logo

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking

Subsidies en steun van overheden

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking

Als 4de Pijler kan je in principe niet terecht bij het Belgisch Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking voor steun aan je projecten. Om in aanmerking te komen voor steun van de Belgische overheid moet je organisatie immers door de Minister erkend worden als Niet-Gouvernementele Organisaties voor Ontwikkelingssamenwerking (zie rubriek NGO)

Hoe de Belgische Ontwikkelingssamenwerking in elkaar zit en wat België onderneemt, vind je terug op de website van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Of je kan deze korte voorstellingsfilm (3’27”) bekijken .

Het is goed om weten dat de officiële ontwikkelingssamenwerking van de Belgische overheid zich beperkt tot 14 prioritaire partnerlanden (Benin – Burkina Faso – Burundi – Democratische Republiek Congo (DRC) – Guinee – Mali – Marokko – Mozambique – Niger – Oeganda – Palestina – Rwanda – Senegal – Tanzania)

Deze lijst van partnerlanden geldt niet voor NGO’s of andere organisaties, maar je mag wel verwachten dat er vanuit België meer middelen en aandacht uitgaat naar deze 14 prioritaire landen dan naar andere landen. Zo is er in elk prioritair land een steunpunt van ENABEL (voormalig de Belgische Technische Coöperatie) actief, verbonden aan de lokale Belgische Ambassade.

Een ander aspect waarvoor je als 4de Pijler te maken krijgt met de Belgische Ontwikkelingssamenwerking is de erkenning voor het uitreiken van fiscale attesten. Je aanvraag tot erkenning moet ingediend worden bij het Ministerie van Financiën, maar ook Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking moet in loop van de procedure groen licht geven aan je dossier.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors