logo

Jonas Geirnaert ‘viert’ de 50ste verjaardag van de 0,7%

Nieuws

Jonas Geirnaert ‘viert’ de 50ste verjaardag van de 0,7%

Een taart bakken met 0,7% van de ingrediënten, het is geen sinecure. Jonas Geirnaert deed het toch. Het resultaat is een klein verjaardagstaartje en een mooi filmpje. Die 0,7% is niet zomaar gekozen, maar staat voor de belofte van de welvarendste landen 50 jaar geleden (24 oktober 1970) om dat deel van hun bruto inkomen te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.

Sinds 5 decennia steunt 11.11.11 die eis om op elk niveau van het beleid 0,7% van het budget te besteden aan internationale samenwerking: vanuit de regering, maar ook door de gewesten, provincies en gemeenten.  Heel wat gemeenten en provincies hebben intussen een budget voor internationale samenwerking, maar alles bij elkaar komen we in België niet verder dan 0,42% van het BNI

Voor Els Hertogen, directeur van 11.11.11 is het nu vooral een kwestie om die resultaten niet verloren te laten gaan. “Ontwikkelingssamenwerking blijft een belangrijk instrument om armoede en ongelijkheid aan te pakken door in te zetten op gezondheidszorg, onderwijs en sociale bescherming. We moeten durven nadenken over een systeem dat niet langer gebaseerd is op de bereidheid van rijke landen om te geven, maar op een verplicht systeem van herverdeling.”  Voor 11.11.11 wordt het tijd dat we de officiële ontwikkelingssamenwerking niet langer zien als een gunst, maar als een recht.  

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors