Nieuws

Cover start up kit 300 borderVorige maand lieten we je kennis maken met onze START-UP KIT Kinderrechten. Nog duidelijker wordt alles als je basisprincipe van het Kinderrechtenverdrag beter leert kennen. Deze maand Principe 1: “Het belang van het Kind”.

11.11.11 Changemakers affiche A4 150

We nodigen jullie uit om het verhaal van jullie Changemaker toe te voegen aan de Changemaker-campagne van 11.11.11. 

Changemakers zijn personen, organisaties en bewegingen in het Zuiden die zich op een opmerkelijke manier engageren om een maatschappelijk probleem op te lossen. Hun voorbeeld inspireert en brengt anderen in beweging. Maar hun engagement vraag ook moed, want in veel landen worden Changemakers steeds meer geconfronteerd met een krimpende democratische ruimte.

Ook 4de Pijlers ondersteunen Changemakers. Stuur ons daarom een A4tje met enkele foto’s over jullie ‘changemaker. Dan plaatsen wij hem in de kijker op onze campagnewebsite.

En zo maak je misschien ook kans op een prijs voor je project, want op de Dag van de 4de Pijler bekronen we de meest inspirerende Changemakers uit 4de Pijler.

Cover start up kitWerkt je project met kinderen? Dan kan je vanaf deze maand aan de slag met de nieuwe START UP-kit “Kinderrechten, uitgewerkt door het 4de Pijlersteunpunt en KIY0, op basis van de ervaring die we bij 4de Pijlerorganisaties heb verzameld.

Je ontdekt stap voor stap de 4 principes Kinderrechtenverdrag. Met de vragenlijst kan je in groep een zelfevaluatie maken van je project. En je kan beroep doen op de medewerkers van KIYO voor advies en begeleiding.

Je kan de START UP-kit downloaden op een aparte pagina in ons 4de Pijler-Handboek. Je kan ook aan de slag met je projectpartners in het Zuiden, want alle materiaal is ook beschikbaar en te downloaden  downloaden in het Frans en het Engels

We plaatsen elke maand één van de vier basisprincipes van het Kinderrechtenverdrag in de kijker: 1. het belang van het Kind. - 2. Recht op leven, overleven en ontwikkeling – 3. Participatie en 4. Non-discriminatie. Deze maand starten we met een algemene kennismaking.

Wist je dat elke VZW uiterlijk op 30 september verplicht alle begunstigden van de VZW officieel moet registreren? Dat is een kleine administratieve ingreep waaraan elke VZW toch even aandacht moet besteden.

Wat is de 'UBO'?

De Wet van 18 september 2017 bepaalt dat alle rechtspersonen verplicht zijn om uiterlijk op 30 september 2019 voor de eerste maal de ‘uiteindelijk begunstigden’ (UBO of ‘Ultimate Beneficial Owner’) van hun juridische entiteit te registreren.

Deze regeling is ingevoerd in het kader van de internationale strijd tegen terrorisme en is bedoeld om te voorkomen dat natuurlijke personen met malafide bedoelingen zich verschuilen achter een onderneming of vereniging voor het witwassen van geld of het financieren van terrorisme.

Hoe kan je hieraan tegemoet komen?

DSC 1157 klein

Op 20 en 21 juni organiseerde het 4de pijlersteunpunt van 11.11.11 in Brussel een Europese conferentie over de rol van ‘burgerinitiatieven voor internationale solidariteit“ in diverse Europese landen.

120 deelnemers uit 14 landen deelden ervaringen over de manier waarop 4de Pijlers ook ‘changemakers’ kunnen zijn voor de SDG’s: via de projecten die ze opzetten in het Zuiden én door burgers in eigen land in beweging te brengen.

BEKIJK HET FOTOALBUM

Uitn 4de Pijlerconferentie 2019 600

op donderdag 20 en vrijdag 21 juni

ENABEL Conference Center, Brussel 

Burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking als ‘changemakers’ voor de SDG’s

Lees het volledige progamma / schrijf in voor de conferentie

Op 20 en 21 juni organiseert het 4de Pijlersteunpunt van 11.11.11, in samenwerking met een netwerk van ngo's en universiteiten, een Europese 4de Pijlerconferentie in Brussel.

In heel Europa zijn duizenden burgerinitiatieven steeds nadrukkelijker aanwezig zijn als actor van internationale solidariteit. We stellen ons de vraag of zij ook een rol kunnen spelen als "changemakers" voor de SDG's? In het Zuiden of als actoren van verandering in onze eigen samenleving? En welke ondersteuning verdienen ze?

Deze tweedaagse netwerkconferentie biedt een uniek platform om hierover uit te wisselen met beleidsmakers, praktijkmensen, academici en vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit diverse Europese landen.

Het volledige programma vind je online op www.cigsconference.be/nl.

Deelnemen is gratis en je kan inschrijven voor één of voor beide dagen.

Voor het derde jaar op rij ontvangen 100 4de Pijlers een steun van 1000 euro die ze kunnen aanwenden om één van hun projecten te realiseren.

Die steun komt van het 11.11.11-fonds voor 4de Pijlers, met middelen afkomstig van de jaarlijkse 11.11.11-campagne.      

Slechts tweederde van de ingediende projecten kon weerhouden worden. Voor de onafhankelijke jury was het een hele opdracht om een selectie te maken.

Bekijk hier de gesteunde organisaties

DSC 5860 klein

Meer dan 260 enthousiaste 4de Pijlervrijwilligers namen deel aan de 6de Dag van de 4de Pijler in het Vlaams Parlement. Centrale gast was Patrick Develtere, de bedenker van het begrip '4de Pijler' 

Om de 10 verjaardag van het 4de Pijlersteunpunt te vieren, werden de vrijwlligers van het eerste uur in de bloemen gezet.

Bekijk het fotoalbum op Facebook.

DSC 5710 klein

Naar aanleiding van de 10e verjaardag van het 4de Pijlersteunpunt was Patrick Develtere de centrale gast op de Dag van de 4de Pijler op 2 maart. De 'bedenker' van het begrip 4de pijler blikt terug en schets de eigenheid de 4de Pijlers.  "Het is anders werken in een geglobaliseerde wereld. 4de Pijlers hadden dat vroeg door" zegt Develtere

FB header dag van de 4de pijler 2019 600


We nodigen je graag uit voor de zesde ‘Dag van de 4de Pijler’ op 
zaterdag 2 maart van 9u30 tot 16u00 in het Vlaams Parlement

Iedereen die betrokken is bij een project in het Zuiden is van harte welkom voor een inspirerende dag vol informatie, workshops, ontmoetingen en uitwisseling met andere projecten.

Schrijf nu in en ontdek het programma

Pagina 1 van 5