logo

Lake Bunyonyi Secondary School (LBSS)

Lake Bunyonyi Secondary School (LBSS)

OFFICIELE NAAM 4de PIJLER

Lake Bunyonyi Secondary School (LBSS)

WERKGEBIED IN HET ZUIDEN

Uganda

MISSIE

We willen de leer- en woonomgeving van de leerlingen van LBSS en daarmee ook de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. In de eerste plaats willen we de klaslokalen en slaapzalen van de school renoveren en zorgen voor een fatsoenlijke watervoorziening.

 

In een later stadium willen we een voedings- en gezondheidsproject opzetten.

HISTORIEK

In 2015 kwam mijn collega/vriendin Inge, op rondreis in Oeganda terecht op Bwama Island, een van de eilanden van Lake Bunyonyi, waar zich de Secondary School bevindt. In 1931 bouwde een Engelse arts van de Church Missionary Society deze vestiging als onderdak voor vele melaatsen. Nu dienen deze gebouwen als  schoollokalen, administratieve ruimtes en een internaat. Op hetzelfde eiland is ook een primary school, een kerkgebouw en een klein hospitaaltje gelegen.

Inge raakte erg geïnteresseerd in de school en besloot om er later terug te keren om er wetenschapslessen te gaan geven.  Ze vertrok in oktober 2017 voor een drietal weken naar Lake Bunyonyi en vroeg mij mee te gaan. Zij gaf daar les als leerkracht Biology en ik als leerkracht Art. Ik heb altijd lesgegeven in het Sint-Jozefsinstituut in Borsbeek en ben nu met pensioen. Inge is leerkracht biologie en natuurwetenschappen in dezelfde school.

Toen we terug thuis kwamen, besloten we om een project op te starten voor de school daar. In 2018 en 2019 zijn van twee schoolgebouwen (met klaslokalen) de daken vernieuwd en de muren verstevigd en waar nodig het schrijnwerk vervangen.

In februari 2020 zijn we terug gegaan naar Oeganda en hebben we vooral overlegd met de directeur en enkele leerkrachten van de school over het vervolg van de werken.

 

In 2020 en 2021 hebben we, ondanks Corona, genoeg geld bijeengehaald om drie grote slaapzalen te renoveren, eerst voor de meisjes en daarna voor de jongens.

Eind 2020 zijn we gestart met het deelproject watervoorziening, waarvoor we een subsidie hebben gekregen van watermaatschappij Pidpa. De enige watertank op het terrein van de school is intussen hersteld.

Na langdurig overleg is er besloten om twee bijkomende watertanks te installeren.

ACTIVITEITEN IN VLAANDEREN

Boechout, Borsbeek, Mortsel

DOELGROEP(-en)

Plattelandsbevolking, Kinderen en jongeren

THEMA'S

Watervoorziening, Onderwijs, Infrastructuur

FOTOGALLERIJ

organisation_photo

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors