logo

Rugendo

Rugendo

OFFICIELE NAAM 4de PIJLER

Rugendo

WERKGEBIED IN HET ZUIDEN

Congo-Kinshasa

MISSIE

Samen met onze lokale partner, de vrouwenorganisatie E.D.I. (Ensemble pour le Développement d'Idjwi), steunen we projecten op Idjwi, een eiland in het Kivu-meer in Oost-Congo.

Onze voornaamste doelgroep zijn vrouwen, meer specifiek de meest kwetsbare vrouwen (weduwes, vrouwen waarvan de man geen inkomen heeft, ...). Wij willen hen ondersteunen en helpen om op een duurzame manier hun economische zelfredzaamheid te verhogen zodat ze beter voor hun gezin kunnen zorgen.

We geloven dat mensen zelf heel goed in staat zijn om de lokale omstandigheden ten goede te laten veranderen. Ze hebben alleen “een duwtje” in de rug nodig om hen op weg te helpen. We willen hen een aantal middelen aanreiken waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

We verwachten om op die manier een proces in gang te zetten waardoor de mensen opnieuw gaan geloven dat ze zelf, met kleine initiatieven, hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.

We streven er ook naar om, op termijn, volledige lokale autonomie te hebben zodat de projecten ook zonder onze financiële ondersteuning verder blijven evolueren.

Om dit te bereiken, hanteren we volgende criteria bij de selectie van onze projecten:

1. worden door de lokale gemeenschap voorgesteld en gedragen

2. verhogen de economische situatie van de meest kwetsbare vrouwen

3. uitvoering en planning door de lokale gemeenschap
4. projecten worden, op termijn, zelfbedruipend

HISTORIEK

Rugendo vzw is opgericht in december 2016. We zijn gestart met het schenken van geiten aan kwetsbare vrouwen (veelal weduwes) waarmee ze kunnen kweken en een kleine veestapel aanleggen. Voor hen werkt dit als een spaarpot. Het eerste lammetje geven ze op hun beurt weer door aan een andere vrouw of het wordt verkocht en met de opbrengst wordt aan liefdadigheid gedaan voor de gemeenschap. We betalen ook het schoolgeld voor een 60tal leerlingen.
In maart 2018 hebben de vrouwen zich verenigd in de vrouwenorganisatie E.D.I.. Rugendo en E.D.I. werken in partnerschap om de voorstellen van de vrouwen te realiseren.

Enkele voorbeelden van projecten die we tot nu toe gesteund hebben: 

  1. Alle vrouwen van de vereniging hebben een ecologisch kookvuur gekregen. Deze vuren zijn veel minder schadelijk voor de gezondheid, veiliger, gebruiksvriendelijker, zuiniger, milieuvriendelijker en bovendien worden ze lokaal gemaakt.
  2. Een systeem van microkrediet werd opgestart waarvan een 30tal vrouwen gebruik maken
  3. We organiseren vakopleidingen zoals mandenvlechten
  4. Aankoop van een bromfiets voor noodtransport (ambulance) en verhuur als taxi
  5. Oprichten van zadenbank die door hen zelf opnieuw wordt aangevuld na de oogst
  6. Herstellen van daken die niet “regendicht” waren
  7. Aankoop van een pirogue (houten kano) met buitenboordmotor waarmee de vrouwen, samen met hun koopwaar, makkelijker naar de naburige dorpen kunnen gaan.

 

ACTIVITEITEN IN VLAANDEREN

Mol

DOELGROEP(-en)

Plattelandsbevolking, Kinderen en jongeren, Vrouwen

THEMA'S

Economie

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors