logo

Kiewitfonds (afdeling van de VZWKiewit)

Kiewitfonds (afdeling van de VZWKiewit)

OFFICIELE NAAM 4de PIJLER

Kiewitfonds (afdeling van de VZWKiewit)

WERKGEBIED IN HET ZUIDEN

Zuid-Afrika

MISSIE

Onder het motto ‘investeren in kinderen is investeren in de toekomst van hun land’, focussen we zelf op projecten voor kinderen tot 18 jaar in Zuid-Afrika. Als het om personen met een handicap gaat is deze leeftijd echter niet begrenzend.  

Daarnaast willen we jongeren stimuleren om projecten in dezelfde sfeer te realiseren. Meestal gaat het om studenten die ergens in de derde wereld een stage deden en er na hun terugkomst een project willen steunen. Ze kunnen bij het Kiewitfonds terecht en afhankelijk van de kwaliteit van het project kunnen ze sponsoring krijgen.

Investeringen gebeuren bijna altijd rechtstreeks in de ontwikkelingslanden, niet via grote organisaties. Dit onder het motto: ‘Elke € die binnenkomst gaat naar projecten’, we vermijden overheadkosten. Meestal gaat het over structurele investeringen in infrastructuur en uitrustingen voor educatieve doeleinden. De laatste tijd wordt ook bekeken hoe meer ‘mens-gealerteerde’ steun kan gegeven worden. Kinesitherapie voor de kinderen van Huis Talje en het mede financieren van de ontwikkelen van een ‘Early childhood development’ programma zijn daar voorbeelden van. In principe wordt geen noodhulp gefinancierd maar in coronatijden hebben we daar van afgeweken. Bij uitzondering steunen we ook al eens een lokaal project. Zo zijn in het verleden kinderen van vluchtelingen in het asielcentrum van Houthalen-Helchteren van kleding voorzien.

HISTORIEK

Het Kiewitfonds is opgericht door oud-leden van Jeugdclub Hades (jaren ’70) uit Kiewit-Hasselt. Na de ontbinding van de Jeugdclub werd vanuit een heimwee gevoel een 2-jaarlijkse ‘Hades Revival’ georganiseerd waarvan de opbrengst naar lokale goede doelen ging. Deze formule was echter uitgeleefd vanaf 2006. Via contacten met de ‘Belgium Campus’, een door Limburger Enrico Jacobs opgerichte IT-Hogeschool in Pretoria, reisde onze voorzitter, Valère Knaepen, in datzelfde jaar naar Zuid-Afrika en dat bracht alles in een stroomversnelling. Hij ontmoette er Joan Griessel van Rotary Warmbaths die hem zo inspireerde en hem ervan overtuigde om iets voor Zuid Afrika en meer bepaald Bela-Bela (vroeger Warmbaths) te betekenen. Het Kiewitfonds was geboren.

ACTIVITEITEN IN VLAANDEREN

Hasselt

DOELGROEP(-en)

Kinderen en jongeren

THEMA'S

Infrastructuur

FOTOGALLERIJ

organisation_photo

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors