logo

De kracht van vrouwen in 4de Pijlerprojecten

Nieuws

De kracht van vrouwen in 4de Pijlerprojecten

Op internationale vrouwendag eren we alle vrouwen in de wereld.

We vieren de weg die vrouwen hebben afgelegd om te staan waar we nu staan, en strijden voor de rechten die we nog moeten verwerven. Hiervoor zijn heel wat ‘straffe madammen’ nodig. En straffe madammen zijn sterk aanwezig in onze 4de Pijlerprojecten. Bijvoorbeeld ook bij de organisatie Let Us Change in Ethiopië!

 

Aynalem

Aynalem Wolde werd in 1954 geboren nabij Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Ze trouwde op jonge leeftijd, en bracht acht kinderen groot. Ze combineerde haar gezinsleven met studies regentaat wiskunde, en gaf later ook les. Het getrouwde leven viel Aynalem echter zwaar. Nadat de kinderen het nest verlaten hadden, wou ze als vrije vrouw door het leven gaan en scheidde ze van haar man. In 2006 ging ze met pensioen en verhuisde ze naar Hawassa, een stadje in het zuiden van Ethiopië, waar ze werd aangesteld als manager van Circle Of Life Hotel. De armoede in de straten liet Aynalem niet onberoerd. Ze gaf de restjes van het hotel aan zieken en ouderen op straat, en ontfermde zich over het welzijn van enkele straatkinderen.

Vanuit het Circle Of Life Hotel bouwde Aynalem een groot netwerk uit. Zo kwam ze in 2009 in contact met Johan, een Belgische jonge man die zich wou inzetten voor de straatkinderen in Hawassa. Samen besloten ze de totale zorg van één straatkind op zich te nemen. In sneltempo groeide hun engagement uit tot zorg en onderwijs voor 9 straatkinderen. Op dit punt werd duidelijk dat ze tot meer in staat zijn. Zo werd de organisatie “Let Us Change” in het leven geroepen.

Vandaag biedt de organisatie onderdak, zorg, voeding en onderwijs aan 100 voormalige straatkinderen en werkgelegenheid aan personeelsleden die voordien geen kansen hadden op de arbeidsmarkt. Als ‘emay’ (moeder) is ze graag gezien door alle kinderen in de tehuizen. Aynalem is inmiddels een onmisbare spilfiguur in het sociale werkveld in Hawassa. Ze werkt rechtstreeks samen met de gemeente en heeft doorheen de jaren een blijvende impact nagelaten op het leven van meer dan 500 kansarmen en voormalige straatkinderen in Ethiopië.

 

Meskerem

Meskerem verloor haar moeder toen ze heel jong was. Haar vader was reeds van bij de geboorte niet meer in haar leven, dus zo kwam zij in 2010 bij Let Us Change terecht. Meskerem groeide uit tot een sterke, slimme jonge dame. Onderwijs vond ze steeds heel belangrijk, en dat merk je ook. Ze spreekt goed Engels en helpt de andere kinderen met schoolwerk. Niets is haar teveel gevraagd en ook in de tehuizen helpt ze graag een handje bij de zorg voor de kleinere kinderen. Haar grote droom is om later dokter te worden.

 

Workinesh

Workinesh komt uit een plattelandsdorp in het noorden van Ethiopië. Haar ouders kozen ervoor om haar naar Hawassa te sturen, waar ze meer onderwijskansen zou krijgen. Zo kwam ze in Let Us Change terecht. Als oudste binnen de organisatie, was Workinesh de eerste die haar middelbare studies afrondde. Nadien studeerde ze ‘fashion design’ in de stad Dilla, waar ze voor het eerst zelfstandig woonde. Na het behalen van haar diploma keerde ze terug en werkte ze een tijd in de bakkerij van Let Us Change, in afwachting van een job in de mode-industrie. Nadien starten we een traject om zelfstandig te wonen.

 

 

Dit artikel is geschreven door onze lidorganisatie Let Us Change vzw.

Dat is een Belgisch-Ethiopische organisatie die zich inzet voor voormalige straatkinderen in Hawassa, Ethiopië. Hier krijgen 100 kinderen een thuis, zorg, en onderwijs, zodat ze kunnen uitgroeien tot geëmancipeerde, sterke volwassenen. In rurale gebieden in Ethiopië is het nog steeds geen evidentie dat meisjes naar school kunnen gaan. Let Us Change maakt er dan ook een prioriteit van dat de meisjes en jonge vrouwen alle onderwijskansen krijgen die ze nodig hebben.

Verder biedt de organisatie ook jobkansen aan kansarme vrouwen, die elders geen aansluiting vinden tot de arbeidsmarkt. Ze worden opgeleid tot kokkin, opvoedster of bakker in onze sociale bakkerij, en krijgen een eerlijk loon voor eerlijk werk. Op internationale vrouwendag geven wij jou graag een inkijk in het leven van enkele van onze sterke vrouwen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors