logo

De coronacrisis wereldwijd door de lens van 4de Pijlerorganisaties

Nieuws

De coronacrisis wereldwijd door de lens van 4de Pijlerorganisaties

Van Peru tot Kenia, zowel de lokale bevolking als kleine ontwikkelingsinitiatieven gaan met ongelijke wapens de strijd aan tegen het coronavirus. We gingen eens horen bij enkele 4de Pijlerorganisaties, burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking die vanuit Vlaanderen wereldwijd ondernomen worden. Hoe ervaren zij deze crisis?

 

Voor velen is Lockdown = geen werk = geen inkomen = nood aan voedselpakketten

© Yabal – Handicrafts

Ook in Guatemala slaat de Corona crisis hard toe. Naast het hoge aantal besmettingen is er vooral ook onvoldoende ziekenhuispersoneel, voedsel, medicijnen en bedden.

Afgezien van de verspreiding van het virus blijft de economische situatie in Guatemala nijpend en zelfs nog urgenter. In een land waar meer dan 60% van de bevolking in armoede leeft, en één van de hoogste percentages ondervoeding bij kinderen ter wereld. Vanaf maart heeft de regering strenge quarantainemaatregelen ingevoerd. In een maatschappij waar de meerderheid van de bevolking dagelijks in een informele economie leeft, is het resultaat van de sluiting van het land gedurende drie maanden absoluut verwoestend geweest. Het komt nu vaak voor dat mensen langs de kant van de weg met witte vlaggen zwaaien en om voedselhulp vragen. De werkloosheid en de armoede liggen op een extreem hoog niveau.

Te midden van deze voedselnoodtoestand heeft Yabal, samen met andere NGO’s, gemeenschapsgroepen en individuen, gereageerd door voedsel- en gelddonaties te geven aan families en gemeenschappen die het land doorkruisen. Hoewel deze crisis de minachting van de regering voor de armsten in het land aan het licht heeft gebracht, heeft het tegelijkertijd ook verbazingwekkende vrijgevigheid en acties van zoveel mensen geïnspireerd!

Yabal’s voedselnoodfondswerving bereikt nu 90 families in Pacutama en Chuicutama. We hebben ook een donatie kunnen doen aan vier ambachtelijke families die in Momostenango wonen. Onze derde ambachtelijke gemeenschap van 14 families in het Solola gebied heeft op dit moment ook behoefte aan voedseldonaties – maar door dezelfde reisverboden zijn we er nog niet uit kunnen komen om hulp te brengen. Zodra de reisbeperkingen opgeheven zijn, brengen we ook voedsel naar hen toe.

Naast de voedseldonaties blijven we hard werken aan weefopdrachten voor onze wevers. Hoewel de productie is vertraagd door reisverboden, werken we met ons team zoveel mogelijk creatief om de logistieke uitdagingen heen. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk werk en productverkoop op dit moment zijn voor onze ambachtslieden. Voor bijna al onze ambachtslieden is Yabal een van de enige bronnen van inkomsten voor hun gezin geworden.

 

Ivo Vanvolsem geeft perspectief aan ex-kindsoldaten en zorgt voor mondmaskers

© VRT

In het opvangcentrum Mpokolo Wa Muoyo of Bron van leven in Kananga, in de provincie Kasaï verblijven zo’n 1000 ex-kindsoldaten. Daar zijn ze terecht gekomen nadat UNICEF ze kon overtuigen om niet meer te strijden tegen het Congolese leger van voormalig president Joseph Kabila. In het opvangcentrum zorgt pater Ivo Vanvolsem samen met UNICEF voor een opleiding mechanica, houtbewerking of knippen en naaien.

“Maar de vaardigheden brachten niet genoeg op omdat er geen werk voorhanden was”, zegt de scheutist pater Ivo Vanvolsem. “Toen corona uitbrak, heb ik beslist om met het materiaal dat we hadden, mondmaskers te maken in de strijd tegen corona. Het doel: 50.000 mondmaskers maken voor de bevolking van Kananga en de jongeren perspectief bieden.

“Ik zie dat mijn leven veranderd is. Toen ik bij de militie zat, verdiende ik niets. Hier in het atelier kan ik werken voor een klein beetje geld en dat meenemen naar mijn familie.” Zegt de 16-jarige Meshak.

Deze 4de Pijlerorganisatie kwam ook in de Belgische pers. Eind mei werden ze opgepikt door Gazet van Antwerpen en in het VRT NWS journaal.

