logo

Vrienden van Mufunga

Vrienden van Mufunga

OFFICIELE NAAM 4de PIJLER

Vrienden van Mufunga

WERKGEBIED IN HET ZUIDEN

Congo-Kinshasa

MISSIE

De VZW Vrienden van Mufunga ondersteunt verschillende projecten in de zone Mufunga:

- in onderwijs: optrekken van schoolgebouwen, zorgen voor schoolmateriaal zoals schoolbanken

- in gezondheidszorg: financiering van oogzorg i.s.m. met 'Licht voor de Wereld'

- in pastoraal werk: opleiden van cathechisten

HISTORIEK

Van 1962 tot 2003 waren de Zusters O.L.V. van 7 Weeën (Ruiselede) actief in de missiepost van Mufunga in Katanga (DR Congo). De Zusters ondersteunden in Mufunga het pastorale werk, het onderwijs en de gezondheidszorg. Ze zetten zich in voor de meest kwetsbaren.

In 2003 werd de missiepost overgedragen aan de Congregatie Coeur Immaculé de Kongolo (CimKo).

De teruggekeerde Zusters bleven zich vanuit België steeds inzetten voor de projecten in hun vroegere missiepost.

In 2016 werd de VZW Vrienden van Mufunga opgericht om de concrete ondersteuning aan Mufunga op een duurzame manier te bestendigen.

ACTIVITEITEN IN VLAANDEREN

Brugge, Ruiselede

DOELGROEP(-en)

Plattelandsbevolking, Personen met een beperking, Inheemse volkeren, Kinderen en jongeren, Vrouwen, Ouderen

THEMA'S

Gezondheidszorg, Onderwijs, Infrastructuur

SAMENWERKINGSVERBANDEN IN HET NOORDEN

- Sedert 2015 werken we in de regio samen met de NGO 'Licht voor de Wereld'. Licht voor de Wereld strijdt tegen vermijdbare blindheid en voor de integratie van mensen met een visuele beperking in Afrika. Als Belgische erkende ngo zorgen ze voor toegankelijke oogzorg en inclusief onderwijs. Lokale partners staan centraal in de werking van Licht voor de Wereld. In Congo, Rwanda en Tanzania steunen ze hen financieel, technisch en organisatorisch. Alleen zo kunnen zij de beste dienstverlening garanderen aan blinde en slechtziende personen. https://www.lightfortheworld.be/

SAMENWERKINGSVERBANDEN IN HET ZUIDEN

- Mission Mufunga: Institut Bukwashi, paroisse Saint-Joseph - Mission Mufunga: Congrégation Immaculé de Kongolo (CimKo) - Mission Mufunga: les cathéchistes - Mission Mufung: la clinique - Lubumbashi: Paters van Don Bosco voor logistieke ondersteuning (bv. onderhoud van auto's, maken van schoolmateriaal zoals schoolbanken,...) - Bunkeya: de Karmelieten missionarissen voor ziekenzorg en praktische ondersteuning - Spanje: Amigos de Mufunga, een Spaans comité dat ook reeds jaren Mufunga ondersteunt

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van vormingen, ontmoetingen, financiële oproepen en andere interessante nieuwtjes.

Onze sponsors