Nieuws

Uitn 4de Pijlerconferentie 2019 600

op donderdag 20 en vrijdag 21 juni

ENABEL Conference Center, Brussel 

Burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking als ‘changemakers’ voor de SDG’s

Lees het volledige progamma / schrijf in voor de conferentie

Op 20 en 21 juni organiseert het 4de Pijlersteunpunt van 11.11.11, in samenwerking met een netwerk van ngo's en universiteiten, een Europese 4de Pijlerconferentie in Brussel.

In heel Europa zijn duizenden burgerinitiatieven steeds nadrukkelijker aanwezig zijn als actor van internationale solidariteit. We stellen ons de vraag of zij ook een rol kunnen spelen als "changemakers" voor de SDG's? In het Zuiden of als actoren van verandering in onze eigen samenleving? En welke ondersteuning verdienen ze?

Deze tweedaagse netwerkconferentie biedt een uniek platform om hierover uit te wisselen met beleidsmakers, praktijkmensen, academici en vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit diverse Europese landen.

Het volledige programma vind je online op www.cigsconference.be/nl.

Deelnemen is gratis en je kan inschrijven voor één of voor beide dagen.

Voor het derde jaar op rij ontvangen 100 4de Pijlers een steun van 1000 euro die ze kunnen aanwenden om één van hun projecten te realiseren.

Die steun komt van het 11.11.11-fonds voor 4de Pijlers, met middelen afkomstig van de jaarlijkse 11.11.11-campagne.      

Slechts tweederde van de ingediende projecten kon weerhouden worden. Voor de onafhankelijke jury was het een hele opdracht om een selectie te maken.

Bekijk hier de gesteunde organisaties

DSC 5860 klein

Meer dan 260 enthousiaste 4de Pijlervrijwilligers namen deel aan de 6de Dag van de 4de Pijler in het Vlaams Parlement. Centrale gast was Patrick Develtere, de bedenker van het begrip '4de Pijler' 

Om de 10 verjaardag van het 4de Pijlersteunpunt te vieren, werden de vrijwlligers van het eerste uur in de bloemen gezet.

Bekijk het fotoalbum op Facebook.

DSC 5710 klein

Naar aanleiding van de 10e verjaardag van het 4de Pijlersteunpunt was Patrick Develtere de centrale gast op de Dag van de 4de Pijler op 2 maart. De 'bedenker' van het begrip 4de pijler blikt terug en schets de eigenheid de 4de Pijlers.  "Het is anders werken in een geglobaliseerde wereld. 4de Pijlers hadden dat vroeg door" zegt Develtere

FB header dag van de 4de pijler 2019 600


We nodigen je graag uit voor de zesde ‘Dag van de 4de Pijler’ op 
zaterdag 2 maart van 9u30 tot 16u00 in het Vlaams Parlement

Iedereen die betrokken is bij een project in het Zuiden is van harte welkom voor een inspirerende dag vol informatie, workshops, ontmoetingen en uitwisseling met andere projecten.

Schrijf nu in en ontdek het programma

Container hulpgoederen: Wat moet dat kosten?

€ 12.000

STEFANIE VAN DEN BROECK - De Standaard - 20 december 2018


Dankzij de Warmste Week kunt u al ruimschoots uw steentje bijdragen aan goede doelen, maar misschien wilt u graag méér doen: hoeveel moet het kosten om een container vol hulpgoederen naar Afrika te sturen?

FB header dag van de 4de pijler 2019 600


We nodigen je graag uit voor de zesde ‘Dag van de 4de Pijler’ op
zaterdag 2 maart van 9u30 tot 16u00 in het Vlaams Parlement

Iedereen die betrokken is bij een project in het Zuiden is van harte welkom voor een inspirerende dag vol informatie, workshops, ontmoetingen en uitwisseling met andere projecten.

Schrijf nu in en ontdek het programma

met vrijwilligers naar het Zuiden 300vrijdag 1 februari - ViaVia Café - Mechelen

Vlaamse 4de Pijlerinitiatieven bieden elk jaar honderden Vlaamse jongeren de kans om een onvervangbare ervaring op te doen als vrijwilliger of stagiair in het Zuiden.

In hoeverre moeten we inzetten op deze internationale uitwisselingen? Hoe pakken we dat als 4de Pijler op een juiste manier aan?

Frank Verstraeten, directeur van UCOS ngo, kijkt met een kritische blik naar de sterktes en valkuilen van internationaal vrijwilligerswerk en Sofie Van Pelt, Interculturele dienst UCLL, over de ervaringen met stage in het buitenland vanuit de Hogeschool Leuven Limburg.

hoofding december def 300‘Partners voor een duurzame toekomst’.

Dat is het thema van de zesde Dag van De 4de Pijler op zaterdag 2 maart in het Vlaams Parlement.

Iedereen die betrokken is bij een project in het Zuiden is er van harte welkom voor een boeiende dag vol informatie, workshops, animatie en uitwisseling met andere projecten.

Inschrijven kan vanaf 15 januari.

 

Solidev Zilipa PORTRET klein 

(foto OVO Peter Mockers)

Van champignons kweken op koffiegruis tot kippen met 'gouden eieren'

Zilipa Nyirabyago is afkomstig uit Rwanda, het land van de duizend heuvels. Ze groeide op in die heuvels in de Kivustreek en studeerde biologie in Butare. Daar stichtte ze een gezin. Maar toen in 1994 de genocide uitbrak, was vluchten de enige mogelijkheid.

Ondertussen ondersteunt ze een hele reeks projecten in Rwanda met haar organisatie Solidev: van champignons kweken op koffiegruis tot kippen met 'gouden eieren'... 

Pagina 1 van 5