logo

4de pijlers die ondersteuning bieden

4de pijlers die ondersteuning bieden

4de pijlers die ondersteuning bieden

Diversiteit is troef binnen de 4de Pijler. Sommige 4de Pijlers zijn gespecialiseerd op een bepaald gebied en stellen die expertise ook ter beschikking stellen van andere 4de Pijlers.

We zetten hieronder enkele organisaties op een rijtje. Ken je zelf een organisatie die in deze rubriek thuishoren, geef dan een seintje via info@4depijler.be.

Zonnepanelen en duurzame energie

Solar zonder Grenzen: Inzake kleinschalige projecten rond het plaatsen van zonnepanelen bouwde Solar Zonder Grenzen een gedegen reputatie op. De organisatie begon in het West-Afrikaanse Togo maar ondertussen werden al projecten gerealiseerd in heel wat landen.
SzG ontwikkelde ook een ‘zonnekiosk’ en een ‘zonne-kiosk-kit’. De zonnekiosk is een centraal gelegen installatie met een zonnesysteem, geplaatst in een dorp zonder elektriciteitsvoorziening. Inwoners kunnen er een oplaadbare lamp huren en ook andere batterijen opladen.

Humasol: Humasol zet zelf geen projecten op maar werkt op aanvraag van een lokale organisatie in het zuiden en/of hun partner in het Westen. Humasol is uitgegroeid tot een stevige organisatie die werkt rond hernieuwbare energie-projecten voor rurale gemeenschappen in het Zuiden. Humasol profileert zich als de missing link tussen bedrijven in het westen, ingenieursstudenten en organisaties in het zuiden. Jaarlijks worden in mei een aantal projecten geselecteerd. De uitvoering gebeurt in de zomermaanden en neemt doorgaans 6 tot 8 weken in beslag. Humasol zorgt daarbij telkens voor financiële en technische ondersteuning.

Technische projecten en bouwprojecten

Ex-Change: Ex-Change is een uitzendplatform voor experten die hun kennis en know how gratis ter beschikken stellen van kleine en middelgrote ondernemers in het zuiden. Uitbreiding van werkgelegenheid en bevordering van ethisch, sociaal en ecologisch ondernemen is het hoofddoel. Concreet worden experten uit Vlaanderen uitgestuurd voor een korte periode van 2 tot 3 weken naar ondernemers uit het Zuiden. Dat gebeurt 100% vraaggestuurd en op maat. De aanvraag voor een expert moet in de eerste plaats vanuit het zuiden komen.”

We geven geen vissen en we leren ook niemand vissen. Dat kunnen ze in het zuiden namelijk al. We leren mensen wel beter, sneller en duurzamer vissen.” Kris Binon, Ex-Change

Academics for Development: Het doel van Academics for Development is studenten de mogelijkheid bieden om via het toepassen van hun verworven kennis social impact te hebben in het Zuiden. AFD doet dit door jaarprojecten te organiseren waar studenten een heel jaar in team samenwerken aan een probleem van een NGO of 4de Pijler en dan dit project tijdens de zomer werkelijk verwezenlijken in het Zuiden. AFD wil op een unieke manier studenten, het Zuiden, de 4de pijler en de bedrijfswereld verbinden.

Ingenieurs zonder Grenzen: is een initiatief van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging en organiseert korte zendingen naar ontwikkelingslanden om impulsen te geven aan lokale initiatieven door technische-wetenschappelijke hulp en technologie-overdracht. Bij een doorsnee zending worden een of meerdere ingenieurs ter plaatse gestuurd om er voor een periode van maximum 3 maanden samen te werken met de lokale organisatie.

Edukado vzw realiseert bouwprojecten in het Zuiden in samenwerking met andere 4de Pijlers. Edukado biedt studenten uit het hoger onderwijs de kans om in teamverband een project uit te werken. Zij ondersteunen en begeleiden een groep studenten tijdens een volledig academiejaar bij het realiseren van een bouwproject in een ontwikkelingsland. Het zijn de studenten zelf die de fondsen inzamelen en de constructie ter plaatse neerpoten, in samenwerking met de lokale bevolking. Zo heeft Edukado in 2014 een schooltje gebouwd in Nepal en bouwen ze in de zomer van 2016 een schooltje in Malawi.

Onderwijsprojecten

Leraars zonder Grenzen is een 4de Pijler die meer dan 30 andere 4de Pijlers met onderwijsprojecten in het Zuiden samenbrengt, verenigt, overkoepelt en ondersteunt met advies.

Transport van goederen

Wereld Missie Hulp is gespecialiseerd in het verzenden van hulpgoederen voor het goede doel. Zij verzenden goederen naar meer dan 40 landen voor diverse missieorganisaties en 4de Pijlers en zijn beschikbaar voor iedereen die een hulptransport wil organiseren. Zij nemen de organisatie van het transport voor hun rekening, regelen het papierwerk en volgen de goederen op tot in de haven van bestemming, en dat aan een betaalbaar tarief. Wereld-Missie Hulp ondersteunt ook zelf heel wat projecten in het Zuiden. Je kan contact opnemen met de verzendingsdienst van WMH voor informatie en advies.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors