logo

Finado

Onbegrensde krachten – Verhalen van doeners

Finado

Azië-

“Het verschil maken voor een heel dorp”

Marina Van Huffel, voorzitster van Finado, droomde al sinds haar kinderjaren van ontwikkelingswerk. Uiteindelijk richtte ze Finado op om kansarme mensen te kunnen helpen.

“We zijn actief in drie partnerlanden: Vietnam, Ethiopië en Haïti. In die landen hebben we vooral sanitatie- en waterprojecten, maar ook school- en voedingsprojecten. En ten slotte zijn er peterschappen.
“Een goede samenwerking is het allerbelangrijkste”

“Onze organisatie werkt samen met lokale partnerorganisaties. Dat betekent dat wij niet zomaar gaan kiezen waar we een project starten. De vraag komt van de dorpelingen, de doelgroep zelf. Onze partners ter plaatse behandelen die vraag en stellen het project aan ons voor. Om een school of waterput te kunnen bouwen heb je natuurlijk materiaal nodig en ingenieurs. Daar komen wij dan aan zet. Wij zorgen voor financiële steun, zodat de projecten verwezenlijkt kunnen worden. Wij werken voor water- en sanitatieprojecten geregeld samen met de vzw ‘ingenieurs zonder grenzen’.” Marina toont enkele foto’s die de positieve samenwerking bevestigen.

Hulp voor het zuiden

Terwijl we het interview verderzetten, kunnen we genieten van het gezellige geluid van tafelende mensen op de achtergrond. Een van de jaarlijkse benefietavonden van Finado is momenteel aan de gang. Een Caribische avond ten voordele van de projecten in Haïti, die zo te horen een zeer groot succes is.

“Benefieten zoals deze zijn niet de enige manier waarop wij geld inzamelen. Zo houden we met andere organisaties evenementen als een quiz of een festival. Maar we houden ons toch wel het meeste bezig met schoolbezoeken. Vooral sensibiliserende activiteiten in lagere scholen, middelbare scholen, en verenigingen. In de lagere scholen gaan we bijvoorbeeld vertellen over hoe het leven daar is en tonen we speelmateriaal, gelinkt aan de projectlanden. Zo leren de kinderen op een speelse manier bij over het zuiden. Ze zijn altijd laaiend enthousiast over onze bezoekjes.”

Orkanen trotseren om mensen te helpen

Het is jammer genoeg niet altijd rozengeur en maneschijn. Terwijl Marina een foto toont van een bakkerij in Haïti, die Finado daar heeft helpen bouwen, vertelt ze hoe die volledig verwoest werd door orkaan Matthew. “Het klimaat is onze grootste struikelblok in Haïti. Vaak denken mensen dat het de politieke onrust is, maar die heeft nog geen invloed gehad op onze projecten. Het jaarlijkse regenseizoen en tropische stormen hebben dat echter wel, waardoor we al vaak vertragingen hebben opgelopen.

Uiteraard hebben we daar ook wel uit geleerd en proberen we dat in de mate van het mogelijke ook in te plannen. Zo weten we dat we in augustus, het begin van het regenseizoen, beter geen nieuwe school laten bouwen.”
Moeilijk loslaten

“Of ik ooit zelf in Haïti zou willen wonen? Neen. Op die manier zou ik niet meer verder kunnen werken binnen de organisatie. Wij werken hier heel hard zodat we daar verder kunnen. Ik probeer wel minstens twee keer per jaar naar daar te reizen. Het is altijd heel mooi om te zien hoe een dorp eindelijk drinkbaar water heeft, of kinderen in hun uniform naar school kunnen gaan, waar voorheen geen enkele vorm van onderwijs bestond. Daarvoor doen we het.
Het is altijd heel moeilijk om terug te keren naar België en ginder zomaar alles los te laten, maar eens je hier terug aan het werk bent, weet je dat je aan het helpen bent en een verschil kunt maken voor het leven van een heel dorp.”

 

Artikel: Kobe Pieters – AP Journalistiek

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors