logo

De visie en aanpak van Wilde Ganzen

Projectaanvraag Wilde Ganzen

De visie en aanpak van Wilde Ganzen

Wilde Ganzen bestrijdt armoede wereldwijd.

Wilde Ganzen stimuleert al 60 jaar (sinds 1957) projecten van bevlogen Nederlanders verbonden met mensen in armoede.

Hun gezamenlijke, kleinschalige projecten steunen wij met geld, advies, expertise en netwerk. Ook versterken we de zelfredzaamheid van deze mensen en hun organisaties, onder meer via het werven van fondsen in eigen land.

Het doel is steeds een structurele verbetering van hun situatie en hun toekomst.

Armoede verlamt initiatief. Het ondermijnt relaties. Het negeert talent. Het ontneemt trots en vervult met schaamte. Miljoenen moedige, sterke en hardwerkende mensen worden tegengehouden door armoede. Ze geven het beste wat ze hebben. Maar armoede zet ze op achterstand. Elke dag opnieuw.

Je aanpak van Wilde Ganzen

Wilde Ganzen steunt overal ter wereld aanpakkers die armoede van onderop doorbreken met kleine, slimme projecten. We vermenigvuldigen de impact van hun werk met onze kennis, een sterk netwerk en een financiële bijdrage.

Wilde Ganzen zet zelf geen projecten op, maar wij ondersteunen initiatieven van aanpakkers: mensen die een probleem zien, concreet aan de slag gaan, volhouden en zorgen dat je écht resultaten boekt waar mensen profijt van hebben.

Deze kleine projecten worden altijd opgezet door lokale mensen, samen met ondernemende Nederlanders of Vlamingen.
Zo zorgen we samen voor cruciale vooruitgang in buurten en dorpen én helpen we mensen hun dromen te realiseren.

Van elke euro maken wij anderhalve euro

Elk project dat bij ons wordt ingediend, beoordelen we. We kijken of het aansluit bij de behoefte van de lokale gemeenschap en of het duurzaam genoeg is. Ieder project moet de diepere oorzaken van armoede aanpakken en mensen in de buurt vooruit helpen.

Is een project eenmaal goedgekeurd, dan geven we een premie van 50%, bovenop het op het geld dat de hiervoor werd opgehaald door de ondersteunende organisatie in Nederland of Vlaanderen.

Elke euro wordt dus zo € 1,50 waard. Want Wilde Ganzen neemt één derde van het totaal benodigde projectbedrag voor haar rekening: eén derde van het bedrag dat de lokale partnerorganisatie nodig heeft om het project te realiseren.

Op deze manier steunt Wilde Ganzen jaarlijks zo’n 350 projecten.

Meer impact door onze kennis en een sterk netwerk

Wij brengen organisaties met een slim idee via ons sterke netwerk in contact met andere aanpakkers. Daarnaast vergroten we de impact van hun werk met onze kennis. We adviseren bij de opzet van een projectplan en denken mee over de uitvoering.

Goede relaties

Wij investeren in een goede relatie met onze partners in ontwikkelingslanden en met de particuliere initiatieven in Nederland en Vlaanderen.
Vanzelfsprekend vragen we na afloop van een project om een verantwoording met een verslag, foto’s en bonnen. Ook bezoeken de medewerkers van Wilde Ganzen regelmatig zelf de ondersteunde projecten.

Duurzaamheid: maak mensen onafhankelijk van buitenlandse hulp

Duurzaamheid is een belangrijk criterium bij het beoordelen van projecten. Het is mooi als er straks een schoolgebouw of waterput staat, maar wie zorgt voor het onderhoud? En wie betaalt de salarissen van het personeel? Hoe zorgen we ervoor dat het project ook blijft draaien als onze rechtstreekse steun is afgerond. En bovenal: Hoe zorgen we er voor dat mensen niet afhankelijk blijven van buitenlandse hulp?

‘Change the Game’

Voor een antwoord op die laatste vraag hebben we de Change the Game Academy opgericht. Met trainingen helpen we mensen onafhankelijk te worden van buitenlandse steun. En natuurlijk helpen we mee bij de financiering van een project. Voor elke euro die een aanpakker ophaalt, leggen wij de helft bij.

Wilde Ganzen is daarmee onderdeel van een wereldwijde beweging die armoede van onderaf aanpakt. Met kleine, slimme projecten zorgen we samen met jou voor cruciale vooruitgang voor mensen die in armoede leven.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors