Het verhaal van Aletha

aletha portret KLEINER

“Ik besef heel goed dat ik kansen gekregen heb. Nu kan ik tenminste iets terug doen. Daarom bouw ik nu een school in Liberia”

Aansluitend bij de migratiecampagne van 11.11.11 laten we je kennis maken met enkele ‘straffe madammen’ die projecten ondernemen in thuisland. Eén van hen Is Aletha Wallace. Ze vluchtte als 15-jarige naar België, weg van de Liberiaanse burgeroorlog. Ze bouwde hier een leven op. Om iets terug te doen, bouwt ze nu in Liberia een middelbare school. Ze vertelt ons haar verhaal. LEES HAAR VERHAAL

DOWNLOAD 'Het verhaal van Aletha' onderaan deze pagina

 

Toen Liberia geteisterd werd door een burgeroorlog, vluchtte Aletha in 2004 met haar neef en tante naar België. Ze was toen 15. “We hebben niet gekozen om naar België te komen. Als je vlucht vertrek je naar een land waar het veilig is. Dat is het enige criterium: een toekomst opbouwen in een veilig land.” Haar ouders en familie bleven achter en wonen nog steeds in Liberia.

Het eerste jaar lag de focus op het Nederlands leren. Pas na twee jaar kon Aletha naar het 5de middelbaar. Eerst in Ieper en Brugge, nadien in Kortrijk.

“Eens aangekomen in België was alles een beetje vreemd; dat normaal is. Je wil je integreren, maar aanpassen is moeilijk. De cultuur is zeer verschillend. Maar dat was niet het belangrijkste. Het was vooral niet evident om de taal onder de knie te krijgen.

De taal geeft je echt toegang tot onderwijs en bracht me ook in contact met het verenigingsleven. Via vrienden op school ging ik bij de Chiro, was ik bij een koor en speelde ik tafeltennis. Er was onmiddellijk veel contact met Belgen die zich inzetten voor nieuwkomers. Ook met de Liberiaanse gemeenschap, maar toch vooral met Belgen.”

Aletha behaalde een bachelor Agro-biotechnologie in Roeselare en verhuisde nadien naar Grimbergen in Vlaams-Brabant om verder te studeren aan de VUB, een master in Management en beleid van de gezondheidszorg.

“Ik heb mooie kansen gekregen in België. Maar het was wel niet steeds even makkelijk. Je moet je steeds opnieuw bewijzen.”

Het niet gemakkelijk om contact te onderhouden met haar ouders en familie in Liberia. De komst van de sociale media heeft veel veranderd. Facebook en Whatsapp zijn steeds populairder en onmisbaar geworden.

Pas in 2016, na 12 jaar in België, keerde Aletha voor het eerst terug naar Liberia: “Het was heel vreemd om terug te keren. Ik ben opgegroeid met de Afrikaanse cultuur, maar was al die tijd in België groot geworden. Dat voelde de eerste dagen heel onwennig. En het voelde daarna zelfs goed om terug thuis te zijn in België.”

aletha in WHO KLEIN

 

Liberia Entrepreneur Educational Foundation

“De vzw is ontstaan uit de wens om iets te doen voor Liberia. Kansen bestaan er niet overal en voor iedereen. Ik besef heel goed dat ik kansen gekregen heb. Nu kan ik tenminste iets terug doen.”

Na haar studietijd vroeg Aletha zich af wat ze met haar diploma kan betekenen voor anderen. “Gezondheidszorg en onderwijs zijn de twee thema’s die me nauw aan het hart liggen. Onderwijs bepaalt waar je naartoe gaat in het leven, in welke sociale klasse je terecht komt en welke kansen er aangeboden worden.”

Als kind liep Aletha zelf naar school in Liberia. Maar de onderwijsinfrastructuur in Liberia heeft zwaar te lijden gehad onder de burgeroorlog. Het onderwijssysteem is helemaal ontwricht en de meeste scholen werken in erbarmelijke omstandigheden.

Aletha startte met het inzamelen van 3000 leerboeken. Daar was een groot gebrek aan. Uit dit eerste schoolboekeninitiatief groeide het idee om een vzw op te richten om toegankelijk en kwalitatief onderwijs te bieden aan kinderen en jonge adolescenten in Liberia. Niet alleen academisch onderwijs, maar ook technisch- en beroepsonderwijs. Om kinderen weerbaar te maken, hun kansen te verhogen en zo een nieuwe generatie jonge ondernemers te creëren.

Zo ontstond vzw LEEF Foundation. Aletha stichtte de vzw samen andere Liberianen die in Vlaanderen en Liberia wonen. In Liberia werden kennissen gemobiliseerd om het project op te volgen. Aletha leerde via de vzw heel wat nieuwe mensen kennen, zowel hier als ginds?En zo groeit het netwerk van LEEF Foundation stilaan.

 aletha.leerboeken KLEIN

Investeren in onderwijs

In samenspraak met de gemeenschap ter plaatse, groeide stilaan het idee om zelf een school te bouwen in de regio van mijn thuisgemeente Johnsonville, op een stuk grond van 1 hectare die Aletha er ter beschikking heeft via haar familie.

“Johnsonville is een achtergestelde gemeenschap. De inwoners hebben moeilijk toegang tot scholen en ziekenhuizen. Vele publieke diensten bevinden zich enkel in de hoofdstad. De wegen naar Johnsonville zijn in slechte staat en worden vaak geteisterd door overstromingen. De kinderen in Johnsonville gaan wel naar school, maar ongeveer 5 kilometer verderop. Elke dag stappen deze kinderen dus 10 kilometer. In het regenseizoen is dat niet evident. Een school in de buurt zou mooie kansen bieden aan de kinderen en jongeren in Johnsonville.”

“De school is nog steeds in aanbouw. We bouwen voorlopig 10 klassen. Vanaf 2019 dienen die als basisschool voor 300 jongens en meisjes. In Liberia is er toegestaan om 45 leerlingen samen te brengen in een klas, maar wij vinden dat teveel. Om optimaal les te kunnen onderwijzen, richten wij ons op ongeveer 30 leerlingen per klas.”

“Zoals in vele Afrikaanse landen is het onderwijs geen prioriteit voor de overheid. Er wordt te weinig in geïnvesteerd. De scholen van de overheid zijn in een slechtere toestand dan de privéscholen. En wie het kan betalen, stuurt zijn kinderen naar een privéschool Maar het gevolg is dat de leerkrachten niet worden betaald door de overheid. Onze vzw zal dus steeds acties moeten blijven doen om de leerkrachten te vergoeden.“

Ook ons boekeninitiatief loopt nog steeds. Als de school klaar is, willen we ook een centrale bibliotheek openen, waar ook de omliggende scholen terecht kunnen.

 aletha school in aanbouw KLEIN

Leer een vak!

De toekomstplannen zijn om deze school ook uit te breidden voor het middelbaar onderwijs. Het concept is om de leerlingen een vak te leren waarmee de leerlingen effectief iets mee kunnen doen. Er zal een aanbod algemeen onderwijs zijn, maar vooral van technisch en praktijkgericht onderwijs.

“Jongeren denken nog te vaak dat enkel jobs “met chique pakken” veel te bieden hebben. Maar in de praktijk is dat niet steeds zo. Iedereen in Liberia heeft dezelfde droom: bankier worden, of radio maken, of werken voor de overheid… Maar er zijn heel veel jongeren die afstuderen aan de universiteit en dan geen job vinden, omdat ze geen vak kennen. Daarom willen we het technisch onderwijs vooropstellen.”

De tweede fase van het project bestaat daarom uit de bouw van twaalf bijkomende klaslokalen, zes toiletten, een keuken en een administratieve afdeling. En het inrichten van die school en het voorzien van lesmateriaal, zoals leerboeken, stoelen, tafels enz… voor dit technisch onderwijs.

In België richten we daarom tal van activiteiten in om de vzw te steunen. In het najaar van 2018 zijn twee eetfestijnen in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. We werken ook samen met diverse scholen. Eén school organiseerde een wandelzoektocht om de vzw te steunen. En we proberen ons netwerk natuurlijk verder te verbreden naar andere samenwerkingsverbanden. Daarnaast is Aletha ook nog actief in de GROS (Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) in Hoeilaart.

LOES GOOSSENS / JACQUES MEVIS

4de Pijlersteunpunt/11.11.11 - september 2018

 

Liberia Entrepreneur Educational Foundation

www.leeffoundation.org - Borchvijverweg 3/11, 1560 Hoeilaart - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.