Elektriciteit met duurzame zonne-energie

Meerdere 4de Pijlers zijn actief rond zonne-energie en kunnen jouw project ondersteuning en advies bieden op dit vlak. Je kan onder meer terecht bij HUMASOL of Solar zonder Grenzen.

We plaatsen Solar zonder Grenzen in de kijker, omdat ze een zonnekiosk-kit ontwikkelden: een eenvoudig zonnesysteem waar elke organisatie mee aan de slag kan.


Solar zonder grenzen kleinSOLAR ZONDER GRENZEN

Solar Zonder Grenzen helpt sinds 2008 gemeenschappen in het Zuiden door zonnesystemen te installeren. Het jonge team van Solar zonder Grenzen installeerde al 170 zonnekiosken in Togo en Benin. Zo kregen al meer dan 40.000 mensen toegang tot licht en elektriciteit

In 2010 werd een eerste productie-eenheid van zonnepanelen, lampen en laders opgestart in Togo. Maar hoe goedkoop die ook waren, ze bleven te duur voor de gewone man. De oplossing werd gevonden in een verhuurmodel van lampen, die kunnen worden opgeladen in een de zonnekiosk.


DE ZONNEKIOSK

Een zonnekiosk is een centraal gelegen installatie met een zonnesysteem, geplaatst in een dorp zonder elektriciteitsvoorziening. Inwoners kunnen er een oplaadbare lamp huren en opladen, uiteraard op zonne-energie. Ook andere batterijen, bijvoorbeeld van gsm’s, kan men er tegen een kleine vergoeding herladen.

Elke zonnekiosk wordt gerund door een opgeleide lokale zelfstandige: de kioskhouder, die er goed zijn brood mee kan verdienen. Dit is een stimulans voor lokaal ondernemerschap.

 

DE ZONNEKIOSK-KIT

SolarKitSolar zonder grenzen ontwikkelde intussen de Zonnekiosk Kit: een compact zonnesysteem met 2 zonnepanelen, 2 batterijen en 100 oplaadbare lampen…, die je zo in je valies kan meenemen naar je project in het Zuiden. Eenmaal ter plaatse kan je de zonnepanelen aan de hand van een ‘plug and play systeem’ gemakkelijk zelf installeren op een doorgaans centraal gelegen gebouw in een dorp. Dit wordt dan de zonnekiosk genoemd.

Elke organisatie kan er dus mee aan de slag. Met deze Zonnekiosk-Kit genereer je duurzame energie om minstens 100 lampen en 100 gsm’s per week op te laden. En er zijn heel wat voordelen:

  • Met behulp van een lampenverhuursysteem wordt het project financieel in stand gehouden
  • Het genereert geld voor het onderhoud
  • Helpt mee aan het bereiken van de SDG 7 doelstellingen: affordable and clean energy for all
  • Het creërt jobs
  • Geen onderhoud vereist
  • Grote impact: 100 gezinnen van licht voorzien

Meer informatie:. Solar zonder Grenzen

Wil je advies om met zonne-energie aan de slag te gaan?  Of wil je een zonnekiosk aankopen? 

www.solarzondergrenzen.be - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Baron Ruzettelaan 7, 8310 Brugge, België

Log in om reacties te plaatsen