logo

Wordt het een ‘Minder Warme Week’ voor 4de Pijlerinitiatieven? (Nieuw concept Warmste Week koel onthaald)

Nieuws

Wordt het een ‘Minder Warme Week’ voor 4de Pijlerinitiatieven? (Nieuw concept Warmste Week koel onthaald)

Vorige week werden we verrast door het nieuwe concept voor de Warmste Week: vrijwilligerswerk staat in 2020 centraal en er wordt niet meer ingezet op fondsenwerven. Toch kan de Warmste Week misschien nog een meerwaarde bieden voor de 4de Pijler.

Mogen we nog voor elkaar zorgen over de grenzen heen?

Zorgen voor elkaar: het is een mooi vertrekpunt. Ook bij 4de Pijlerinitiatieven draait het daar natuurlijk om. Maar veel 4de Pijlerinitiatieven rekenen ook op de Warmste Week om tijdens de eindejaarsperiode fondsen voor hun projecten bij elkaar te krijgen. Dit jaar nog meer dan anders, nu heel wat activiteiten tijdens het voorjaar noodgedwongen niet konden plaatsvinden door de Corona-crisis.

Voor de Fundraisers Alliance Belgium, de netwerkorganisatie voor fondsenwervers in België, kwam deze beslissing van de VRT als een donderslag bij een al donkere hemel:

“Het stopzetten van een campagne als de Warmste Week om geld in te zamelen, net in het jaar van deze grote economische crisis, lijkt de Fundraisers Alliance Belgium allerminst evident en gewenst. Op het moment dat heel wat goede doelen door het wegvallen van hun acties financieel voor een moeilijke situatie staan, dreigt deze beslissing er nog een flinke schep bovenop te doen. Terwijl het stimuleren van vrijgevigheid net een extra duw in rug kan gebruiken.”

Dit nieuwe concept zet de facto ook de internationale solidariteit op een zijspoor. Dat betreuren we vanuit 11.11.11 enigszins. We mogen trots zijn dat we tijdens de corona-crisis zo goed voor elkaar hebben gezorgd. Maar blijft er ook ruimte om te zorgen voor ‘anderen’ en voor solidariteit buiten de Europese grenzen? Internationale solidariteit lijkt op diverse fronten soms snel buiten beeld te vallen. Maar lokale solidariteit heeft ook nood aan een globale dimensie.

Vrijwilligers als deel van de oplossing

We zijn natuurlijk ook allemaal op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zo heeft de Warmste Week ons misschien toch ook wat te bieden. Het is uiteraard niet vanzelfsprekend om iedereen die wil meehelpen, te betrekken bij de realisatie van het project zelf. Maar je kan die vrijwilligers natuurlijk ook betrekken voor het organiseren van … fondsenwervende activiteiten hier in Vlaanderen. Ook dat is vrijwilligerswerk!

Misschien moeten we het concept van de Warmste Week dan ook maar zo invullen: onze 4de Pijlerorganisatie zoekt vrijwilligers die willen meehelpen om fondsen te werven voor ons project! Help ons door een activiteit te organiseren die geld in het laatje brengt: een quiz, een solidariteitsmaaltijd, een benefietavond, een helpende hand op de kerstmarkt… Maar de dynamiek van de Warmste Week zal natuurlijk niet dezelfde zijn.

We hebben intussen jullie signalen over het wegvallen van heel wat middelen goed ontvangen. We bekijken nog of we jullie dit najaar extra kunnen begeleiden rond fondsenwerving. Want het is geen evident jaar op vlak. Hou daarvoor onze nieuwsbrief in de gaten.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors