Beheer je eigen project in het Zuiden: Vormingsreeks ontwikkelingssamenwerking MODULE 1: Projectwerking

2016-10-11 - 2016-12-06
GENT Leopoldskazerne, Gaspar de Craeyerstraat 2
19:00

Banner vormingsreeks logos

 

Deze vormingsreeks is VOLZET

We leggen voor het ogenblik een wachtlijst aan . Stuur een mailje naar info@4dePijler.be. Dan houden we je op de hoogte als er plaatsen vrijkomen. En informeren we je over eventuele toekomstige vormingen.  

 

Ben je zelf betrokken bij een project in het Zuiden, via je je school, vereniging, vriendenkring of familie?  Dan wordt je vast ook met de nodige uitdagingen geconfronteerd. Zelf de handen uit de mouwen steken voor de ontwikkeling van het Zuiden is immers niet altijd gemakkelijk.

Tijdens deze vormingsreeks bieden we jou de kans om interactief en samen met andere 4de Pijlers na te denken over projectwerking en over alles wat er bij komt kijken. 

Wil je dus de wereld van de ontwikkelingssamenwerking verkennen en tips krijgen om jouw project verder uit te bouwen, dan zijn deze avonden iets voor jou!

Het is de bedoeling dat je inschrijft voor de hele vormingsreeks (Wie de hele reeks volgt, ontvangt hiervoor ook een getuigschrift!), maar je kan ook voor elke module apart inschrijven.

 

ORGANISATIE: Noord-Zuidwerking Provincie 0ost-Vlaanderen en het 4de Pijlersteunpunt/11.11.11

PROGRAMMA:

Module 1 – dinsdag 11 oktober en dinsdag 18 oktober - Projectwerking: Hoe bouw je een duurzaam project op?
Module 2 –dinsdag 25 oktober  - Wegwijs in Ontwikkelingssamenwerking
Module 3 – dinsdag 8 november - Beeldvorming en communicatie
Module 4 – dinsdag 22 november - Fondsenwerving
Module 5 – dinsdag 6 december  - Intercultureel samenwerken

 Module 1 – Projectwerking: Hoe bouw je een duurzaam project op (2 avonden) – dinsdag 11 en dinsdag 18 oktober
Een project in het Zuiden opzetten is niet altijd even eenvoudig. Je begint er enthousiast aan, maar gaandeweg word je geconfronteerd met heel wat vragen. Die hebben vaak te maken met de manier waarop je het project bent gestart . Hoe heb je het probleem in kaart gebracht?  Welke resultaten streef je na? Hoe heb je het project opgezet ? 
Wil je het leven van mensen in het Zuiden positief en duurzaam veranderen, dan moet je project voldoen aan enkele kwaliteitscriteria. Waar komen die criteria vandaan en hoe kan je die inbouwen in je project? Deze workshop reikt je een aantal instrumenten aan om de logica van een succesvol project beter begrijpen.
Begeleiding: Birgit De Clerck (Camino Consult)

Module 2 : Wegwijs in Ontwikkelingssamenwerking - dinsdag 25 oktober
Hoe zit de wereld van ontwikkelingssamenwerking in elkaar? Welke visies bestaan er en hoe zijn deze geëvolueerd? Welke plaats verdient de klassieke ontwikkelingssamenwerking in onze veranderende wereld? Welke rol spelen overheden, ngo’s en 4de Pijlerinitiatieven in Noord en Zuid en welke keuzes maken ze?
Je ontdekt hoe je project hierin past en waar je terecht kan voor informatie en steun. En al jouw kritische vragen over ontwikkelingssamenwerking krijgen een antwoord!
Begeleiding: Luc Callaerts (4de Pijlersteunpunt)

Module 3 – Beeldvorming en communicatie - dinsdag 8 november
Om vrienden en schenkers te overtuigen van je project, moet je het kort, krachtig en enthousiasmerend kunnen voorstellen. Hoe kies je de juiste woorden en beelden in je flyer, op je website of tijdens een presentatie?  En hoe breng je daarbij  de mensen met we je ginds samenwerkt positief, respectvol  en waardig in beeld.
We gaan na welke ‘frames’ er bestaan binnen ontwikkelingssamenwerking en hoe je die met simpele ingrepen kan overstijgen. En waar hou je best rekening mee als je aan de slag gaat met folders, nieuwsbrieven, website, sociale media of persoonlijk contacten? Breng ook je eigen flyer mee, want we sleutelen samen aan jouw concrete ‘verhaal’. 
Begeleiding: Jacques Mevis (4de Pijlersteunpunt)

Module 4 – Fondsenwerving - dinsdag 22 november
Succesvol fondsen werven vraagt een planmatige aanpak. Deze workshop verkent een aantal mogelijkheden om fondsenwerving voor je project meer strategisch op te bouwen.  Waarom heb je nu eigenlijk middelen nodig en hoe vertel je dat aan potentiële donoren? Waar vind je donoren en hoe bouw je een relatie met hen op? Hoe organiseer je je intern om fondsenwerving succesvol aan te pakken?
Begeleiding: Ilya De Coster

Module 5 – Intercultureel samenwerken – dinsdag 6 december
Een project in het Zuiden opzetten is niet vrijblijvend. Je grijpt in in het leven van anderen en dat brengt verantwoordelijkheden mee. Maar hoe leer je de leefwereld van die ‘anderen’ goed begrijpen en juist inschatten? En hoe maak je goede afspraken met je partners ginds?
Culturele verschillen en verschillende verwachtingspatronen maken het in de praktijk dikwijls niet eenvoudig om een duurzaam samenwerkingsverband op te bouwen met onze partners in het Zuiden.
Begeleiding: Joris De Beer (Iteco)

• 19u00 onthaal
• 19u15 aanvang vormingssessie
• 20u45 pauze
• 22u00 einde

Deelnemen is GRATIS
INLICHTINGEN: Wens je meer inlichtingen, contacteer het 4de Pijlersteunpunt : 02 536 11 56 – info@4depijler.be

 

 

Bekijk alle activiteiten