logo

Elektriciteit uit zonne-energie

Per thema

Elektriciteit uit zonne-energie

Meerdere 4de Pijlers zijn actief rond zonne-energie en kunnen jouw project ondersteuning en advies bieden op dit vlak. Je kan onder meer terecht bij HUMASOL of Solergie.

We plaatsen Solergie in de kijker, omdat ze een zonnekiosk-kit ontwikkelden: een eenvoudig zonnesysteem waar elke organisatie mee aan de slag kan.

SOLERGIE

Solar Zonder Grenzen helpt al sinds 2008 gemeenschappen in het Zuiden door zonnesystemen te installeren. Het jonge team van Solar zonder Grenzen installeerde al 170 zonnekiosken in Togo en Benin. Zo kregen al meer dan 40.000 mensen toegang tot licht en elektriciteit. Intussen vromden ze hun 4de Pijler om tot een klein bedrijf: Solergie bvba

In 2010 werd een eerste productie-eenheid van zonnepanelen, lampen en laders opgestart in Togo. Maar hoe goedkoop die ook waren, ze bleven te duur voor de gewone man. De oplossing werd gevonden in een verhuurmodel van lampen, die kunnen worden opgeladen in de ‘SOLERGIEBOX’

DE SOLERGIE-BOX

EenSolergiebox  is een centraal gelegen installatie met een zonnesysteem, geplaatst in een dorp zonder elektriciteitsvoorziening. Inwoners kunnen er een oplaadbare lamp huren en opladen, uiteraard op zonne-energie. Ook andere batterijen, bijvoorbeeld van gsm’s, kan men er tegen een kleine vergoeding herladen.

Elke zonnekiosk wordt gerund door een opgeleide lokale zelfstandige: de kioskhouder, die er goed zijn brood mee kan verdienen. Dit is een stimulans voor lokaal ondernemerschap.

Eenmaal ter plaatse kan je de zonnepanelen aan de hand van een ‘plug and play systeem’ gemakkelijk zelf installeren op een doorgaans centraal gelegen gebouw in een dorp. Dit wordt dan de zonnekiosk genoemd.

Elke organisatie kan er dus mee aan de slag. Met deze SOLERGIEBOX genereer je duurzame energie om minstens 100 lampen en 100 gsm’s per week op te laden. En er zijn heel wat voordelen:

  • Met behulp van een lampenverhuursysteem wordt het project financieel in stand gehouden
  • Het genereert geld voor het onderhoud
  • Helpt mee aan het bereiken van de SDG 7 doelstellingen: affordable and clean energy for all
  • Het creërt jobs
  • Geen onderhoud vereist
  • Grote impact: 100 gezinnen van licht voorzie

Wil je advies om met zonne-energie aan de slag te gaan?

www.solergie.org
Baron Ruzettelaan 7, 8310 Brugge, België

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors