logo

Op internationale remittances day vraagt 11.11.11 dat overschrijvingskosten sterk verminderen

Nieuws

Op internationale remittances day vraagt 11.11.11 dat overschrijvingskosten sterk verminderen

Vandaag, 16 juni is het World Remittances Day. 11.11.11 deed daarom een oproep voor een tijdelijk nultarief voor internationale geldtransfers. Het blijkt immers dat migranten wereldwijd door de coronacrisis één vijfde minder steun naar huis kunnen sturen. En dat juist nu veel families in ontwikkelingslanden een heel moeilijk periode doormaken.

 

We laten deze strijd niet los.

Eind 2018 onderschreven 195 4de Pijlerorganisaties de oproep aan minister De Croo om de kostprijs van internationale geldtransfers te beperken tot 3%. Nu vragen we, net zoals VN Secretaris Generaal Antonio Guterres, om die kost zo dicht mogelijk bij 0 te krijgen. Die kostprijs heeft immers een grote impact op de remittances: de steunbijdragen die migranten wereldwijd naar de families in hun thuisland sturen.
Daarom vragen we aan minister van Ontwikkelingssamenwerking en Financiën De Croo om de geldtransferbedrijven samen te brengen en de kosten voor het sturen van geld naar ontwikkelingslanden terug te dringen.

Op langere termijn is een plan van aanpak nodig om structureel werk te maken van goedkopere remittances. De overheid moet regelgevend optreden en de drempels verlagen die momenteel een eerlijk speelgeld bemoeilijken. Op die manier komt er meer ruimte voor kleinere spelers op een markt die gedomineerd wordt door enkele grote bedrijven.

 

Eén vijfde minder geldtransfers van migranten naar ontwikkelingslanden door coronacrisis

Door de coronacrisis staan de financiële transfers van migranten naar ontwikkelingslanden nu onder zware druk. Volgens de Wereldbank zullen de bedragen die migranten naar hun familie in het land van herkomst sturen, dalen naar 109 miljard dollar. Een vermindering van 19,7%!

Die inkomstenbron dreigt in elkaar te storten nu arbeidsmigranten wereldwijd zwaar getroffen zijn door de crisis. De werkloosheid neemt toe in de belangrijkste regio’s van waar remittances verstuurd worden: Europa, de VS en de Golfstaten. Arbeidsmigranten werken vaak in zwaar getroffen sectoren (zoals horeca, huishoudhulp en toerisme) en in kwetsbare statuten. Ook in België steeg de werkloosheid de voorbije periode sterker bij mensen met migratieachtergrond.

De gevolgen daarvan zijn erg zwaar voor veel ontwikkelingslanden die nu al kreunen onder de economische gevolgen van de coronacrisis.

 

> Lees hier het volledige persbericht.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors