logo

Ontdek het volledige programma Week van de 4de Pijler

Week van de 4de Pijler

Ontdek het volledige programma Week van de 4de Pijler

Bedankt om erbij te zijn.
Lees hier de terugblik en alle gebruikte documenten.

 

Welkom op de Week van de 4de Pijler. Van 3 tot en met 8 mei 2021.

Deze week reiken we jou handvaten en ideeën aan om ook na corona een sterke en hedendaagse 4de Pijlerwerking te hebben. Want de solidaire inzet blijft bestaan!

Iedereen die betrokken is bij een project in het Zuiden is van harte welkom voor een inspirerende week vol informatie, workshops en ontmoetingen.

 

 

Maandag 3 mei: Welke impact heeft je project en welke verandering wil je realiseren?

19u30 tot 21u15 via ZOOM.

 

Niet alleen subsidiegevers vragen er naar, maar je wil het natuurlijk ook zelf weten: welke impact heeft ons project? Welke verandering brengt ons project uiteindelijk teweeg?

Arne Van Stiphout en Kenneth Van den Bergh van Carbon+Alt+Delete laat je kennismaken met de methodiek van ‘Theory of Change’. Zij passen dit  toe op hun klimaatprojecten, zoals hun klimaatproject Mee Panyar in Myanmar. Zo’n Theory of Change wordt steeds meer gebruikt om de ‘sterkte’ van een project zichtbaar te maken.

Jij ontdekt hoe je die Theory of Change ook handig op je eigen initiatief kan toepassen.

 

Dinsdag 4 mei: Werken rond kinderrechten en hoe ga je om met kinderen zonder “thuis”?

19u30 tot 21u00 via ZOOM.

Werkt je project met straatkinderen, ondersteun je een school of een weeshuis …. ? Hoe kan je de werking met je partner nog versterken door nog meer te vertrekken vanuit ‘Kinderrechten’? Sandra Bootsma (KIYO) brengt een algemeen kader en licht de START UP-kit “Kinderrechten” toe. Daarnaast vertelt een 4de Pijlerorganisatie over haar ervaring met het begeleidingstraject dat zij volgden bij KIYO.
Er is ook heel wat discussie over ‘weeshuiswerking’. Daar hebben we het dus ook over. Welke vragen kan je er bij stellen en wat zijn mogelijke antwoorden?

Deze avond is een kans tot reflectie en vernieuwde inzichten voor alle organisaties die werken met kinderen.

 

Woensdag 5 mei: Van clichés naar een positieve uitstraling over Internationale Solidariteit

19u30 tot 21u00 via ZOOM.

Er doen wel wat clichés en dogma’s over internationale solidariteit de ronde. 11.11.11 en ngo-federatie lieten die onderzoeken door de KU Leuven. En goed nieuws: zij kwamen met 6 counterframes. Zes manieren om internationale solidariteit een positieve uitstraling te geven.

In deze sessie bekijken we de clichés en counterframes die vandaag bestaan en bespreken we het belang van deze frames voor het imago van onze organisaties. We leven ons in in de verschillende frames en zoeken samen naar manieren om met onze communicatie te werken aan een sterk imago van de 4de Pijler en internationale solidariteit.

 

Donderdag 6 mei: Jonge stemmen van Afrikaanse afkomst over Internationale solidariteit.

19u30 tot 21u00 via ZOOM.

Jonge Vlamingen met een diaspora-achtergrond die een 4de Pijlerinitiatief opzetten in hun ‘thuisland’. Hoe komen ze ertoe om de stap te zetten? Waarom willen ze iets ‘terugdoen’ voor de mensen ginds? Welke projecten ondernemen ze en hoe verloopt die ontmoeting met hun ‘roots’? En hoe kijkt deze jonge generatie naar internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking in 2021?

We laten een aantal van die jonge stemmen zelf aan het woord tijdens een interactief panelgesprek. Centrale gaste is Tracy Bibo Tansia. Tracy herontdekte o.a. haar roots in Congo via haar werk voor Mamas for Africa. Ze werkt nu als beleidsmedewerkster op het  landenkantoor van 11.11.11 in Kinshasa en is ook een toonaangevende stem in het debat over dekolonisering in Vlaanderen.

Kom jij ook luisteren naar deze boeiende verhalen?

 

Dag van de 4de Pijler

We sluiten deze inspirerende week af met de Dag van de 4de Pijler. Het is te zeggen: de voormiddag van de 4de Pijler.
Deze dag staat in het teken van Corona, we zijn het misschien al beu gehoord. Maar op 8 mei willen we vooruit kijken. Hoe kunnen wij verder na Corona en wat kunnen we er uit leren? Want de solidaire inzet blijft bestaan!

PROGRAMMA

Zaterdag 8 mei van 10u tot 13u via ZOOM
Je kan al toekomen vanaf 9u45.

10u00 tot 11u45: plenair deel met onder andere:

    • Van liefdadigheid naar rechtvaardigheid: Een eigentijdse kijk op internationale solidariteit door Els Hertogen.
    • Wat betekent corona voor onze werking en onze projecten? Sara Kinsbergen brengt kort de resultaten van haar onderzoek naar de impact van Corona op 4de Pijlerorganisaties.
    • Panelgesprek over die impact en vooral: hoe gaan we hiermee verder?
    • Nieuws voor jouw 4de Pijlerwerking
    • Wie o wie zijn de winnaars van onze fotowedstrijd?

12u00 tot 13u00: 4 parallelle infosessies

Moderne beeldvorming: aan wat moet je allemaal denken?

We nemen zowel taal als beeld onder de loep. Wat vinden mensen vandaag OK om te zien en te lezen?
Mathieu Charles van Kif Kif gaat dieper in op de vragen:
– Wie/wat toon ik als individu of organisatie?
– Hoe kan je valkuilen, zaken die je mogelijk niet opmerkt en gevoeligheden rond taal en beeld herkennen en aanpakken?

Mensenrechten en mijn 4de Pijlerorganisatie.

Samen met je partnerorganisatie werk je aan Mensenrechten en de realisatie van de Duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Soms is de schending van deze Mensenrechten echter extreem en politiek geïnspireerd. Wat kan je als 4de Pijlerorganisatie dan doen? Hoe bouw je ‘tegenmacht’ op vanuit België, met je gemeente, met andere organisaties? Sus Van Olmen brengt een theoretisch kader doorspekt met internationale en Vlaamse voorbeelden van solidariteit rond Mensenrechten met partners wereldwijd.
Een inspirerende sessie voor leden van GROSsen, gemeentelijke ambtenaren, schepenen en 4de Pijlerorganisaties die ook politiek-structureel invloed willen uitoefenen t.v.v. Mensenrechten.

Spreker : Sus van Olmen – ‘Vlaams Netwerk van Solidariteit met de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó

 

Digitale en community-gedreven fondsenwerving

Fondsen werven werd tijdens de pandemie een hele uitdaging.
Organisaties die meer inzetten op digitale fondsenwerving blijken beter gewapend te zijn in deze nieuwe context. Lloyd Wouters van Koalect daagt je uit om fondsenwerving anders te benaderen en eigentijdse methodes van community-fundraising te ontdekken.

 

In gesprek met Els Hertogen over internationale solidariteit van vandaag en de toekomst.

Els Hertogen lanceert begin mei haar boek ‘Van liefdadigheid naar rechtvaardigheid’. 11.11.1 heeft een nieuwe strategietekst. Dit boek en deze strategie richten hun blik op de toekomst van internationale solidariteit. Maar waar komt deze toekomstvisie komt natuurlijk niet enkel uit Els haar hoofd. Waar komt die dan wel vandaan? En hoe kijkt Els naar internationale solidariteit, nu ze veel geluisterd, gelezen en onderzocht heeft? Welke tendensen en evoluties spelen er? En vooral: wat kan dat betekenen voor de 4de Pijler?
Dit is jouw kans om een uur lang al jouw vragen te stellen aan Els.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors