logo

Overzicht ateliers en workshop

Overzicht ateliers en workshop

Overzicht ateliers en workshop

Tijdens de namiddag kan je kiezen uit 9 ateliers.

Geef bij je inschrijving je 1e, 2e en 3e keuze op:. De meeste sessies duren 1 uur (zodat je twee sessies kan volgen). Een aantal sessies duren de hele namiddag (en dan kan je maar één sessie volgen).

1. Briljante mislukkingen (Paul Iske)

Paul Iske gaat tijdens dit atelier dieper in op de inzichten uit zijn presentatie van de voormiddag: Hoe kunnen we bijleren uit wat er mis loopt met onze projecten? Hoe leren we het risico op falen voor lief nemen? Hoe helpt het ons om ons eigen project te versterken?

2. Ubuntu: Wat leren wij van deze Afrikaanse filosofie over verbondenheid? (Marjan Meganck en Elke Ijzerman)

“Ik ben omdat wij zijn” zingt Tourist LeMC in ‘Ubuntu’, het themanummer van de Changemaker-campagne van 11.11.11. Ubuntu is een traditionele filosofie uit Zuidelijk-Afrika die draait om verbondenheid, geven en nemen en delen met elkaar. Met Marjan Meganck en Elke Ijzerman ontdekken wij wat Ubuntu ons kan leren en hoe de rijkdom van Afrika ook voor ons Europeanen een inspiratiebron kan zijn.

3. Exitstrategie: Hoe stop je met je project? (Martje Nooij, Stichting projecten Zuid-Afrika)

(Let wel:. DIT ATELIER DUURT TWEE UUR)
Weet je al hoe je ooit met je project gaat stoppen? Heb je daar al eens over nagedacht? Het is een uitdagende vraag, die meestal buiten beeld blijft. Toch is een goed doordachte ‘exitstategie’ het halve werk. Ook als je niet echt van plan bent om te stoppen. Martje Nooij ontwikkelde praktische toolkit die je hierbij kan helpen.

4. Budgetsteun: Mensen ‘gratis’ geld geven, werkt het of niet? (Maarten Goethals Eight-World)

Twee jaar lang dorpsbewoners gewoon ‘gratis’ geld geven: kan je zo een heel dorp uit de armoede halen? Het is een uitdagend experiment. ‘Budgetsteun’ is een principe dat her en der opduikt binnen ontwikkelingssamenwerking. Maarten Goethals ging er mee aan de slag met zijn organisatie Eight World en deelt zijn ervaringen. Maar werkt het of niet? En wat leren we hieruit voor onze projecten.

5. De kinderrechtendimensie van je project (Sandra Bootsma, KIYO)

Sandra Bootsma laat je kennismaken met de Start-Up Kit rond kinderrechten die KIYO in samenwerking met het 4de Pijlersteunpunt heeft uitgewerkt. Alle vragen over omgaan met kinderen kunnen aan bod komen. Je ontdekt hoe je concreet aan de slag kan in je project rond een bepaald probleem.

6. Goederen verzenden naar het Zuiden (Ilona De Coster – Wereld Missie Hulp)

Wereld Missie Hulp begeleidt veel 4de Pijlers die goederen naar hun projecten verzenden. Het plaats ons telkens voor veel praktische vragen: Is het wel altijd nuttig en nodig om goederen te verzenden? Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost het? Wat komt er allemaal bij kijken? Ilona De Coster beantwoordt je vragen vanuit haar ervaring op de verzendingsdienst van WMH.

7. Ontwikkelingssamenwerking 2.0 (11.11.11)

Welke rol speelt ontwikkelingssamenwerking, volgens jou, in onze samenleving vandaag? Is het belangrijk dat we mondiale solidariteit hoog op de agenda houden? En welke soort solidariteit en samenwerking moeten we dan, volgens jou, voorop stellen? 11.11.11 start hierover in 2020 een dialoog waarin ook de stem van de 4de Pijler in Vlaanderen niet mag ontbreken. Die van jou dus ook niet!

8. Communicatie: Hoe kom je met je 4de Pijler in de pers? (Hilde Verhelst, communicatiedeskundige provincie Antwerpen)

Hoe kom je met je 4de Pijler in de pers? Hoe bouw je een relatie op met journalisten? Wat verwachten zij? Welke mogelijkheden zijn er? Hilde Verhelst deelt haar ervaring als communicatiedeskundige bij de provincie Antwerpen, maar is ook actieve vrijwilligster van 4de Pijler ‘De vriendinnen van Zambia”

9. Jouw project ondersteund door Wilde Ganzen? (Wilde Ganzen)

Vanaf 2020 biedt de Nederlands organisatie Wilde Ganzen ook Vlaamse 4de Pijlers de kans om via hen projectsteun te verwerven. En dat volgens de beproefde werkwijze die Wilde Ganzen in Nederland al 60 jaar lang hanteert voor het ondersteunen van projecten. We vernemen hoe ze hier nu ook in Vlaanderen mee aan de slag gaan, en wat de voorwaarden zijn.

 

SCHRIJF IN VOOR DE DAG VAN DE 4DE PIJLER

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors