Santé! - PalliaFamilli integreert palliatieve zorg in Congo

In het kader van de 'Santé'-campagne plaatsen we elke maand een 4de Pijler in de kijker die zich actief inzet voor gezondheidszorg.

4de Pijler IYAD en het team van PalliaFamilia in Kinshasa verrichten pionierswerk door palliatieve zorgen te integreren in het Congolese gezonheidssysteem.

Onderteken de petitie. voor betere basisgezondheidszorg. Santé!

 

Santé! – PalliaFamilli integreert palliatieve zorgen in het Congolese gezondheidssysteem

IYAD is een initiatief van de Antwerps-Congolese verpleger Kananga Anselme Mubeneshayi. In 2010 startte hij met een project om palliatieven zorgen te integreren in het bestaande gezondheidssysteem in Congo.

In Kinshasa werd een mobiel team in het leven geroepen dat mobiel elke dag zorgen biedt vijfentwintig mensen in hun laatste levensfase: om hun pijn te verlichten en om hen aan hun levenseinde nog de best mogelijke levenskwaliteit te bieden. Het team bestaat uit vijf verpleegkundigen, een hoofdverpleegkundige, kinesist, arts en psycholoog.

Het team van Palliafamillia verricht pionierswerk. Er is nog veel werk om de bevolking te sensibiliseren voor palliatieve zorgen. Om de filosofie van de palliatieve zorg te integreren in het gezondheidssysteem van Congo werkt IYAD samen met ziekenhuizen en gezondheidscentra in de gemeente Mont Ngafula in Kinshasa en met vaste partners in België: Sint-Camillus Antwerpen, Coda hospice (Antwerpen), Palliatieven hulpverlening Antwerpen (PHA)  en Prof. Manu Keirse (Leuven)

In 2013 organiseerde IYAD voor het eerste Internationaal Congres rond Palliatieve Zorgen in Congo met internationale deskundigen en artsen uit de Congolese medische sector en. In 2015 was er al een tweede editie. IYAD wil een structuur uitbouwen om de permanente vorming op gebied van palliatieven verzorging te verzekeren voor gezondheidspersoneel.

Meer over IYAD en Anselme Kananga