logo

Geldtransfers naar het Zuiden

Project organiseren

Geldtransfers naar het Zuiden

Geldtransfers – Hoe geld overmaken naar het Zuiden?

Liefst wil je elke ingezamelde euro aan je project besteden. Maar geld overmaken kost nu eenmaal zelf geld en de kosten lopen soms op. Heel wat 4de Pijlers werden al wel eens onaangenaam verrast. Het transfereren van geld naar het Zuiden zorgt dan ook voor heel wat frustraties bij 4de Pijlers.

Daarom stelden we deze lijst met tips samen op basis van ervaringen die 4de pijlers en ngo-medewerkers met ons deelden.

Geld overmaken zal je onvermijdelijk wat kosten. Daar moet je rekening mee houden. Tenzij je met cash geld in je ondergoed op reis vertrekt, maar dat is zeker ook niet meer van deze tijd. En het veiligheidsrisico dat je daarbij loopt, weegt zeker niet op tegen de beperkte kost die je betaalt om het geld over te maken. Het probleem is dat het niet altijd duidelijk is wat je zal betalen.

De tarieven verschillen van land tot land en van bank tot bank. Er bestaat geen ‘gouden’ formule om geld over te maken, maar er zijn wel heel wat interessante mogelijkheden, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het hangt er vooral van af wat je belangrijk vindt: snelheid, veiligheid, de kostprijs, …. Door je goed te informeren kan je heel wat uitsparen.

Heb je zelf nog interessante ervaringen op dit vlak, stuur ze ons dan door via info@4depijler.be ! Dan kunnen we deze delen en kunnen andere 4de pijlers bijleren van jullie ervaringen.

Migranten sturen geld naar het Zuiden

Stuur je regelmatig geld naar het Zuiden, dan ben je zeker niet alleen. Volgens De Tijd stuurden migranten in België in 2008 in totaal 400 miljoen euro naar hun land van herkomst. De Wereldbank schat dat in 2014 in totaal voor 436 miljard dollar aan “remittances” werden overgemaakt aan ontwikkelingslanden. In 2016 zou dat stijgen tot 453 miljard dollar. Dat enorme bedrag ligt minstens drie maal zo hoog als de officiële ontwikkelingshulp.

Onder meer 11.11.11 vraagt dan ook, samen met heel wat internationale organisaties, dat er een ethisch, betaalbaar en grensoverschrijdend systeem voor internationale geldtranfers zou worden uitgewerkt.

Deze instroom van geld is voor veel ontwikkelingslanden even belangrijk als de steun via ontwikkelingssamenwerking. Veel migranten kijken dus ook uit naar efficiënte manieren om geld over te maken.

De Wereldbank berekende dat transacties wereldwijd gemiddeld 8,93% van het overgemaakte bedrag kosten. Hoewel die kosten de afgelopen jaren gedaald zijn, blijven ze nog steeds te hoog, vindt de Wereldbank, vooral voor Afrika en kleine landen waar transacties een levenslijn aan de armen bieden. De verlaging van deze kosten zou aanzienlijke voordelen meebrengen voor de migranten en hun gezinnen, maar ook voor de ontvangende landen. De stroom van vreemde valuta verbetert namelijk de kredietwaardigheid van een land. – (bron: www.geldnaarhuis.be – www.remitancprices.worldbank.org)

MET EEN OVERSCHRIJVING

 Welke kosten komen er bij kijken als je geld overschrijft buiten Europa?

1. Transactiekosten: de transactiekosten kan je opsplitsen in de kosten die je bank hier aanrekent, de kosten die worden aangerekend door de bank in het land van bestemming en eventueel nog kosten aangerekend door intermediaire banken.

2. Wisselkoerskosten: Als je bedrag omgezet wordt naar een andere munt komt daar meestal ook een kost op de wisselkoers bij. De ene instelling hanteert gunstigere wisselkoersen dan de andere. Zo hou je op het einde van de rit soms minder (of meer!) over dan voorzien.

Wisselkoersen schommelen bovendien van dag tot dag. Als je geld dus een tijdje onderweg is, is het mogelijk dat je bestemmeling uiteindelijk minder ontvangt dan je hebt opgestuurd. Vermijd, bijvoorbeeld, dat je storting in euro, via een intermediaire bank wordt omgezet in dollar en dan ter plaats nog eens moet worden omgezet in de lokale munt.

Als je geld overmaakt naar een land waar de dollar courant is, kan het, bijvoorbeeld, interessant zijn om hier meteen een dollarrekening te openen en van daaruit te storten. In landen met een hoge inflatie spreekt het voor zich dat het niet interessant is om grote bedragen meteen in de lokale munt om te zetten.

Wat is een normale kost voor een transactie?

Geld overmaken kost je altijd wat. Een kost van 1% tot maximaal 2 % van het overschreven bedrag mag je zeker normaal noemen. Van ngo’s vernemen we dat ze er in slagen om binnen die marge te blijven. Maar we ontvangen ook meldingen van 4de pijlers die soms geconfronteerd worden met kosten tot 10 %, 12 % of zelfs 15% van het overgemaakte bedrag. Dat is uiteraard (te) veel. De Wereldbank berekende dat transacties wereldwijd gemiddeld 8,93% van het overgemaakte bedrag kosten.

Het probleem is dat het soms erg moeilijk is om een zicht te krijgen op de totale kosten. Je Europese bank zal je zeker kunnen informeren over de kosten hier, maar heeft niet altijd zicht op de kosten die in het land van bestemming of onderweg aangerekend worden.

Wie betaalt de kosten voor de transactie?

Als je een overschrijving doet, zal je bank je vragen wie de kosten voor zijn rekening neemt. Je kan de kosten op drie manieren verdelen:

  • Alle kosten voor rekening van de opdrachtgever (our cost- code: OUR)
  • Alle kosten voor rekening van de begunstigde (benificiary cost – code: BEN)
  • De opdrachtgever en de begunstigde delen de kosten en betalen elk de kosten in hun eigen bank (shared cost – code:SHA).
    Meestal wens je je partnerorganisatie in het Zuiden niet op te zadelen met extra kosten en neem je de kosten voor jouw rekening. Maar het probleem kan zijn dat je toezegt om alle kosten te dragen zonder exact te weten hoeveel er onderweg en in het Zuiden aangerekend zal worden.

Hoe lang duurt het overmaken van geld?

Voor een overschrijving via een bankkantoor blijkt dat te variëren van enkele dagen tot meerdere weken. De ervaringen lopen uiteen en het blijkt soms moeilijk te zijn om daar een zicht op te krijgen. Als het belangrijk is dat je bestemmeling onmiddellijk over het geld kan beschikken, kan je kiezen voor een geldtransactieagentschap. Het geld is dan de dag zelf al beschikbaar, maar dat is meestal ook duurder.

Volg je transactie op de voet op en communiceer met je partner

Er blijkt nogal eens wat mis te lopen. Speel daarom kort op de bal en volg je transacties van nabij op. Begin met je vooraf goed te informeren over de kosten en de termijnen, niet alleen bij je bank hier, maar ook bij de bank van bestemming in het Zuiden.

Het helpt als je ter plaatse samenwerkt met een vertrouwenspersoon of een betrouwbare organisatie. Je partner ginds kan dan alvast vooraf nagaan welke kosten de bank ginds zal aanrekenen en uitzoeken met welke bank hij best een vertrouwensrelatie kan opbouwen. Dat helpt om willekeur bij het aanrekenen van kosten en andere verrassingen te vermijden.

Communiceer met je Zuidpartner en hou elkaar nauwgezet op de hoogte van de transacties die onderweg zijn. Stuur hen een bericht zodra het geld vertrekt. Laat hen weten hoeveel ze mogen verwachten en wanneer dit zou moeten toekomen. Laat hen de goede ontvangst bevestigen zodra het geld is toegekomen en aarzel niet om bij je bank te informeren als het lijkt mis te lopen.

Kies je best voor een grote of een kleine bank?

Ooit werd aan de Triodosbank gevraagd of zij, als duurzame bank, niet de rol moeten opnemen om een ethische en betaalbare formule aan te bieden voor internationale transacties. Triodos antwoordde dat zij juist bijzonder slecht geplaatst zijn om dit te doen. Zij hebben geen internationaal kantorennetwerk en moeten dus noodzakelijk samenwerken met intermediaire banken of andere banken in het land van bestemming. En dat doet de kosten juist oplopen.

Je kan dus beter kiezen voor een grotere, internationale bank, die best ook actief is in het land van bestemming of daar samenwerkingsovereenkomsten heeft. Het is ook best dat je partnerorganisatie samenwerkt met een bank met een betrouwbare reputatie, een stevige structuur en een uitgebreid netwerk in het land van bestemming.

Hoeveel geld verstuur je ineens?

In principe is het relatief goedkoper om een groter bedrag over te maken, dan om meerdere kleine overschrijvingen te doen, want dan betaal je meerdere keren kosten. Het hangt er uiteraard van af of de kosten procentueel of forfaitair (vaste kost per transactie) aangerekend worden. Hieronder vind je ook formules die toelaten om bedragen mondjesmaat ter beschikking te stellen van je partner in het Zuiden. Dat kan wenselijk zijn voor de veiligheid en/of voor een goede samenwerking met je partner.

ANDERE FORMULES OM GELD OVER TE MAKEN

Naast bankoverschrijvingen zijn er nog andere interessante formules voor geldtransfers, met elk eigen voor- en nadelen.

Geldtransferagentschappen

Geldtransferagentschappen , zoals Western Union, LCC Money Transfer of Moneygram, zijn de laatste jaren erg populair bij migranten die geld naar hun thuisland overmaken. Het systeem blijkt snel en betrouwbaar, maar ook wat duurder. Het grote voordeel is dat de bestemmeling meteen over het geld kan beschikken. Hij hoeft geen bankrekening te hebben, maar moet zich alleen identificeren aan het loket.

Je vindt de kantoren van deze agentschappen vooral in Brussel en de grote steden, maar ze bieden ook de mogelijkheid om online geld over te schrijven, al moet je je soms eerst persoonlijk registreren in een kantoor.

Op de website van Western Union kan je zelf berekenen hoeveel de transactie zal kosten en hoeveel de bestemmeling zal ontvangen. Wisselkoerskosten inbegrepen gaat het naar schatting om een kost van 2% tot 6% van het overgemaakte bedrag, afhankelijk van het land. Informeer in elk geval grondig bij elke transactie of deze kosten ook zullen kloppen. Een ngo-medewerker wees ons wel op een veiligheidsrisico: Western Union biedt recent de mogelijkheid aan om het bedrag rechtstreeks op een bankrekening van de bestemmeling te storten, maar in de meeste landen in het Zuiden kan dat nog niet. Dat dwingt je partner om het hele bedrag in één keer cash geld af te halen en in sommige landen is dat zeker niet aangewezen; het risico bestaat dat diegene die het geld afhaalt het mikpunt wordt van personen met minder goede bedoelingen.

Enkele 4de Pijlers zijn erg tevreden over Small World LCC. Small World rekent een forfaitaire kost aan van 4 euro tot maximaal 10 euro. Verder zijn er geen kosten, tenzij eventuele wisselkoerskosten. Zodra je eenmaal als klant geregistreerd bent in één van de kantoren (in Brussel of Antwerpen) kan je alle verdere transacties gewoon online doen.

Via internet – PayPal

Je kan tegenwoordig ook vrij eenvoudig geld overmaken via internet. Je moet dan alleen het e-mailadres van de bestemmeling kennen. Het bekendste systeem is PayPal. Je kan zelf online een PayPal-account aanmaken en koppelen aan je eigen bankrekening. Als je bestemmeling ook een PayPal-account aanmaakt, heb je alleen zijn e-mailadres nodig om geld over te maken. Binnen België is dat gratis. Buiten België kost dat tussen 0,4% of 1,8% afhankelijk van het land van bestemming (Tenzij je een creditkaart gebruikt, dan komt daar een kost van 3,4% + 0,35 euro bij). Veilig en eenvoudig dus, maar het duurt wel enkele dagen voor het bedrag op de rekening van de bestemmeling staat. Meer informatie op www.paypal.com.

Bpaid Card – TIP!

Een 4de pijler wees ons op de mogelijkheden van de Bpaid Card van Bpost. Dat is een prepaidkaart waarmee je wereldwijd geld kan afhalen aan de geldautomaat. Je koopt een kaart in je postkantoor en stort daar een bedrag op aan het loket of via internetbanking. Je bezorgt de kaart dan aan je partner in het Zuiden en die kan dan naar gelang de noden geld afhalen of betalingen doen. Je kan van hieruit dan altijd geld bijstorten op de kaart en je kan op elk moment zien hoeveel er ginds is afgehaald en wat het saldo op je kaart is. En de bestemmeling kan nooit méér afhalen dan er op de kaart staat. Wat kost dit? € 3,50 voor elke oplading van de kaart en € 4 + 1,75% voor geldafhalingen buiten de eurozone. Meer info vind je hier. (met dank aan Ivo Beysen)

Kredietkaarten

Je kan deze werkwijze natuurlijk ook toepassen met een gewone creditcard. Stel die creditcard, die gekoppeld is aan een rekening hier, ter beschikking van je partner in het Zuiden. Je betaalt dan de gebruikelijke kosten voor transacties buiten Europa. Al is dat wel aan de rand van het wettelijke, want in principe mag een creditkaart uiteraard alleen persoonlijk gebruikt worden door de kaarthouder. En je moet uiteraard veel vertrouwen hebben in je partner in het Zuiden, want je weet pas achteraf welke uitgaven je partner met de kaart gedaan heeft.

Bijlagen

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors