logo

Nyumba Ya Wazee

Onbegrensde krachten – Verhalen van doeners

Nyumba Ya Wazee

Afrika – Zorg voor ouderen

“Ouderen kregen geen zorg, vanwege hun leeftijd”

Nyumba Ya Wazee, vrij vertaald seniorenhuis, is een project dat probeert de ouderen in Oeganda de beste zorgen te geven. Het project heeft als grote doel om de ouderlingen weer als volwaardige burgers te laten erkennen. Stellah Kakura richtte enkele jaren geleden het project op en is ondertussen al 6 jaar voorzitter van Nyumba Ya Wazee. “Ik hoop dat onze bejaarden uit ons centrum weer respect krijgen in de gemeenschap en het ziekenhuis.”

 

Iedereen moet zorg krijgen als dit nodig is

“Ik ben als vluchteling naar België gekomen. Ik heb hier gestudeerd en werk ondertussen in de zorgsector. Toen ik in 2012 nog studeerde vroeg ik mij af wat ik zou gaan doen. Ik wilde niet meteen gaan werken en begon met brieven te schrijven naar Oeganda om te weten hoe de zorg voor mensen daar verloopt. Daarnaast stuurde ik ook verschillende spullen naar Oeganda, zodat de mensen daar toch iets hadden. Ik was er dan enkele jaren, maar toen werd mijn vader ziek. Ik heb hem toen naar het ziekhuis gebracht, maar hij kreeg er geen hulp van de enige verpleegster en dokter die er aanwezig waren. Ze hadden als argument dat ze geen tijd hadden en dat hij oud was.

Ik ben dan gestart met de oprichting van Nyumba Ya Wazee. Omdat ik het niet kunnen vind dat de ouderen geen zorg krijgen omwille van hun leeftijd.  Zowel jong als oud moeten zorg krijgen wanneer ze het nodig hebben.”, vindt Stellah.

 

Nyumba Ya Wazee

“Nyumba Ya Wazee is sinds 2013 actief in de stad Jupanyundo (Paidha Town) in Oeganda. De stad heeft zo’n 25 jaar geleden onder een burgeroorlog. Een groot deel van de inwoners is moeten vluchten en zijn in 2009, als ouderlingen, stilaan beginnen terugkeren naar de stad. Ze werden er toen geconfronteerd met naoorlogse traumatische stress, een gebrek aan eigenwaardigheid en slechte behuizing. De gezondheidswerkers sinds toen zijn onvoldoende vertrouwd met specifieke gezondheidsbehoeften.”

“Wij, van het Seniorenhuis, proberen de bejaarden in de omgeving de nodige zorgen toe te dienen en hun gevoel van eigenwaarde terug te geven. Daarnaast ijveren we ervoor dat de fysische en psychische gezondheidsproblemen van de bejaarden verlicht worden. Zo kunnen ze een waardig leven leiden en zelfs nog een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap.”, zegt Stellah.

 

Van watervoorziening tot een nieuw dagcentrum

“Ons project heeft heel wat veranderd in het Zombo District, waar Jupanyundo is gelegen. Er was geen enkele watervoorziening toen we het project begonnen. Mensen moesten er water uit de rivier gaan halen en er was geen goede hygiëne. Het eerste wat we hebben gedaan is ervoor zorgen dat de ouderlingen ‘nieuwe’ kleren hadden. Dat deden we door hier in België kleren op te halen en naar Oeganda te brengen. Daarnaast hebben we snel voor watervoorziening gezorgd. Dat is geslaagd en dus was de volgende stap toiletten en douches plaatsten. Daarnaast hebben we een brommer en een kleine bus gekocht om ouderlingen makkelijker naar het ziekhuis te kunnen brengen en verpleegsters sneller tot bij de ouderlingen te krijgen met de gepaste zorgmiddelen.”

“Het gaat vandaag in Jupanyundo veel beter met de ouderlingen en het loopt er ook makkelijker met de verzorging dan 5 jaar geleden. Momenteel tellen we 40 ouderlingen in ons dagcentrum. Ons volgende project zal het bouwen van een nieuw dagcentrum zijn. Het zal een groter centrum worden dan dat we momenteel hebben. Er zal een conferentiezaal zijn, een betere dokterspraktijk en een ruimte waarin de ouderlingen zich kunnen bezighouden.”

 

Verhuis naar de stad

“Na de burgeroorlog in Noord-Oeganda teisterde een Aidsepidemie het gebied. In 2017 waren er 1,3 Oegandese HIV-patiënten. Daarnaast worden we ook geconfronteerd met het feit dat een deel van de actieve bevolking van het plattenland naar de stad verhuist. Hierdoor valt de zorg voor bejaarden vanuit de familie weg. Daarbij moeten de ouderlingen zelfs zorgen voor hun kleinkinderen. Veel ouderlingen in het Zombo district ondervinden problemen op gebied van zorgverlening, verwaarlozing en voedingstekorten. Om aan de noden van de ouderlingen te voldoen hebben we een dagcentrum gebouwd. Maar dat wordt binnenkort vervangen door het nieuwe.”

 

Verpleegsters en medicatie

“Om alles te kunnen bekostigen organiseren we verschillende activiteiten, zoals bijvoorbeeld een brunch. Met het geld dat we verzamelen betalen we de verpleegsters in ons centrum en medicatie. Daarnaast krijgen we subsidies van de Provincie Antwerpen. Dankzij hen kunnen we ook veel doen voor de ouderlingen.”

 

Respect

“Ik hoop voor de toekomst dat de bejaarden van Nyumba Ya Wazee respect krijgen van de gemeenschap en in ziekenhuizen. We zullen pas ons doel bereikt hebben wanneer we als organisatie het welzijn van de ouderlingen hebben kunnen verbeteren door onder meer voedsel, kleding, beddengoed, medische bijstand, raadgeving, ergotherapie en fysiotherapie te schenken. De Oegandese ouderlingen terug laten erkennen als volwaardige burgers staat voor Nyumba Ya Wazee centraal.”

“Maar met de steun van Provincie Antwerpen lukt dat zeker. We hebben recent een stuk land gekocht, waar we binnenkort hopelijk een kleine boerderij kunnen neerzetten.”

 

Artikel: Endrik Van Cutsem – AP Journalistiek

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors