TENTOONSTELLING

2019-06-01 - 2019-06-30
Onthaal ruimte SFX ziekenhuis - Spaanse Loskaai 1 - Brugge
14-19 uur

Ceifar viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan kan je van 1 tot 30 juni tussen 14 en 19 uur een foto-infotentoonstelling bekijken in de onthaalruimte van het SFX-ziekenhuis, Spaanse Loskaai 1, Brugge. Er is eveneens aandacht voor het project van de Zwartzusters in de Amazone.

Het Centro de Integração Familiar – Ceifar is een ngo zonder winstgevend doel. en werd in 1994 opgericht. Het bevindt zich in de wijk Tancredo Neves (Salvador-Brazilië). De stichtster, Simonne Debouck (geboren in Koekelare in 1942) verhuisde met haar familie naar Mont-sur-Marchienne in Wallonië. Simonne trad in bij de Soeurs de la Charité in Namen en studeerde er voor verpleegster. In 1994 ging haar droom, de situatie van de armsten verbeteren, in vervulling. Ze startte met het project Ceifar. Het 15 jarig bestaan van Ceifar in 2009 heeft ze niet meer mogen meemaken. Ze stierf op 10 april 2009 in Namen, in het ziekenhuis waar ze jaren als verpleegster had gewerkt. Haar werk wordt echter met hulp van velen verder gezet.

Momenteel worden 500 kinderen opgevangen, verdeeld in de kleuterschool van 3 tot 5 jaar en eerste tot derde leerjaar voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Verder zijn er de culturele en sportieve activiteiten voor jongeren. Er is een pedagogische en sociale begeleiding van de kinderen en de families.

Er is eveneens een medisch centrum en op 19 mei 2016 werd het centrum voor psychologische begeleiding “Casa de Alice” geopend. Naast de kinderen en volwassenen richt het “Casa de Alice” zich ook tot de talrijke meisjes en vrouwen die met allerhande geweldsituaties in aanraking komen.

De tentoonstelling geeft ook aandacht aan het nieuwe project van de Zwartzusters in Brazilië, het huis ‘Betania’ in Itacoatiara, Amazone. De missionering werd voor de zusters een nieuw maar wezenlijk onderdeel van hun doelstellingen. De sociale opdracht van de Congregatie kreeg een internationale dimensie: zorg voor de wereld en vooral voor de armsten. Sedertdien leeft een deel van de Congregatie in Brazilië .

De zusters Joêmia, Damiana en Cleide werken in het nieuwe project en elk heeft er zijn eigen verantwoordelijkheid in de 7 parochies, vaak uren ver en alleen bereikbaar per boot.

Van harte welkom.

Inlichtingen:: guidosteeman@gmail.com en/of zwartzusters.brugge@telenet.be

 

Bekijk alle activiteiten