logo

Vredesgemeenschap San José de Apartadó

Onbegrensde krachten – Verhalen van doeners

Vredesgemeenschap San José de Apartadó

Zuid-Amerika –

“Eens je geraakt wordt door hun engagement, kan je niet meer loslaten”

Colombia fascineert Sus Van Olmen, een dynamische gepensioneerde Westerlonaar, al 30 jaar. Na een ontmoeting met de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó, een kleine stad in het noorden van het land, besloten hij en zijn vrouw de organisatie te helpen waar ze maar konden. Zo ontstond het Bondgenootschap voor de Vrede.

“Het Bondgenootschap voor de Vrede ondersteunt de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó op drie manieren: juridisch, financieel en aan de hand van internationale organisaties o.a. de Vredesbrigadisten.”

Chocoladeverkoop

“Zo steunt de organisatie de gemeenschap juridisch door het inschakelen van advocaten en landmeters om grondbezit te bepalen. Financieel worden ze geholpen door bijvoorbeeld onderwijzers te betalen met inkomsten uit chocoladeverkoop, contracten met Lush,… Daarnaast leggen ze contact met internationale organisaties zoals Amnesty en de VN om diplomatische kwesties uit te werken. Jaarlijks trekken er ook Vredesbrigadisten, jonge hoogopgeleide mensen die daar instaan voor de bescherming, naar Colombia.”

Voor iedereen

“Iedereen mag toetreden tot de Vredesgemeenschap, als je voldoet aan de criteria: je moet je ertoe engageren geen wapens te dragen, je mag geen informatie leveren, niks verkopen of kopen van en aan de gewapende actoren. Er wordt verwacht dat je deelneemt aan het gemeenschappelijk werk want een deel van de grond is van de gemeenschap en wordt dus collectief bewerkt en natuurlijk dien je de mensenrechtenschendingen mee aan te klagen.

Vanaf het begin zijn er mensen beginnen toetreden, aanvankelijk zeker ook om onder de terreurdreiging zekerheid te hebben. Er zijn heel wat films gemaakt over de vredesgemeenschap zoals ‘Chocolate de paz’, door een vredesbrigadiste vanuit het idee een toekomstperspectief te schetsen in de cacao-industrie.”

Ongelofelijke straffeloosheid

“In Latijns-Amerika heerst zowat overal dezelfde problematiek. Regimes met een rijke bovenkaste leiden de landen, de grond is er ongelijk verdeeld. Daarnaast is er sprake van een ongelofelijke straffeloosheid. Mensenrechten worden er om de haverklap geschonden. Toch kiezen de Colombianen resoluut voor mensenrechten. Mensenorganisaties worden – vaak letterlijk – onthoofd. De gemeenschapsleiders worden van het leven beroofd. Maar dat schrikt het trotse volk niet af, de volgende dag staat er een nieuwe klaar in de startblokken.”

Buitengerechterlijke executies

“Onder het bewind van president Uribe vonden er 10.000 buitengerechterlijke executies plaats. Jongeren uit arme gezinnen, op zoek naar werk, werden meegenomen door criminelen en uitgeleverd aan het leger. Ze moesten een uniform van de guerrilla aantrekken en daarna werden ze doodgeschoten. Op die manier ‘bewees’ de overheid de harde aanpak van de guerrilla.”

Het zou overal goed moeten zijn

“Ik ben vooral getroffen door onze multinationals, die hier de mensenrechten respecten, maar daar schenden. Bedrijven in ontwikkelingslanden zijn sterker dan de regering. Het is dubbel dat wij het hier goed hebben terwijl het overal goed zou moeten zijn. Want dat is mogelijk als er wederzijds respect zou zijn. Als die vrije handelsakkoorden meer aandacht zouden hebben voor mensenrechten dan kan het de goede kant uitgaan.”

Jonge leiders

“Mijn hoop voor de toekomst is dat ze op hun eigen kracht verder kunnen. Dat ze autonoom worden. Maar dat zal moeilijk zijn. Want het zijn momenteel heel jonge mensen die de leiding hebben. Waarom? Omdat de ouderen vermoord zijn. De slachtoffers worden systematisch uitgezocht. Het zijn echt de leiders, de sterke figuren, die de gemeenschap konden stimuleren. Maar zo lang de internationale aanwezigheid daar is, de vredesbrigadisten, dan zullen zij wel overleven. Maar zonder hulp zou het moeilijk zijn.”

Artikel: Julie Gedopt – Topsana Du Bois – AP Journalistiek

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors