logo

60% belastingvermindering in 2020! Regering beslist aangepaste fiscale regeling voor giften.

Nieuws

60% belastingvermindering in 2020! Regering beslist aangepaste fiscale regeling voor giften.

De regering besliste deze week om de belastingvermindering op te trekken van 45% naar 60% voor giften die in de loop van 2020 worden gestort aan een erkende organisatie. De regering wil zo de vrijgevigheid stimuleren en de steun aan maatschappelijke organisaties een flinke boost geven in het kader van covid-19-steunmaatregelen.

Iedereen die in de loop van 2020 een fiscaal aftrekbare gift doet aan een erkende organisatie kan rekenen op een fiscale korting van 60 % in plaats van 45 %.  Dus: Schenk je € 40 aan een organisatie, dan recupereer je daarvan € 24 via je belastingaangifte van 2021.

Heel wat 4de Pijlerinitiatieven bieden die fiscale attesten aan hun schenkers aan. Ofwel via een eigen erkenning of in samenwerking met een andere organisatie. Voor hen is deze maatregel ongetwijfeld een hart onder de riem. Door het wegvallen van fondsenwervingsactiviteiten hebben heel wat organisaties immers behoorlijk wat inkomsten zien wegvallen dit jaar.

Daarnaast mogen schenkers in 2020 uitzonderlijk 20% van hun totale netto belastbaar jaarinkomen als aftrekbare gift schenken. In een ‘normaal’ jaar is dat plafond ‘slechts’ 10%. Maar natuurlijk betreft deze maatregel slechts een beperkt aantal ‘grote’ schenkers.

De beslissing van 12 juni maakt deel uit van de steunmaatregelen in het kader van het derde luik van het Federaal Plan voor Sociale en Economische Bescherming. Zij is “gericht op de vrijwilligerssector en zal non-profitorganisaties waarvan de activiteiten van algemeen belang zwaar zijn getroffen door de crisis steunen ”.

De maatregel werd aangebracht door de Vereniging voor Ethische Fondsenwerving die vaststelt dat veel verenigingen en stichtingen, die werken voor het maatschappelijk belang en sterk afhankelijk zijn van giften, de Corona-crisis erg moeizaam ondergaan.

Heb je vanuit je 4de Pijlerorganisatie concrete vragen hierover, contacteer dan gerust het 4de Pijlersteunpunt via info@4depijler.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors