Veel gestelde vragen

Ondersteuning

 

Wie is actief rond ontwikkelingssamenwerking in mijn gemeente?

In de rubriek 'Lokaal N-Zbeleid en 4de Pijler' op de portaalwebsite van 11.11.11 vind je heel wat informatie omtrent het lokaal Noord-Zuidbeleid in je gemeente. Je vindt er o.a. een overzicht van gemeentelijke memoranda. Op deze website kan je terugvinden welke 4de pijlerinitiatieven er in je gemeente actief zijn met de zoekfunctie.

Op de website van je gemeente vind je wellicht ook een rubriek met een overzicht van wat je gemeente
doet op het vlak van internationale samenwerking, met de contactgegevens erbij.

 

Bij wie kan ik terecht in mijn gemeente?

De meeste Vlaamse gemeenten hebben een beleid rond ontwikkelingsamenwerking, met een schepen die hiervoor verantwoordelijk is en een ambtenaar die de activiteiten rond de Noord-Zuidwerking in de gemeente opvolgt. Bij die ambtenaar kan je steeds terecht voor informatie.

In de meeste gemeenten is er ook een Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) actief. Dat is dé ontmoetingsplaats voor iedereen in de gemeente die rond dit thema bezig is. Meestal kan iedereen die betrokken is in een initiatief lid worden van de raad. Je adviseert dan mee over het gemeentelijk Noord-Zuidbeleid en krijgt heel wat mogelijkheden om samen te werken met andere organisaties.

Veel gemeenten voorzien ook subsidies voor activiteiten rond ontwikkelingssamenwerking. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen subsidies voor projecten in het buitenland en subsidies voor educatieve en sensibiliserende activiteiten in de eigen gemeente. Organiseer je als school, vereniging of jeugdorganisatie een activiteit die te maken heeft met ontwikkelingsamenwerking, informeer dan of je hiervoor geen beroep kan doen op financiële steun.
Ook als je naar het Zuiden vertrekt als stagiair, vrijwilliger of coöperant kan je soms rekenen op een steuntoelage van je gemeente.

Natuurlijk voorzien veel gemeenten ook logistieke ondersteuning voor verenigingen die activiteiten inrichten. Informeer wat mogelijk is!

Welke ondersteuning biedt mijn provincie?

Elke Vlaamse provincie voert een eigen beleid rond ontwikkelingssamenwerking. In het handboek vind je onder financieel meer informatie over wat elke provincie doet. Van daaruit kan je doorklikken naar de dienst ontwikkelingssamenwerking van elke provincie voor meer informatie.

 

Welke vormingen kunnen we volgen om onze werking te verbeteren?

Op deze website van het 4de Pijlersteunpunt vind je een kalender met allerlei vormingen die interessant kunnen zijn voor iedereen die bezig is met een eigen ontwikkelingsproject.
Het 4de Pijlersteunpunt heeft ook een eigen vormingsaanbod, met workshops over verschillende thema's waaraan je kan deelnemen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van het steunpunt om op de hoogte te blijven van de vormingskalender.

Je kan natuurlijk ook een interessant boek lezen over ontwikkelingssamenwerking. Op de website van het 4de Pijlersteunpunt vind je een lijst met leestips.