270 deelnemers op Dag van de 4de Pijler

[DOWNLOAD de POWERPOINTS van de Dag van de 4de Pijler ONDERAAN dit artikel!]

270 deelnemers waren zaterdag aanwezig in het Vlaams Parlement om bruggen te bouwen met andere 4de Pijlers. In een positieve sfeer en met een verbindende boodschap van solidariteit voorop: “4de Pijler bouwen bruggen, geen muren.”

Gastvrouw Annabelle Van Nieuwenhuyse en Ralf Bodelier van ‘World’s best News’ zorgen meteen voor die positieve sfeer in de zaal door te onderstrepen dat 4de Pijlers goed bezig zijn met hun projecten en hen aan te sporen om vooral hun positieve resultaten in de kijker te plaatsen.

De première van de documentaire ‘De Wereld in beweging’ toonde hoe diasporagroepen in Vlaanderen een sleutelrol spelen in solidariteit met hun thuisland. 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe lanceerde nadien het nieuwe 11.11.11-fonds voor 4de Pijlers. Dat fonds laat de 4de Pijler toe om vanaf nu ook een beperkte steun voor hun project te ontvangen uit de middelen van de jaarlijkse 11.11.11-campagne.

Toch stond vooral de ontmoeting met andere 4de Pijlers centraal op deze 4de editie van de Dag van de 4de Pijler. Er werd druk genetwerkt. En ‘s namiddags kon je deelnemen aan vernieuwende workshop over, onder meer, fondsenwerven in het Zuiden (Change the Game), online fondsen werven (Charity app) of de gender- of klimaataspecten van projecten in het Zuiden.

Verhalenwedstrijd
“En wat doe jij?”, het verhaal van de Vriendinnen van Zambia uit Beveren, won de juryprijs van de verhalenwedstrijd Bruggenbouwers. De publieksprijs ging naar vzw Sasel, die het meest stemmen verzamelde voor hun project in El Salvador.

Het verhaal vertelt hoe het leven van Hilde en Hilde op een dag veranderde toen ze in Beveren twee Zambiaanse zusters ontmoetten en er een sneeuwbal van solidariteit aan het rollen ging. “Soms moet je gewoon starten met een gesprek met de persoon die naast je staat. Want .. die kleine dingen maken op lange termijn een verschil. Niet alleen voor hen, maar ook voor jou!”, besluit het verhaal.

De jury was overtuigd en Bogdan Vanden Berghe overhandigde hen een cheque ter waarde van 2000 euro.