Peiling - Wat denken Vlamingen over vluchtelingen? Vlaming meer solidair dan verwacht

Migratie komt overwegend negatief in beeld en dus zou je het niet verwachten, maar toch vinden 8 op de 10 Vlamingen het belangrijk om solidair te zijn met mensen op de vlucht. Ze zijn bezorgd om de vluchtelingenproblematiek, maar zijn ook bereid om te helpen en willen dat de politieke wereld actie onderneemt.

Dat zijn de belangrijke resultaten van een peiling bij de Nederlandstalige Belgen uitgevoerd in opdracht van 11.11.11. 

57% van de ondervraagden vindt dat politici het migratie-vraagstuk te veel zien als een probleem en te weinig als een positieve uitdaging. Tegelijkertijd is de bezorgdheid van de Vlaming groot voor de manier waarop met vluchtelingen wordt omgegaan. Ze willen dat er een eind komt aan het sterven van mensen op zee en 73% vindt dat Europa moet voorzien in veilige toegangswegen.

"Er is dikwijls te horen dat er geen draagvlak bij de bevolking is om vluchtelingen op te vangen", zegt Bogdan Vanden Berghe. “Dit toont aan dat er wél een draagvlak bestaat voor een beleid dat de grondoorzaken aanpakt, mensenrechten centraal zet en zorgt voor veilige en legale routes Daarom wil 11.11.11 met de nieuwe campagne positieve aandacht voor de vluchtelingen en andere migranten.”

Lees meer over de peiling en bekijk de clip