logo

Samenwerken met NGO’s

Handboek

Samenwerken met NGO’s

7In België zijn er een 100-tal erkende NGO’s (meer toelichting elders in dit handboek). Vanuit het 4de Pijlersteunpunt en 11.11.11 streven we ernaar om de uitwisseling en samenwerking tussen 4de Pijlers en NGO’s zoveel mogelijk te stimuleren. Toch is dat niet vanzelfsprekend, want niet alle NGO’s bieden mogelijkheden voor samenwerking met 4de Pijlerorganisaties.

NGO’s zijn in grote mate gebonden aan het meerjarenprogramma dat ze voor subsidiëring indienen bij het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Daarin kiezen ngo’s voor meerdere jaren in welke landen en rond welke thema’s ze gaan werken, met welke partners ze in zee gaan en rond welke projecten ze zullen ondersteunen.

Als een 4de Pijler dan aanklopt bij een NGO met een eigen project, is er dan meestal geen ruimte binnen het vooropgestelde programma van die NGO om dat project een plaats te geven.

Een samenwerking maakt vooral kans als een 4de Pijlerorganisatie en een NGO zowel qua land als qua thema bij elkaar aansluiten. Zo groeien er regelmatig boeiende samenwerkingsverbanden waarbij een ngo zijn expertise en zijn structuren beschikbaar stelt om een 4de Pijlerinitiatief te versterken.

Join for Water (Protos), bijvoorbeeld, adviseert 4de Pijlerinitiatieven bij het realiseren van waterprojecten in landen waar ze aanwezig zijn. Memisa realiseert het programma ‘Ziekenhuizen voor ziekenhuizen’ in samenwerking met Belgische ziekenhuizen. Broederlijke Delen bundelt de krachten met CATAPA om te werken rond de grondstoffenproblematiek in Latijns-Amerika.

NGO-Open Boek / NGO-federatie

Op de website www.NGO-openboek.be kan je alle ngo’s terugvinden en nagaan welke ngo’s in een bepaald land of rond een bepaald thema werken. Zo kan je op zoek gaan naar synergieën tussen jou 4de Pijlerinitiatief en andere organisaties.

De erkende NGO’s in Vlaanderen worden vertegenwoordigd en ondersteund door de NGO-federatie

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors