logo

Minister-President Jambon huldigt 4de Pijlerinitiatieven als ‘Changemakers’ in het Vlaams Parlement

Nieuws

Minister-President Jambon huldigt 4de Pijlerinitiatieven als ‘Changemakers’ in het Vlaams Parlement

Minister-president Jambon was zaterdag als gastheer aanwezig in het Vlaams Parlement op de zevende Dag van de 4de Pijler. Hij stak de vele vrijwilligers die vanuit Vlaanderen wereldwijd projecten ondernemen een hart onder de riem.

De 270 deelnemers beleefden vooral een bruisende netwerkdag en deelden hun passie voor hun projecten met gelijkgezinden.

Met duizenden geëngageerde vrijwilligers en honderden initiatieven is de 4de Pijler onmiskenbaar een belangrijke actor binnen de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking, benadrukte min.-president Jambon. Maar het is ook belangrijk dat we vooral de Changemakers in het Zuiden zelf het woord geven. Zij moeten het stuur in handen hebben als we projecten ondernemen en de partnerschappen met het Zuiden aangaan.

Samen met 11.11.11-directeur Els Hertogen, huldigde de Minister-President de laureaten van de Changemakers-wedstrijd: Martha Muulyau en William Aragon. 5965 mensen hadden in aanloop van de Dag van de 4de Pijler een stem uitgebracht op hun favoriete ‘Changemaker’.

Martha Muulyau is oprichtster van de vrouwenorganisatie Penduka in Namibië. Vanuit haar eigen beperking inspireert Martha honderden vrouwen, waaronder ook veel vrouwen met een beperking, om via Penduka met kleine economische projecten zelf hun toekomst in hand te nemen en hun eigen kracht centraal te stellen.

William Aragon was zelf aanwezig in het Vlaams Parlement. Hij studeerde in Vlaanderen en vertelde in het Nederlands hoe hij na zijn terugkeer in El Salvador in contact kwam met de straatjongeren en vluchtelingenkinderen in El Zaite. En hoe hij op zoek ging naar mogelijkheden om hen studiekansen te bieden. Zo ontstond El Colegio San Martin de Porres, ondermeer dankzij de steun van vzw Sasel uit Schilde.

Tien jaar geleden startte William Aragon met het project ECO-VIDA. Samen met de kansarme jongeren gaf hij het College een ecologische dimensie. De jongeren komen op privatisering van drinkwater, tegen kappen van het woud voor roekeloze bouwprojecten en tegen het gebruik van giftige pesticiden op de plantages. “De Kanslozen zijn dubbel kansloos want zij zijn de eerste en grootste slachtoffers van ecologische verwaarlozing en klimaatwijziging.”, vertelt William.

Vzw Penduka uit Begijnendijk en vzw Sasel uit Schilde ontvingen beiden een cheque van € 1500 euro om het werk van William en Martha als ‘Changemakers’ te ondersteunen.

Mislukte projecten hoeven geen ramp te zijn. Integendeel! Dat was de boodschap van professor Paul Iske, bezieler van het Nederlandse Instituut voor Briljante Mislukkingen. Met de juiste instelling kan je juist heel veel leren uit je mislukkingen. We willen altijd de beste kant van onze projecten tonen. Maar 4de Pijlerinitiatieven mogen er ook van bewust zijn dat ze hun projecten altijd in een onzekere context realiseren en dat mislukken altijd om de hoek loert. Maar een mislukking kan ook ‘briljant’ zijn, als je ruimte laat voor experimenteren, innoveren en leren.

Amoukanama Circus verraste de deelnemers met een verbluffende acrobatische voorstelling van hun project in Guinée: een circusschool voor jongeren. Via circus en acrobatie biedt Amoukanama jongeren in Guinée een uitweg. In het kader van een Europese project waar 11.11.11 aan deelneemt, werkte Amoukanama een voorstelling uit met Guinese acrobaten, waarmee ze deze zomer op tournee gaan in Europa.

Na de lunch konden de 270 deelnemers kiezen uit een waaier aan inhoudelijke ateliers. Maar in de eerste plaats was deze Dag van de 4de Pijler opnieuw een bruisende netwerkdag, waar gelijkgezinde vrijwilligers hun passie voor hun projecten wereldwijd met elkaar deelden.

Jacques Mevis

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors