Dag van de 4de Pijler op 2 maart: schrijf nu in!

FB header dag van de 4de pijler 2019 600


We nodigen je graag uit voor de zesde ‘Dag van de 4de Pijler’ op
zaterdag 2 maart van 9u30 tot 16u00 in het Vlaams Parlement

Iedereen die betrokken is bij een project in het Zuiden is van harte welkom voor een inspirerende dag vol informatie, workshops, ontmoetingen en uitwisseling met andere projecten.

Schrijf nu in en ontdek het programma

Partners voor een duurzame toekomst:
Een duurzame verandering realiseren, doe je niet alleen. Veel van onze projecten hangen af van de partners waar we in het Zuiden mee samenwerken. Daarom verdiepen we ons in de sterktes en zwaktes van een goede partnerrelatie met onze partnerorganisaties in het Zuiden. Tijdens de plenaire sessie en de workshops pik je onmisbare en inspirerende informatie mee voor je project. Nadien kan je deelnemen aan twee workshops en netwerksessies waar je projecten ontmoet die actief zijn in hetzelfde land of rond hetzelfde thema. 

De Dag van de 4de Pijler is een  initiatief van het 4de Pijlersteunpunt van 11.11.11, met de steun de Vlaamse overheid.

Deelnemen is gratis. Iedereen met interesse in burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking is van harte welkom.

fotobalk4

Programma

Overzicht van de Workshops

Overzicht van de partnersessie en vormingen

Schrijf je in

PROGRAMMA 

Op zaterdag 2 maart 2019

9:30 - Onthaal
Vlaams Parlement
Ingang via bezoekerscentrum, IJzerenkruisstraat 99, Brussel

10:00 - Plenair gedeelte 

Presentatie: Annabelle Van Nieuwenhuyse.

Naar een gelijkwaardig partnerschap met het Zuiden
Lezing door Patrick Develtere
(Hoofdadviseur bij het Europees Centrum voor politieke strategie, denktank van de Europese Commissie)

Wat zijn de consequenties van de globaal veranderende relaties voor de wijze waarop we met het Zuiden samenwerken? Patrick Develtere - ‘bedenker’ van de benaming ‘4de Pijler’- bekijkt dit vanuit EU-perspectief, maar vertaalt dit ook naar de wereld van de 4de Pijler.

Vooruitblik naar de verkiezingen
Voor welke uitdagingen plaatsen de verkiezingen ons.

4de Pijlernieuws
Wat je niet mag missen in 2019.

10 jaar 4de Pijlersteunpunt
Vrijwilligers in de bloemen. 

11:30 - Workshops

Je kan kiezen uit zeven inhoudelijk workshops. 
Maak je keuze bij je inschrijving.
Overzicht van de workshops

*

12:30-13:30 - Lunch en infomarkt

*

13:45–15:45 - Partnersessie en vormingen

In de namiddag kan je kiezen uit 6 partnersessies of 2 inhoudelijk vormingen. 
De partnersessies bieden je de kans om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met andere 4de Pijlers die actief zijn in hetzelfde land of dezelfde regio.
Overzicht van de partnersessies en vormingen

15:45 - Receptie


Keuzeworkshops:  (12:30-13:30)

1. De Vuurkampioen – documentaire van Roel Nollet uit de Vranckx-reeks over de harde realiteit in Congo en de kracht van de Congolezen om te overleven (25’). Nabespreking met de reportagemaker. Champion "Incendie" Ndangi, een ex-bokskampioen, wil in Kinshasa een onafhankelijke televisieredactie uitbouwen. Maar persvrijheid bestaat niet in Congo en materiaal is duur. Toch zet de Vuurkampioen alles op het spel.  

2. Naar een integriteitscode voor 4de Pijlers? – Luc Callaerts (11.11.11) - Hoe willen we ons als organisaties opstellen als we in het Zuiden aan de slag gaan? Het 4de Pijlerpanel startte met een denktraject rond een integriteitscode voor 4de Pijlers. Luc Callaerts licht toe hoever dat staat. Tijdens een groepsdiscussie bekijken we wat zo’n code kan en moet inhouden.

3. De kracht van jonge Afrikaanse ondernemers  - Bjorn Macauter (Ondernemers voor Ondernemers) - De organisatie Ondernemers voor Ondernemers (OvO) ging in 2018 in zee met 10 beloftevolle Afrikaanse sociale ondernemers en 4de Pijlers.  Ondernemers voor Ondernemers helpt deze 4de Pijlers om hun dromen in hun thuisland te realiseren. Bjorn Macauter licht toe hoe ze die aanpak ook rechstreeks in Afrika gaan toepassen, samen met Belgische ondernemingen en diaspora.

4. Werken rond tienerzwangerschappen - Christine Moreel (Powered by Love - Lifeschool Ghana) - Meisjes en jonge vrouwen raken vlug zwanger in Ghana: seks is er vaak een ruilmiddel voor een maaltijd of een nieuw kapsel… Ze worden gemeden of verstoten door hun familie. In hun overlevingsstrijd als alleenstaande moeder worden ze meestal snel opnieuw zwanger… Een realiteit in heel wat landen, maar hoe gaan we daarmee om? 

5. Tips & tricks voor een sterke communicatie met je 4de Pijler– Hilde Verhelst (communicatie-experte/Vriendinnen van Zambia vzw) - Een communicatieplan opstellen: Wie wil je bereiken? Wat wil je vertellen en via welke kanalen? Daarna volgen tips & tricks over een waaier van communicatiekanalen: een website, e-zine, facebookpagina, folder, affiche, gadgets, pers…Hilde Verhelst is persverantwoordelijke van het Antwerpse provinciebestuur en bezieler van 4de Pijler Vriendinnen van Zambia.  

6. Klimaat en ontwikkelingssamenwerking – Lien Van Damme (beleidsmedewerker klimaat van 11.11.11) - Elke kg CO2 die wij uitstoten, legt een hypotheek op de toekomst in het Zuiden...maar hoe zit het met de klimaatakkoorden en met klimaatvluchtelingen?  Welke gevolgen heeft de klimaatopwarming voor ontwikkelingssamenwerking? Wat kunnen we doen als 4de Pijlers? Lien Vandamme was er bij toen de klimaatakkoorden in Katowitce en Parijs werden ondertekend en geeft ons een stand van zaken van de 'Klimaattoestand'.

7. Onderwijs: Hoe partnerscholen ten volle het stuur in handen laten houden?-  Josiane Frans (Leraars zonder Grenzen) - Hoe kunnen partnerscholen ten volle het stuur in handen houden. Wat is de rol dan van de 4de Pijler? Josiane Frans, bestuurslid Leraars zonder Grenzen. (Leraars zonder Grenzen)  


Partnersessies en vormingen: (13:45–15:45)

De partnersessies bieden je de kans om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met andere 4de Pijlers die actief zijn in hetzelfde land of dezelfde regio.

1. Partnersessie Latijns-Amerika - Ingeleid door Thomas Craenen (Latijns-Amerika-coördinator van Broederlijk Delen)

2. Partnersessie Azië (Filipijnen, Indonesië, Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar ea…) - Ingeleid door Kris Van Slambrouck (Azië-expert 11.11.11)

3. Partnersessie India - Ingeleid door Prakash Goossens (Side by Side India / Fracarita)

4. Partnersessie Congo / Centraal-Afrika - Ingeleid door Congo-kenner en expert Kris Berwouts

5. Partnersessie West-Afrika (Senegal, Gambia, Burkina Faso, Mali, Niger, Ghana, …)

6. Partnersessie Oostelijk-Afrika (Kenia, Tanzania, Oeganda, ….)

7. Vorming: Op weg met Facebook en met sociale media - Begeleiding: Hilde Verhelst

8. Vorming coöperaties: Zelfhulp door samen ondernemen. Ontdek de mogelijkheden van het coöperatief model. - Begeleiding: Trees Vandenbulcke (Adviseur coöperatief ondernemen – CERA) - -  Wereldwijd zijn meer dan 1,2 miljard mensen lid van meer dan 3 miljoen coöperaties. Liefst 75% van de Fair Trade-producten zijn afkomstig van coöperaties. De leden helpen zichzelf en elkaar door samen te werken. Ze realiseren wat alleen niet mogelijk zou zijn. In een wereld waar de rijkdom zich concentreert bij een steeds kleinere groep, is er nood aan coöperatief ondernemerschap waarbij de meerwaarde terugvloeit naar een grote(re) groep van ‘gebruikers’; nood aan mensgerichte bedrijven die een economische én sociale meerwaarde creëren. Trees Vandenbulcke biedt je inzicht in het coöperatief model en hoe je als 4de pijler-initiatief samenwerking kan aangaan met coöperaties. 


Schrijf je in:

 1. Schrijf je hier in voor de 'Dag van de 4de pijler' in het Vlaams parlement op 2 maart 2019

  Inschrijven kan t.e.m. zondag 24 februari 2019
 2. Voornaam(*)
  Ongeldige invoer
 3. Familienaam(*)
  Ongeldige invoer
 4. Organisatie(*)
  Ongeldige invoer
 5. Geboortedatum(*)
  Ongeldige invoer
  Je geboortedatum is vereist voor de verzekering van het Vlaams Parlement. Om veiligheidsreden zal je ook je identiteitskaart moeten vertonen bij het betreden van het Vlaams Parlement
 6. E-mailadres(*)
  Ongeldige invoer
 7. Workshops
  Van 11:30 tot 12:45 kan je deelnemen aan één van deze 7 keuzeworkshops.
  Duid aan wat je eerste voorkeur (1) is en je tweede voorkeur (2)

 8. 1. De Vuurkampioen
 9. 2. Naar een integriteitscode voor 4de Pijlers?
  Ongeldige invoer
 10. 3. De kracht van jonge Afrikaanse ondernemers
  Ongeldige invoer
 11. 4. Werken rond kinderzwangerschappen
  Ongeldige invoer
 12. 5. Tips & tricks voor een sterke communicatie met je 4de Pijler
  Ongeldige invoer
 13. 6. Klimaat en ontwikkelingssamenwerking
  Ongeldige invoer
 14. 7. Onderwijs: Hoe partnerscholen ten volle het stuur in handen laten houden?
  Ongeldige invoer
 15. Partnersessies en vormingen
  In de namiddag van 13:45 tot 15:45 kan je kiezen uit 6 partnersessie of 2 inhoudelijk vormingen.
  Duid aan wat je eerste voorkeur (1) is en je tweede voorkeur (2)

 16. 1. Partnersessie Latijns-Amerika
 17. 2. Partnersessie Azië
  Ongeldige invoer
 18. 3. Partnersessie India
  Ongeldige invoer
 19. 4. Partnersessie Congo / Centraal-Afrika
  Ongeldige invoer
 20. 5. Partnersessie West-Afrika
  Ongeldige invoer
 21. 6. Partnersessie Oostelijk-Afrika
  Ongeldige invoer
 22. 7. Vorming: Op weg met Facebook en met sociale media
  Ongeldige invoer
 23. 8. Vorming coöperaties: Zelfhulp door samen ondernemen
  Ongeldige invoer
 24. 11.11.11 respecteert uw privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Uw gegevens gebruiken we enkel om u op de hoogte te houden van onze activiteiten. Indien u vragen hebt over de manier waarop 11.11.11 omgaat met uw persoonsgegevens, kunt u zich informeren via onze Privacyverklaring die ook op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar is bij 11.11.11, Dienst Communicatie, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel. U kunt uw vraag ook richten aan de verantwoordelijke voor privacy van 11.11.11 (DPO): via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 11.11.11, DPO, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel