logo

Wat zijn diasporaverenigingen?

Diaspora

Wat zijn diasporaverenigingen?

Diasporaverenigingen zijn verenigingen van mensen met een migratieachtergrond in ons land. Steeds meer verenigen zij zich in actieve netwerken en federaties. Zo  zijn ze steeds nadrukkelijker aanwezig in het socio-culturele netwerk van onze steden, gemeenten en provincies. En zo onderhouden ze ook de band met hun thuisland.

Heel wat diasporaverenigingen zijn actief bezig met het opzetten en ondersteunen van (kleinschalige) ontwikkelingsprojecten in hun thuisland. Op dat vlak ondersteunt het 4de Pijlersteunpunt de diasporaverenigingen met vorming en advies. Dat doen we in samenwerking met de provinciale en stedelijke diensten voor ontwikkelingssamenwerking en met de diverse ‘Federaties’ van diaspora-organisaties van het Minderhedenforum.

Diasporaverenigingen horen dus ook bij de 4de Pijler: het zijn evengoed kleinschalige solidariteitsprojecten opgezet door vrijwilligers. Toch verdienen ze een aparte ondersteuning. Daarom krijgen ze ook een eigen plaats op deze website:

  • Ben je een diasporavereniging? Dan kan je je project registreren op deze 4de Pijlerwebsite. je kan daarbij specifiek aangeven dat jullie project een diasporaproject is.
  • Via de zoekfunctie van de website kan je de diasporaprojecten opzoeken en terugvinden per gemeente, per provincie of per land waar ze hun projecten ondernemen.
    Zoekopdracht: Ga naar de zoekfunctie en vink het vakje ‘diasporavereniging’. Kies dan de gewenste gemeente, provincie, land…

LEES MEER:

Diaspora en Ontwikkelingssamenwerking (een studie van Joris Michielsen, 2013)

Meer achtergrondinformatie over diasporagroepen lees je in het onderzoek ‘Diaspora en ontwikkelingssamenwerking’ van Joris Michielsens (2013)

DOCUMENTAIRE – De Wereld in Antwerpen

Bekijk de documentaire ‘De Wereld in Antwerpen’ (2015) om de diaspora zelf in woord en beeld aan het werk te zien.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors