logo

Bello Belgo

Bello Belgo

OFFICIELE NAAM 4de PIJLER

Bello Belgo

WERKGEBIED IN HET ZUIDEN

Venezuela

MISSIE

Momenteel werkt Bello Belgo, in de constellatie van een joint venture, samen met Embajadores Communitarios, een gerespecteerde Venezolaanse organisatie met een lange en succesvolle geschiedenis. Deze organisatie is actief in Petare, een achtergestelde wijk in de hoofdstad Caracas.

Standaardmodel met vier Pillars:

(1) Vestiging en uitbouw van een ‘safe haven’ – een veilige plek in de gemeenschap waar jongeren kunnen samenkomen in het kader van het project.

(2) Trainings: Voorzien van trainings en activiteiten gedurende 1 jaarcyclus – focus op heel praktische skills: project management, communicatie, working in group, business bootcamp (marketing, accounting, etc.)

(3) Community Building: Visibiliteit creëren rond prangende lokale onderwerpen (e.g.: violence in school), waarbij de ouders, familie en directe gemeenschap betrokken wordt via een aantal relevante workshops en een groot evenement (festival).

(4) Sustainability Model: De jonge deelnemers ontwikkelen een business model – gebaseerd op lokale noden – en voeren dit ook uit in de praktijk, wat ondersteund wordt via de trainings en structurele steun. Het doel is om de jongeren een zin voor entrepreneurship mee te geven en om de lokale partner financieel zelfstandig te maken via deze initiatieven van de jongeren (geld gaat naar de lokale partner voor werking).

Praktisch gezien werken we met een lokale partner samen in jaarlijkse cycli om een groep jongeren intensief te begeleiden via een programma gericht op educatie (social-entrepreneurship, leiderschap en soft skills), middelen (veilige locatie, computers, etc.) en steun via een hechte groep en gemeenschap. Hierbij is het de bedoeling om van deze jongeren ‘ambassafors of change’ te maken om de structurele problemen van de lokale buurt van binnen uit stap voor stap te veranderen.

HISTORIEK

Fondacion Embajadas Communitarios (FEC) – In 2007 besloot een groep universiteitsstudenten uit Caracas, Venezuela om een sociaal project te starten gefocust op de noden van lokale buurten. Deze studenten namen alleen deel aan diplomatie-wedstrijden in de stijl van de Verenigde Naties en hadden als doel om de leiderschaps- en diplomatieke skills die tijdends deze wedstrijden verworven werden (public speaking, onderhandelen, etc.) over te dragen naar kansarme jongeren in 4 buurten in Caracas. Na 2 successvolle jaren breidde het project zich uit en kreeg het model op nationaal vlak steun van zowel de private als privé sector – niet gebonden aan enige politieke strekking.

Door de visibiliteit en het aanzien van FEC – gedreven door jonge studenten met een eigenzinnige visie - was een partnerschap met FEC een ideaal platform om de interesse van de stichtende leden van Bello Belgo in het model van FEC verder uit te bouwen. Het resultaat is het project Embajadas Communitarias.

ACTIVITEITEN IN VLAANDEREN

Antwerpen, Beveren, Leuven, Mortsel

DOELGROEP(-en)

Stedelijke bevolking, Kinderen en jongeren

THEMA'S

Economie, Gezondheidszorg, Onderwijs

DEZE 4de Pijler BIEDT MOGELIJKHEID OM VRIJWILLIGERS OF STAGIAIRS UIT TE STUREN

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors