logo

Iben Sina

Onbegrensde krachten – Verhalen van doeners

Iben Sina

Afrika –

Mohamed Haddouchi is vrijwilliger voor Iben Sina, een vzw die coöperatieven oprichtte rond schapen, cactussen en bijen.

“De vzw is een groot deel van mijn leven”

Al sinds zijn zestiende is Mohamed actief bij vzw Iben Sina. De organisatie werd in 2007 opgericht door zijn vader en Mohamed was er sinds dag één bij. Wat begon met geld sturen naar arme familieleden, is ondertussen uitgegroeid tot een waaier aan coöperatieven in Afsou, Marokko.

“Toen we met Iben Sina begonnen, merkten al snel dat enkel geld sturen niet voldoende was. Om de gezinnen in Marokko op lange termijn écht te helpen, moesten we meer doen. Met een klein duwtje in de rug wilden we hen tonen dat er ook in Marokko veel kansen en mogelijkheden zijn. We wilden ter plekke jobs creëren en voor werkstabiliteit zorgen. Daarom richtten we in 2009, in samenwerking met de stad Antwerpen, een coöperatie op in Marokko.

De lokale bevolking in Afsou bestaat vooral uit boeren, dus vanuit dat idee begonnen we met een schapencoöperatie. We kochten een aantal schapen aan voor de mensen daar, zij verzorgden die dan een tijdje en bij gelegenheden als het Offerfeest, Suikerfeest of bruiloften werden de dieren doorverkocht. Er werd een contract opgesteld waarin stond dat de kinderen en vrouwen uit de gezinnen die schapen kregen verplicht naar school moesten.”

De schapencoöperatie werd een groot succes, dus Iben Sina ging een stap verder. Ongebruikte cactusplantages op het Marokkaanse platteland werden de bron voor hun tweede coöperatie.

“Cactusvruchten bevatten middelen die gebruikt kunnen worden voor biologische en cosmetische verwerking. Voor ons is dat dus ideaal, want we kunnen er schapenvoeding van maken. Daarnaast gebruiken we de vruchten ook om producten te maken zoals lippenbalsem, zeep en shampoo, maar zelfs ook confituur. En allemaal biologisch. We startten ook een bijencoöperatie, waarbij honing lokaal geproduceerd en verkocht wordt.”

Gelijktijdig met de ontplooiing van de coöperaties, is de vzw zich ook beginnen richten op onderwijs en gezondheid. Om de lokale kinderen de kans te geven om naar school te gaan, bouwde de vzw een internaat. “Veel kinderen hebben de middelen niet om de lange afstanden tussen hun huis en school af te leggen, dus dat probleem losten we op.”

“In de toekomst zouden we graag alle coöperatieven onder één dak krijgen, maar door corona staat dat project nu even on hold. We zijn een stap achteruit gegaan, maar ik hoop dat we de draad snel terug kunnen oppakken en dat project verder kunnen zetten. Iben Sina is een heel groot deel van mijn leven, we zijn ondertussen 13 jaar bezig en hebben al veel kunnen bereiken. We maken mensen die in moeilijke omstandigheden leven blij, daar doe ik het voor.”

 

Artikel: Louise Anthonissen – AP Journalistiek

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors