokale radiozender Ejulino (Voici Idjwi).  Deze vrouwenorganisatie ontwikkelt initiatieven om haar leden, veelal weduwes, te helpen om zelfstandiger in het leven te staan. “Idjwi is eigenlijk een paradijselijk plek.”, vertelt Suzy, “Het eiland op het prachtige Kivu-meer heeft eigenlijk fantastische toeristische troeven. Maar toeristen komen er bijna niet en er zijn nauwelijks buitenlandse organisaties actief. Onze sociale projecten beogen vooral om de situatie van lokale vrouwen te versterken.”

www.rugendo.be

 

ADRA DR Congo is ter plaatse voor de eerste hulp

Situatierapport van ADRA DR Congo op 3 juni 2021

Op 22 mei 2021 barstte de vulkaan Nyiragongo uit, waardoor een lavastroom in de richting van Rwanda en een ander deel in de richting van de stad Goma trok. Hierbij kwamen 37 mensen om het leven, waarvan 24 verbrand door de lava en nog eens 17 ten gevolge van ongelukken die veroorzaakt werden door paniek tijdens de evacuatie van de stad; 175 kinderen en nog eens 40 volwassenen worden vermist. De uitbarsting heeft ook elektriciteitsleidingen en het waterleidingnet vernield, waardoor ongeveer 500.000 mensen in de stad Goma geen water en elektriciteit meer hebben. Meer dan 4.500 huishoudens zijn dakloos, 3 gezondheidsstructuren en 12 lagere en middelbare scholen zijn vernield. De vulkaanuitbarsting en veelvuldige aardbevingen leidden tot de instorting van vijf gebouwen in Goma en de ontheemding van 416.000 mensen, waaronder 232.433 in Sake en Minova ten westen van Goma.

Residents reported a strong smell of sulphur on the streets of Goma and a red glow filling the sky above the city. Photo by Moses Sawasawa/AFP

Medische gevolgen na deze ramp

Daarbovenop vrezen de humanitaire actoren voor het ontstaan van ziekten en een hoog sterftecijfer, vooral onder kinderen jonger dan vijf jaar. Er zijn meer dan 38 vermoedelijke gevallen van cholera in Sake en 42 in het ziekenhuis van Kirotshe vastgesteld. De capaciteit van de gezondheidsfaciliteiten is overbelast en er is een tekort aan zorgpersoneel en essentiële geneesmiddelen. De vulkaanuitbarsting komt op een moment van acute humanitaire nood in Noord-Kivu en Ituri.

 

Veel noodhulp nodig in de regio rond Goma.

ADRA heeft veel expertise en ervaring in noodhulpprojecten over de hele wereld. Daarvoor werken ze samen in het ADRA-netwerk en partners op het terrein.

ADRA Belgium draagt via dat netwerk bij aan:

  • Voedselhulp voor 1 167 getroffen huishoudens (7 000 mensen);
  • Noodonderkomens voor 2.000 huishoudens (12.000 mensen) die naar Goma terugkeren. Zodat zij de basisvoorzieningen hebben om te overleven, zich te beschermen, zich goed waardig te voelen;
  • De toegang tot eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg voor 30.000 ontheemden.
ADRA voorziet noodhulp na vulkaanuitbarsting in Goma. Op de achtergrond een tent als onderdak voor de ontheemden. Photo by ADRA DR Congo

ADRA Belgium maakt deel uit van het netwerk ADRA International, dat in meer dan 130 landen aanwezig is en waarmee wij dagelijks samenwerken. Onze activiteiten in België situeren zich hoofdzakelijk in Afrika en Azië en betreffen thema’s zoals onderwijs, hernieuwbare energie en gezondheid.

www.adra.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors