logo

Je partnerorganisatie bezoeken en Corona: geen evidente combinatie

Nieuws

Je partnerorganisatie bezoeken en Corona: geen evidente combinatie

Corona verandert onze contacten met onze partners in het Zuiden. Daar kunnen we zeker van zijn. Heel wat 4de Pijlerorganisaties hadden dit jaar een reis gepland naar hun partner. Kunnen die reizen nog doorgaan? Welke impact heeft dat op jullie samenwerking? Veel vragen waar we jullie graag in ondersteunen.
Daarnaast geraakten sommige personen moeilijker terug in België, of zelfs nog steeds niet. 

We hadden een gesprek met Willy die uit Brazilië niet in België geraakt en Johan die niet naar hun project in Ethiopië kan. 

 

Ethiopiërs staan even niet te springen voor bezoek uit België.

Net zoals veel van jullie wilde Johan Vandenbossche van Let Us Change deze maand naar zijn project in Ethiopië. Let Us Change zorgt voor een toekomst voor straatkinderen. Door onderdak, maaltijden, begeleiding en een sterke opleiding aan te bieden, krijgen straatkinderen kansen die ze anders nooit zouden krijgen. Krijgen ze vooral toegang tot een beter leven.

Normaal zou Johan in juli naar Ethiopië gaan, maar hij heeft al snel beslist dat die reis niet zou doorgaan. Niet alleen omdat er restricties zijn om naar Ethiopië te reizen, maar vooral omdat hij geen extra risico wil zijn voor de personeelsleden van de partnerorganisatie ter plaatse. Bovenal: Ethiopiërs zitten niet te wachten op bezoek uit Europa. Er heerst wel wat xenofobie naar buitenlanders “die het virus binnen brachten”. Waarschijnlijk is het virus binnen gekomen vanuit België, dat helpt natuurlijk ook niet.

Sterke lokale partner met het stuur in handen.

Op zich is het niet noodzakelijk dat Johan naar daar gaat. Ondertussen is de partnerorganisatie in Ethiopië uitgeroeid tot een stevige organisatie die het project volledig zelf organiseert. Het helpt dat veel personeelsleden zelf van de straat komen. Zij weten beter dan eender wie welke noden het project heeft en hoe je omgaat met straatkinderen.

Toch wil Johan in oktober vertrekken (als de omstandigheden dan beter zijn), want het is wel handig om af en toe langs te gaan. De communicatie nu is moeilijker dan live natuurlijk, zeker als zoals nu het internet helemaal plat ligt. Het is wel zo dat grote nieuwe stappen genomen worden als ze samen zijn. Dromen over de toekomst en beslissingen over groeimomenten worden genomen als Johan daar is.

 

Corona heeft vooral een financiële impact.

De grootste impact is de lagere inkomsten in 2020. Net zoals elk project hebben ze extra kosten moeten maken: extra watervoorzieningen en hygiëne materialen. Tegelijk zijn heel wat fondsenwervende activiteiten in België niet kunnen doorgaan. Maar het belangrijkste: kinderen grootbrengen zet je niet op pauze. De uitgaven voor onderdak, voedsel en opleiding blijven natuurlijk. Daarom is Johan op zoek gegaan naar extra middelen bij de sponsors en verkopen ze nu wijn via hun website.

Kinderen van Let us Change wandelen terug van school - credits Laura Beck
Laura Beck

Ethiopië en Corona?

Op zich heeft Ethiopië de epidemie onder controle. In verhouding tot malaria of verkeersongevallen, sterven er zeer weinig mensen aan Covid-19. Ethiopië heeft dan ook heel snel strenge maatregelen uitgeroepen. Zij zijn in Lock-Down gegaan samen met ons (toen er daar nog bijna geen besmettingen waren), hebben een enorme testcapaciteit en basisregels zoals handhygiëne, afstand houden en mondmaskers zijn een evidentie. Het land heeft dan ook al meerdere infectieziekten meegemaakt en is voorbereid om hier op te reageren. Maar toch zit de schrik er in, want de preventie lukt zeer goed, maar de medische sector is niet klaar om patiënten met Corona op te vangen.
Het helpt enorm dat de voorzitter van WHO een Ethiopiër is. Dit is heel belangrijk voor mensen in Ethiopië. Zij kijken op naar hun landgenoot die impact heeft op de gezondheid van de hele wereldbevolking.

 

 

Willy geraakt niet terug in België, maar maakt zich nuttig.

Willy van Piano Posso zit al 5 maanden vast in Brazilië. Hij coördineert daar een muziekschool voor kansarme jongeren. Via muziek kunnen jongeren uit de Braziliaanse favela’s hun talenten ontdekken en op een recreatieve manier veel bijleren over zichzelf.

Hij woont sinds 5 maanden noodgedwongen op het project en kijkt bezorgd naar deze crisis in Brazilië. “Ik ben heel voorzichtig. Ik kom eigenlijk weinig buiten. Van social distancing is hier in de volkswijken weinig sprake. Brazilianen zijn altijd zeer lichamelijk in hun omgang. Dat blijft nu ook zo. Er zijn weinig maatregelen en de president blijft het virus maar ontkennen. Ik zorg er nu voor dat de instrumenten steeds volledig ontsmet worden als er nieuwe leerlingen komen.

Elk nadeel heb z’n voordeel

Zijn langere aanwezigheid heeft ook voordelen. “Ik heb hier langer kunnen doorwerken aan de uitbouw van de lokalen en ons project. De kleinere lokalen zijn klaar en het grote leslokaal hebben we de voorbije maanden stevig onder handen genomen.
Maar het begint nu wel te wegen. Mijn reisbudget is er natuurlijk al helemaal door. En de extra kosten die we hier de voorbije maanden gemaakt hebben, waren ook niet voorzien. Gelukkig heb ik wat extra steun uit België kunnen krijgen.”

Willy hoopt met een vlucht begin juli naar België terug te keren. Als dat niet lukt is het wachten tot september.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors