logo

Child-Help

Onbegrensde krachten – Verhalen van doeners

Child-Help

“Solidariteit is broodnodig, zeker in tijden van Trump en andere populisten”

Pierre Mertens zet zich als directeur van Child-Help wereldwijd in voor kinderen met een aangeboren handicap. De geboorte van dochter Liesje veranderde het leven van de kunstenaar volledig.

“Met Child-Help proberen wij de levenskwaliteit van kinderen met een open rug of een waterhoofd, spina bifida of hydrocefalie, te verbeteren. Om dat doel te bereiken beginnen we steeds onderaan de ladder. Daarom luidt onze slogan ‘Beginning at the end of the chain’. Wij starten bij het pasgeboren kind met een zware aangeboren handicap, niet bij ministers die instaan voor gezondheidszorg.”

Preventie en verzorging

“Ik heb Child-Help in 1993 opgericht als voorzitter van de wereldorganisatie voor spina bifida. Ondertussen hebben we al 50.000 kinderen chirurgisch geholpen. Ik denk niet dat veel ngo’s soortgelijke resultaten kunnen voorleggen. Daarnaast doen we aan primaire preventie door het gebruik van foliumzuur voor de zwangerschap te promoten.”

“Onze organisatie zet ook in op nazorg. Zo hebben al onze projecten een zelfhulpgroep voor ouders. Die kunnen verder terecht in onze ‘Huizen van hoop’. Daar kunnen ze voor en na de operatie van hun kind verblijven.”

Het begon met Liesje

“Mijn oudste dochter Liesje is geboren met een open ruggetje. Toen was de situatie hier anders en kregen ouders foute informatie. Daarom hebben mijn vrouw en ik de eerste zelfhulpgroep in België opgestart. Zo ben ik later bij de wereldorganisatie voor spina bifida terechtgekomen.”

“Als voorzitter van die organisatie kreeg ik de vraag of we actief waren in ontwikkelingslanden. Volgens de medische literatuur kwamen de aangeboren handicaps niet voor in die landen. Daarop ben ik naar Kenia getrokken en heb ik Child-Help opgericht. Het zwaartepunt van de organisatie ligt nu vooral in Afrika.”

Handicaps van het Zuiden

“Wereldwijd worden ieder jaar ongeveer één miljoen kinderen geboren met hydrocefalie of spina bifida. Door prenatale diagnose wordt de meerderheid in het Westen geaborteerd. Omdat artsen hier denken dat het probleem is opgelost, worden het handicaps van het Zuiden. De huidige situatie in ontwikkelingslanden is vergelijkbaar met die van België een honderdtal jaar geleden.”

“In bepaalde landen merken we grote veranderingen door onze aanwezigheid. Door onze ingrepen blijven kinderen met spina bifida of hydrocefalie in leven. Onze zelfhulpgroepen doen ook aan politieke bewustmaking en krijgen persaandacht. Zo wordt het probleem zichtbaar en kan er stilaan een beweging op gang komen.”

Veranderend landschap

“Met Child-Help zetten we ons in voor een zwaar verwaarloosde doelgroep. De groep kinderen met spina bifida of hydrocefalie is enorm, maar velen keren die handicaps de rug toe. De ouders zijn vaak zeer arm. Wij zijn één van de weinigen die zich op een zinvolle manier inzetten voor die groep.”

“Daarnaast valt op dat er steeds minder geld is voor ontwikkelingshulp en -samenwerking. Leiders zoals Trump en andere Westerse populisten vertonen duidelijk minder solidariteit. Vandaag krijgen grote ngo’s het moeilijker. Die bouwen hun werking af, gaan failliet of vinden geen dokters meer. Daardoor verdwijnt ook veel expertise en moet je opnieuw vanaf nul beginnen.”

Geweldige evolutie

“Sinds ons ontstaan in 1993 hebben we al veel kinderen gered. Door onze ingrepen en zorg kunnen zij opgroeien. Het is formidabel om die kinderen volwassen te zien worden. Sommige meisjes zijn ondertussen zelf moeder. Wij hebben onlangs een van onze oude patiënten aangenomen als verpleegster. Dat is een geweldige evolutie.”

Artikel: Anne De Nijs – Baptiste Painblanc – AP Journalistiek

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors