logo

APOPO

APOPO

OFFICIELE NAAM 4de PIJLER

APOPO

WERKGEBIED IN HET ZUIDEN

Angola, Cambodja, Ethiopië, Mozambique, Tanzania, Zimbabwe

MISSIE

Onze missie is het ontwikkelen van een geurdetectietechnologie om oplossingen te bieden voor globale problemen in functie van positive sociale verandering. Onze kernwaarden zijn kwaliteit, innovatie, sociale verandering en diversiteit. Voor meer informatie: https://www.apopo.org/en/who-we-are/our-mission

HISTORIEK

APOPO ontstond in 1995 wanneer twee studenten Productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen (Bart Weetjens en Christophe Cox) onderzochten of ratten getraind kunnen worden om landmijnen en andere explosieven te detecteren in de grond. Met de steun van het departement Biologie van de Universiteit van Antwerpen en de financiële steun van de Belgische overheid, werden de eerste onderzoeken uitgevoerd. Dit bleek succesvol. Eén ding was zeker: Afrikaanse Hamsterratten gingen landmijnen opsporen! Dit was de start van APOPO, "We train rats to save lives".


De operationele kant van het project verhuisde naar de Sokoine University of Agriculture in Morogoro, Tanzania, terwijl het administratieve hart en het bestuur in België gevestigd bleef, namelijk binnen de Universiteit van Antwerpen. De HeroRATs van APOPO bewezen hun efficientie in de Mine Action industrie, wat kunnen ze nog meer? APOPO's Training&Innovation department onderzocht nieuwe toepassingen voor deze unieke geurtechnologie en kwam zo bij de detectie van ziekten. Zo werden de eerste tests gedaan om Tuberculose te detecteren in 2002 en is dit uitgegroeid tot een volwaardig departement waarbij de ratten TB-positieve sputumstalen op een efficiente wijze signaleren. Heden bestaat APOPO uit 3 departementen: Landmine detection, TB detection en Training & Innovation. 


Voor meer informatie: https://www.apopo.org/en/who-we-are/our-history

ACTIVITEITEN IN VLAANDEREN

Antwerpen

DOELGROEP(-en)

Plattelandsbevolking

THEMA'S

ecologie, Economie, Gezondheidszorg

SAMENWERKINGSVERBANDEN IN HET NOORDEN

Voor een overzicht: https://www.apopo.org/en/who-we-are/partners-and-donors

SAMENWERKINGSVERBANDEN IN HET ZUIDEN

Voor een overzicht: https://www.apopo.org/en/who-we-are/partners-and-donors

FOTOGALLERIJ

organisation_photo

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors