logo

Een hart voor Congo

Een hart voor Congo

OFFICIELE NAAM 4de PIJLER

Een hart voor Congo

WERKGEBIED IN HET ZUIDEN

DR Congo

MISSIE

De lokale opvolging noodzakelijk om de besteding van de steun te evalueren. Vermits we samenwerken met ONGD Kanyundu, onder leiding van Broeder Louis Aerden, die in Katanga actief is vanuit Lubumbashi is dit mogelijk. Ons familielid Guy Capals woont en werkt in Lubumbashi. Via Guy hebben we contact met diverse organisaties ( gezondheidszorg, vakbonden,
Onze missie is ondersteuning van de plaatselijke bevolking ( onderwijs, gezondheidszorg, milieu en natuurbeheer, landbouw en visserij)

HISTORIEK

We zijn een kleine groep mensen uit Peer en omgeving die contacten heeft met Belgen in Lubumbashi (DRC). Enkelen hebben de streek reeds bezocht en zijn onder de indruk van de grote armoede van de gewone Congolees. Maar deze bezoekers hebben ook de weerbaarheid en de overlevingskracht van de Congolezen kunnen waarnemen. Als de mensen kansen krijgen, willen ze die ook grijpen. Daarom steunen we graag iniatieven die de plaatselijke bevolking net die kansen willen geven en laten verwezenlijken. Wij willen ons steentje bijdragen door bestaande projecten te steunen. Broeder Louis Aerden uit Opglabbeek en Guy Capals uit Peer wonen in Lubumbashi en zijn de mensen die zicht hebben op de noden aldaar en staan in voor de plaatselijke opvolging van de projecten die wij steunen. Broeder Louis is de verantwoordelijke voor de NGO KANYUNDU.

In het verleden hebben we al enkele projecten gesteund, nl

- We organiseerden een spaghettidag tvv Vélo vs. Viol, een fietskaravaan tegen seksueel geweld in Noord-Katanga. Een groep vrijwilligers, waaronder Guy Capals, trok met de fiets van dorp naar dorp om de lokale bevolking een video te tonen rond seksueel geweld om hier een debat over op gang te trekken. Voor meer informatie over deze actie, http://velovsviol.blogspot.com

- We zamelden naaimachines in voor verschillende dorpen. In deze dorpen zijn er verenigingen actief die hiermee aan de slag gaan om zo voor de bevolking een bron van inkomsten te genereren.

Zowel Guy als Louis hebben nauwe contacten met de verantwoordelijke van het centrum ‘Centre Balou’. Tijdens bezoeken aan Guy bezochten enkele van zijn familieleden dit centrum: een school en opvangcentrum voor kinderen met en zonder een beperking. Iedereen die er een bezoek brengt, is steeds onder de indruk van het geleverde werk, de zorgen die de mensen er krijgen, ondanks de beperkte middelen. Dit heeft ons doen overhalen om hen financieel te ondersteunen, waardoor we in 2015 tot onze acties tijdens Music for Life zijn gekomen. In deze periode besloten we dan ook om een vereniging op te starten, nl ‘Een hart voor Congo’. Met deze vereniging willen we graag in de toekomst acties blijven organiseren om bestaande projecten te ondersteunen. Momenteel kiezen we ervoor om het project ‘Centre Balou’ financieel te blijven ondersteunen en gaat de aandacht op deze website vooral uit naar dit centrum.

ACTIVITEITEN IN VLAANDEREN

Peer

DOELGROEP(-en)

Plattelandsbevolking, Personen met een beperking, Vrouwen

THEMA'S

Gezondheidszorg, Onderwijs

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors