logo

Argenta stopt met internationale overschrijvingen

Nieuws

Argenta stopt met internationale overschrijvingen

We vernemen van diverse 4de Pijlerorganisaties dat Argenta deze maand stopt met internationale overschrijvingen.  4de Pijlers die hiervoor met Argenta samenwerkten, worden geconfronteerd met de vraag hoe ze dit voortaan best aanpakken.

Een sluitend antwoord daarop hebben we niet, want het hangt van bank tot bank. En de mogelijkheden zijn ook verschllend het van land tot land.

Al even geleden hebben we de ervaringen van 4de Pijlerorganisaties met geldtransfers gebundeld in deze nota op onze website. Daarin geven we aan dat je best kiest voor een grotere bank, met een uitgebreid internationaal netwerk. Kleinere banken zoals Triodos of (wellicht ook) Argenta hebben een minder uitgebreid netwerk en zijn minder op gefocused internationale samenwerking.

Informeer dus eerder bij grotere banken zoals ING, BNP Fortis, Belfius of KBC wat de mogelijkheden zijn. Maar we hebben al ook vernomen van 4de pijlerorganisaties dat ze in sommige filialen ook niet echt welkom zijn met deze vraag. We vermoeden dat de toenemende controle op internationale geldstromen in het kader van de terrorismefinanciering hierbij een rol speelt. Al hangt het wellicht ook af van het land waar je actief bent. Het blijk ook een stuk moeilijker te zijn als het gaat om conflictgebieden,

Sommige 4de Pijlerinitiatieven hebben, naar aanleiding van de stopzetting van Argenta, intussen positieve ervaringen met Western Union of andere geldtransferkantoren. Ook veel diasporaorganisaties gebruiken dit kanaal. Het lijkt steeds eenvoudiger en veiliger te verlopen. Al verschillen de werkwijze en de kosten ook van land tot land.

Een 4de Pijlerorganisatie die actief is in Kenia liet ons weten: Onze eerste storting via Western Union was een prima ervaring. Het ging via de app op onze smartphone. Je hoeft dus niet meer noodzakelijk naar een kantoor. En ook in het Zuiden kwam het bedrag dezelfde dag terecht op de rekening van onze partner.. Het moest niet afgehaald worden. Er kwam geen cash geld aan te pas. En je weet ook meteen wat het gaat kosten: een vast bedrag en eigenlijk niet teveel. Alleen de wisselkoers is misschien wat minder goed.”

Diezelfde 4de Pijlermedewerkster had nadien een veel minder goede ervaring via haar creditkaart: minder vlot, hogere transactiekost, ongunstige wisselkoers en het geld moest uiteindelijk toch in een Western Union-kantoor ginds worden afgehaald.

Heb je zelf ook interessante ervaringen voor bepaalde landen of tips om met andere 4de Pijler te delen, stuur ons die dan gerust door. Zo kunnen we van elkaar leren.

Tot slot stippen we aan dat 11.11.11 ook de eis blijft opvolgen om de kosten voor internationale geldtransfers op termijn te beperken tot maximaal 3%. Die eis is opgenomen is in duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en wordt ook vermeld in de regeringsverklaring van dee nieuwe federale regering. We zullen mevrouw Kitir, de nieuwe minister van ontwikkelingssamenwerking, hier dus zeker over aanspreken.

Want een reductie van de transferkosten tot 3% zou wereldwijd miljoenen euro’s verschil maken voor de vele migranten uit de diaspora die regelmatig geld naar hun families in hun thuisland opsturen.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors