TOEAREG GITAREN, DE SNAREN VAN DE WEERSTAND. Conferentie door Arnaud Contreras met muzikale begeleiding door Anana Harouna, Toeareg gitarist.

2018-10-07
Atelier Marcel Hastir, Handelsstraat 51, 1000 Brussel
14:00

Toeareg-muzikanten wisselden hun traditionele instrumenten voor de elektrische gitaar. Wonend in de woestijn, toch leven ze ook in onze wereld, die van de verbonden netwerken. De blues van de grondleggers, de groep Tinariwen, heeft de geschiedenis van de opstanden in de Sahara sinds de jaren 80 vergezeld. De actuele muziek vertaalt eerder een kreet van bewustwording, eenheid en strijd voor zelfbeschikking. De Toeareg-identiteit blijft verbonden met de bevrijdende snaren van de gitaar. Rond een gevoel van verlies, nostalgie of “assouf”, ontstaan nieuwe klanken vergezeld met woorden die hun rechten en hun eisen dragen, tot ver buiten de woestijn.

Arnaud Contreras kent ze goed. Al meer dan 15 jaar reist hij door de Sahara, wat hem een verzameling aan muzikale getuigenissen en foto’s heeft opgeleverd. In het gezelschap van Anana Harouna nodigt hij ons uit voor een opvallende en levendige muzikale reis in de sporen van het Touareg-verzet. In Tamasheq spreken we van “ashaq” dat de begrippen respect, waardigheid en eer omvat … al deze waarden die aan de grondslag liggen van de mensenrechten.

 

Bekijk alle activiteiten