 

Ellen Bosch in Peru met vzw Añañau: Corona is een probleem, maar de voedseltekorten zijn een ramp

© Asociación ONG Añañau

Alle vrijwilligers en studenten die in Peru als aan de slag zijn bij 4de Pijlerinitiatieven als Oye Lena, Niños de la Luna of Añañau, zijn intussen naar België teruggekeerd met een vlucht die door de Belgische overheid werd ingericht. Maar Ellen Bosch, die permanent in Peru woont en de projecten van vzw Añañau coördineert, schakelt nu over op het verdelen van voedselpakketten.

We zitten in Peru ondertussen al meer dan een maand in quarantaine. Deze situatie treft vele mensen, maar de zwaksten worden het meest getroffen. Voor de gezinnen van het project brengt deze quarantaine nog moeilijkere tijden met zich mee. Het voedsel dat ze hebben is volledig afhankelijk van hun dagdagelijkse economische activiteiten. Maar die liggen nu stil en de weinige inkomsten die ze hebben, vallen nu volledig weg. Normaal gezien krijgen de kinderen die naar ons centrum komen elke dag een maaltijd, maar door de maatregelen is dit ook onmogelijk geworden. We willen nu voedselpakketten bezorgen aan de gezinnen die bij ons project betrokken zijn. Een hele tijd leek het onmogelijk om ons te organiseren en toestemming te verkrijgen om ons te verplaatsen en vervoer te regelen, maar we zijn er toch in geslaagd!

William Aragon, oprichter SASEL vzw in El Salvador: Ik geraak niet meer in mijn eigen land

William verblijft momenteel nog in België. “Ik zou einde maart teruggaan naar El Salvador, maar de coronacrisis besliste er anders over. Op 13 maart kondigde de president van El Salvador een zeer strenge lockdown af, veel strenger dan in België. Het land ging op slot.

Het leger en de politie controleren zeer streng en wie betrapt wordt, wordt 1 maand in een coronakamp opgesloten. Momenteel zitten er 1.500 mensen. Het zijn haarden van ellende op alle gebied, zeker wat het besmettingsgevaar betreft. Het gevolg hiervan is ook dat besmette mensen zich wegstoppen uit angst. Maar ook wie een coronazieke niet aangeeft, is een crimineel en krijgt 3 weken gevangenisstraf“, klinkt het.

William is in februari verkozen tot Changemaker van de 4de Pijlers en was in België om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Joke Scherpenreel van AFOPADI in Guatemala: nieuwe realiteit, nieuwe aanpak

© Afopadi

Ons coördinatieteam heeft met de informatie van de lokale medewerkers snel een plan gemaakt om deze nieuwe situatie het hoofd te bieden.

Op dit moment kan AFOPADI vooral bijdragen aan de bescherming van de mensen die het meest blootgesteld worden aan een mogelijke besmetting met COVID-19.

Ons kantoor is enkele weken geleden omgetoverd tot een naaiatelier. Momenteel worden ongeveer 150 mondmaskers per dag geproduceerd. Daarvoor werden twee naaisters aangeworven en een paar leden van de Raad van Beheer helpen vrijwillig mee. Met veel moeite kon er ook een voldoende grote hoeveelheid ontsmettingsmiddel bijeengebracht worden voor een eerste reis naar San Ildefonso.

Er is daarnaast een grote nood aan correcte informatie over het virus en de verspreiding van de ziekte. AFOPADI werkt samen met de radio van Ixtahuacán om berichten te verspreiden in het Mam en het Spaans. Sensibilisering is een belangrijke pijler opdat het virus niet nog harder te keer kan gaan.
In een vergadering van de lokale organisaties en instanties heeft AFOPADI aangedrongen op steun voor de dorpen om zelf kleine markten te organiseren, zodat de inwoners niet naar de grote gemeentelijke markt moeten om inkopen te doen.

Omdat teleconferenties houden met de mensen in San Ildefonso onmogelijk is, zijn we toch weer gestart met live-vergaderingen, maar dan wel met de nodige afstand tussen de stoelen. Het lokale team levert trouwens fantastisch werk!

Peter Van den Broucke met VZW Help Kids To School in Kenia: Plooi niet terug op jezelf

In Kenia worden strenge maatregelen getroffen door de overheid tegen het coronavirus. Scholen werden gesloten, er is een avondklok ingesteld en grote binnenlandse verplaatsingen zijn verboden. Arme families zijn het grootste slachtoffer van dit alles.
We hebben onze prioriteiten als VZW verlegd en trachten nu een zicht te krijgen op de situatie ter plaatse. Een aantal families hebben geen inkomen meer en leven sinds vorige week met slechts één maaltijd per dag.
Daarom zijn we begonnen met het samenstellen van voedselpakketten voor deze families in nood.

Nog een boodschap voor ons allen: plooi niet terug op jezelf, en binnen de eigen grenzen, maar bouw mee aan verbondenheid over de ganse wereld. Dat hebben we nodig en we kunnen dit realiseren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors