logo

Ekisande

Onbegrensde krachten – Verhalen van doeners

Ekisande

Afrika –

“Straatkinderen in Oeganda leren mechanica en elektriciteit”

Een paar jaar geleden bouwt Dirk Van Merode in Oeganda een radiostudio in het kader van een project. Hij ontmoet er father Tom die hem vraagt of hij geen geld kan inzamelen om een schooltje te bouwen in Bwera. Dirk antwoordt prompt en volmondig ‘ja’.

“Ekisande Belgium ondersteunt een gemeenschap in Oeganda aan het grensgebied met Congo. Daar bouwden wij de nieuwe campus “Virgo Maria”. We kochten een stuk grond, waardoor we konden uitbreiden naar een school met 12 klaslokalen, geschikt voor zowel het lager als het secundair onderwijs. Omdat de drempel met de traditionele ziekenhuizen in Oeganda heel groot is, hebben we er ook een eigen verpleegpost neergezet.” Daar stopte het niet, ondertussen staat er ook een hogeschool die genoemd is naar Dirk, de ‘Van Merode College of Applied Science and Technology’.

De Warmste champagne

De naam “Virgo Maria” doet misschien wel een belletje rinkelen, want ook in Merksem is er een school met dezelfde naam. Dat is geen toeval, want Dirk ging bewust de samenwerking met die school aan. “Leerlingen vragen hun ouders om acties te organiseren of ze wandelen mee met de jaarlijkse sponsortochten. Zelf wil ik vooral een voorbeeld stellen aan mijn eigen kinderen, die daar ook op school zitten en tonen dat je met weinig moeite een enorm verschil kan maken, zeker in Afrika. Wat de samenwerking zo leuk maakt, is dat ik elk jaar kan gaan vertellen wat er met hun ingezameld geld gebeurd is. Als de kinderen en hun ouders ons vijf euro geven, kunnen ze die volgen tot in Oeganda. Dat appreciëren zij en de docenten.”

Ekisande heeft allerlei projecten lopen om aan het nodige geld te komen, maar de organisatie heeft ook een aantal vaste sponsors waarvoor ze heel dankbaar is. De vrijwilligers organiseren zelf acties. Zo verkochten ze onlangs naar aanleiding van De Warmste Week ‘De Warmste Champagne’. Dat was een groot succes waarbij maar liefst 501 flessen champagne de deur uit vlogen. Of de vrijwilligers laten zich bijvoorbeeld sponsoren tijdens de Antwerp 10 miles.

“We hebben 1000 euro per maand nodig om Ekisande draaiende te houden. Onze acties brengen geld in het laatje, de sponsors steunen ons, en we krijgen geld van bedrijven. Vrienden van ons overtuigen hun bazen dan om ons te steunen. Het is mooi om te zien hoe ook anderen hun best doen voor het project.”

Dagelijks contact

En toch verloopt niet altijd alles even vlot… Dirk ziet hoe Ekisande taken uitvoert, die eigenlijk door de Oegandese overheid op zich moet nemen. Maar door de enorme bevolkingsgroei in Oeganda heeft de regering niet de financiële middelen om dat te doen. “Wij moeten investeren in onroerend goed, de lonen voor leerkrachten of verpleegkundigen uitbetalen is eigenlijk een taak voor de Oegandese overheid.”

Met father Tom heeft Ekisande de ideale contactpersoon rondlopen in Oeganda. “Tom is belangrijk voor onze organisatie. Het is een slimme kerel die heeft gestudeerd in Europa en daardoor ook weet waar wij als Europeanen waarde aan hechten. Ik houd dagelijks contact met Tom via Skype, hij laat alles in juiste banen lopen en ontvangt onze vrijwilligers steeds met open armen.”

No questions asked

Ondertussen bezocht Dirk het land al een paar keer. Tijdens zijn laatste bezoek kon hij er het heugelijke nieuws brengen dat ze dankzij een Europees project een miljoen euro ter beschikking hebben. “Dat komt door onze grootste sterkte: wij garanderen sponsors dat als ons geld effectief in Oeganda wordt geïnvesteerd. Geen tickets, vervoersbewijzen of dure hotels voor ons of voor bezoekers, alles gaat meteen naar de spaarrekening van onze organisatie.” Het systeem ‘No questions asked’ maakt Ekisande heel sterk. Als de organisatie duizend euro opstuurt, laten ze father Tom en zijn werknemers er hun ding mee doen.

 ‘Hoe voelt een blank velletje?’

Oeganda is een prachtig vakantieland waar je luxueuze reizen kan maken, maar als toerist krijg je niet het juiste beeld van het land te zien. ‘Je betaalt Oegandezen dan om vriendelijk tegen je te zijn. Als je met de locals babbelt, krijg je een beeld hoe het echte leven daar is. Pas dan leer je de realiteit kennen en je vooroordelen thuis te laten.’

Dirks harde werk wordt vaak beloond. Zo zijn alle kinderen steeds enorm enthousiast als Dirk op bezoek komt. “Ze willen je dan steeds aanraken, want ze vragen zich af hoe zo’n blank velletje eigenlijk voelt. Het geeft een enorm goed gevoel om daar te zijn. Je plukt kinderen van straat om ze skills als elektriciteit, mechanica en muziek aan te leren. Het is leuk om te zien hoe ze daarmee dan zelf aan de slag gaan. Maar wat me het meest ontroert, is de toekenning van een subsidiedossier. Na al die moeite eindelijk die ‘overwinning’, pink ik wel eens een traantje weg, omdat dat geld in Oeganda een enorm verschil maakt.

Ondertussen werd er een eigen vzw gestart, Ekisande Belgium VZW. “Hierdoor kunnen we onze organisatie meer stroomlijnen. We kunnen nu op een legale manier blijven groeien en de armste bevolking in het gebied nóg beter helpen. We zijn van plan om nog een jaar of vijf op dezelfde plek te blijven en dan gaan we kijken of ze onze hulp daar nog nodig hebben. Zo niet, trekken we naar een ander gedeelte van het land.’

Artikel: Louise Anthonissen – Seppe Frans – AP Journalistiek

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors