Filipijns scheepstouwenproject Rope Hope wint 4de Pijlerwedstrijd

Op de Dag van de 4de Pijler bekroonde de jury het initiatief Rope Hope als meest inspirerende 4de Pijlerproject. Rope Hope creëert nieuwe designproducten van gerecycleerde scheepstouwen uit de Filipijnse haven Cebu. Daar leeft een hele havengemeenschap van het recycleren van deze oude scheepstouwen.

De wedstrijd ‘4Nieuwers gezocht’ ging in aanloop van de derde Dag van de 4de Pijler op zoek naar vernieuwende 4de Pijlerprojecten. 51 projecten waagden hun kans. De jury nomineerde 10 projecten en koos uiteindelijk voor Rope Hope. De publieksprijs was voor Village Support Rangaroon, een project van kleinschalig duurzaam toerisme in Noord-India. 11.11.11-voorzitter Jos Geysels overhandigde hen de juryprijs (€ 2000) en publieksprijs (€ 1000) in het Vlaams Parlement. 

Het ROPEHOPE-verhaal begint bij oma Diosdada. Ze is een gepassioneerde ondernemende vrouw die haar brood verdient door het recycleren van oude scheepstouwen in de arme havenbuurt van Cebu in de Filipijnen.  40 jaar geleden was ze de eerste, vandaag is er een hele recycling-gemeenschap ontstaan die oude scheepstouwen ontmantelt en herwerkt tot nieuwe touwen.

Livable Products, een initiatief van designer Sep Verboom, verwerkt deze touwen tot nieuwe designproducten die hier worden verkocht. Door de lokale gemeenschap te betrekken bij het ontwerpproces geeft Livable Products hen de kans traditionele weeftechnieken te combineren met vernieuwende creativiteit. Zo worden oude scheepstouwen omgetoverd tot nieuwe Livable Products.  (Bekijk de korte vimeo-documentaire van Rope Hope - www.livableproducts.org/projects/rope/ )

Village Support Rangaroon verzamelde de meeste stemmen via internet en won zo de publieksprijs. “We hebben er heel hard aan gewerkt en iedereen die we kenden gemobiliseerd, maar zo hebben ook honderden nieuwe mensen ons project leren kennen.”, vertelt Annie Nijs.  Explorers Group Rangaroon is een zelfhulpgroep van jonge werkloze mannen en vrouwen die een duurzame dorpseconomie tot ontwikkeling willen brengen via een project van kleinschalig en ecologisch dorpstoerisme in het dorp Rangaroon in Noord-India. De prachtige ligging van het dorp aan de voet van de Himalaya en zijn bevolking met Nepalese roots bieden heel wat toeristische troeven. (www.4depijler.be/organisatie/4depijler/village_support_rangaroon)

Het project ‘De kip met de gouden eieren’ van Solidev vzw, tot slot, kreeg een bijzondere vermelding van de jury.  Solidev vzw is een 4de Pijlerinitiatief van een groep Rwandese inwoners van het Vlaams-Brabantse Asse.  Ze ondernemen in hun thuisland een goed doordacht kleinveeproject met plattelandsvrouwen. Maar het project draait niet alleen om kippen en eieren. Het gaat vooral over sparen en investeren en over sociale bescherming en toegang tot gezondheidszorg.  (www.4depijler.be/organisatie/4depijler/solidev)

Ontdek de 10 genomineerde projecten van de wedstrijd op www.dagvande4depijler.be
Meer info: 4de Pijlersteunpunt – 02 536 19 51 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.4dePijler.be